19 Φεβρουαρίου 2013

Κρεμμυδόσουπα

Με τις σούπες δεν είμαι ιδιαίτερα φίλος. Λίγες είναι αυτές που συμπαθώ. Η κρεμμυδόσουπα είναι μια από αυτές. Από την πρώτη φορά που την διάβασα σε ένα βιβλίο συνταγών που συνόδευε τη χύτρα ταχύτητας που είχα αγοράσει από φοιτητής ακόμα, με είχε ενθουσιάσει. Κάποτε την κάναμε αρκετά συχνά, για ένα ελαφρύ βραδινό. Τα τελευταία χρόνια την είχα ξεχάσει. Ώσπου ένα Σάββατο, πριν λίγο καιρό, που πέρναγα απ' τη λαϊκή της Ηλιούπολης, βλέπω σ' έναν πάγκο κάτι κρεμμύδια, μα τι κρεμμύδια. Τεράστια. Κι αμέσως μου ήρθε στο νου (και στην όρεξη) να φτιάξω μια σούπα μ' αυτά. Εν τω άμα και το θάμα. Λίγο μου πήρε να ανακαλύψω πού είχα καταχωνιάσει εκείνο το βιβλίο με τις συνταγές (τελικά δεν ήταν και τόσο δύσκολο) μιας και μέχρι τότε δεν την είχα καταχωρίσει. Και ιδού την!

Υλικά
Τα κρεμμύδια μου δίπλα σ' ένα μανταρίνι για σύγκριση μεγέθους
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές βούτυρο
αλάτι - πιπέρι
6 φλιτζάνια ζεστό ζωμό από κρέας ή κοτόπουλο
4 - 6 φρυγανιές
Εκτέλεση
Κόβω τα κρεμμύδια και τ' αλατίζω. Τ' αφήνω καμιά ώρα να βγάλουν τα νερά τους.
Σοτάρω τα κρεμμύδια. Προσθέτω το ζωμό, κλείνω τη χύτρα και τα βράζω για 5' από το σφύριγμα της βαλβίδας.
Σε βαθύ μπολ βάζω μια φρυγανιά στον πάτο, ρίχνω από πάνω τη σούπα, προσθέτω φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω.
Παραλλαγές

  • Σβήνω τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια με άσπρο κρασί.
  • Προσθέτω στη σούπα μια κουταλιά κρέμα γάλακτος.
  • Πασπαλίζω τη σούπα με λίγη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί.
  • Αντί για μπολ χρησιμοποιώ πυρέξ στο σερβίρισμα, την πασπαλίζω με τυρί και τη βάζω στο φούρνο για λίγα λεπτά να γκρατιναριστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.