09 Φεβρουαρίου 2013

Μοσχάρι κοκκινιστό

Το μοσχάρι το κοκκινιστό είναι ένα φαγητό βάση για διάφορα άλλα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του με συνοδευτικό ρύζι ή πατάτες φούρνου ή τηγανητές ή πουρέ ή ζυμαρικά ή ό,τι άλλο σκεφτεί κάποιος. Απ' την άλλη μπορεί να μπει στο φούρνο για να γίνει γιουβέτσι ή να συνδυαστεί με λαχανικά στο τέλος του βρασίματος για να γίνει τουρλού. Ανάλογα λοιπόν με το τι σκοπεύω να το κάνω στη συνέχεια είναι και το πώς θα το φτιάξω. Αν θα βάλω όλα τα μπαχαρικά που αναφέρω παρακάτω ή μερικά απ' αυτά, όσα ταιριάζουν. Ή και καθόλου αν το θέλω ελαφρύ. Επίσης το αν θα βάλω καρότα (τα συνηθίζω αρκετά) αν θα προσθέσω και λίγο σκορδάκι κλπ. Είναι ένα φαγητό που προσφέρεται για πειραματισμούς.

Υλικά (4 μερίδες)
1 κιλό μοσχάρι ελιά ή μπούτι
2 κουταλιές βούτυρο
2 καρότα τριμμένα
1 μάλλον μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτηράκι κρασί
1 κουτί τομάτες κονκασέ (ή λιγότερο + πασάτα)
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα, μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, φύλλα δάφνης
Εκτέλεση
Βάζω το βούτυρο να κάψει καλά και ρίχνω το κρέας σε κομμάτια. Το τσιγαρίζω, όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα προσθέτω το κρεμμύδι συνεχίζω το τσιγάρισμα και σβήνω με το κρασί. Προσθέτω την τομάτα, το καρότο και τα καρυκεύματα, τα σκεπάζω και το αφήνω να βράσει (30’ για χύτρα ταχύτητας). Αν δεν θα βράσει σε χύτρα ίσως χρειαστεί να προσθέσω λίγο νεράκι. Αν τελικά μου βγει με πολύ ζουμί, δένω τη σάλτσα του με δυο κουταλιές κορν φλάουρ που το διαλύω σε μισό ποτηράκι κρύο νερό και το αφήνω να πάρει μια βράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.