05 Φεβρουαρίου 2013

Μηλοπιτάκια (Αντωνίας)

Τα μηλοπιτάκια τα πρωτοέφερε η Αντωνία όταν είχε έρθει να μας επισκεφθεί στο Μόναχο. Την εποχή εκείνη είχαμε πει σε πολλούς φίλους μας να έρθουν, αλλά δυστυχώς λίγοι εκμεταλλεύτηκαν την πρόσκληση. Εγώ πάντως προειδοποιώ τους φίλους που μου λένε έχω ένα σπίτι στο τάδε μέρος κι αν θέλετε ελάτε. Εγώ θα πάω. Αλλά ας γυρίσουμε στα μηλοπιτάκια. Τα δοκιμάσαμε τότε και ενθουσιαστήκαμε. Ζητήσαμε τη συνταγή και τη φτιάξαμε κι εμείς, αν και δεν ήταν τόσο πετυχημένα. Το δύσκολο ήταν να βρούμε ρετσίνα (αλλά αυτό ξεπεράστηκε πιο εύκολα απ' όσο περιμέναμε). Το πιο εύκολο ήταν τα μήλα. Στη Γερμανία μήλα είχε όλο το χρόνο στα μεγάλα σουπερμάρκετ (αντίστοιχα με αυτό που γίνεται στην Ελλάδα) και με σταθερή τιμή: 2€ το κιλό, όποιο είδος κι όποια εποχή. Αλλά το χειμώνα που ήταν ο καιρός τους τα έβρισκες 2,5€ το τρίκιλο κιβώτιο. Αλλά πάλι ξέφυγα. Ας γυρίσουμε στα μηλοπιτάκια, που μου τα ξαναέφερε η Αντωνία πρόσφατα και τα θυμήθηκα. Προφανώς δεν ήταν μόνο αυτά τα 6 της φωτογραφίας, αλλά τόσα μόνο είχαν μείνει όταν σκέφτηκα να τα φωτογραφίσω!

Υλικά

4 μέτρια μήλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη (και λίγο λιγότερο)
1 φλιτζάνι καρύδι τριμ. + σταφίδα
1 κουταλάκι κανέλλα
1/2 φλιτζανάκι κονιάκ

Για τη ζύμη

750 γρ αλεύρι που φουσκώνει (ή απλό αλεύρι + 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ)
1,5 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι ρετσίνα
3 κουταλιές ζάχαρη
2 βανίλιες
αλάτι

Εκτέλεση

Τρίβω τα μήλα σ' ένα κατσαρόλι και τα βράζω με τη ζάχαρη και την κανέλα σε δυνατή φωτιά για 5’ ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνω τους ξηρούς καρπούς και το κονιάκ αφήνοντας στη φωτιά για 2’ ακόμα.
Κοσκινίζω το αλεύρι με το μπέικιν, προσθέτω τα υπόλοιπα στερεά και κατόπιν τα υγρά και ζυμώνω. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ σφικτή γιατί ανοίγει (αν χρειαστεί προσθέτω κι άλλα από τα υγρά).
Παίρνω λίγη ζύμη, την ανοίγω στο χέρι, γεμίζω με το μείγμα και την κλείνω. Γίνονται περίπου 30 - 40 μηλοπιτάκια. Τα βάζω σε βουτυρωμένο ταψί (ή στρωμένο με λαδόκολλα ή σιλικόνη) και τα ψήνω στους 180 βαθμούς για 45’περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.