04 Φεβρουαρίου 2013

Εγγλέζικο κέικ (Δάφνης)

Να μαι και εγώ παρούσα. Πριν χρόνια είχα μια γειτόνισσα, τη Δάφνη, που για ένα μικρό διάστημα έμεινε στην Αγγλία. Γνωρίστηκε λοιπόν με μια αγγλίδα και της έδωσε την παρακάτω φοβερή συνταγή. Βέβαια οι ποσότητες των υλικών είναι προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα, για να βγαίνει μια γενναία δόση. Συνήθως την χρησιμοποιώ όταν έχουμε κάποια γιορτή αλλάζοντας τη διακόσμησή της. Για παράδειγμα όταν γιορτάζαμε τα  γενέθλια των  παιδιών μας, έβαζα κάποιες πλαστικές φιγούρες από τις τούρτες τους. Τα Χριστούγεννα έβαζα κάτι πλαστικά ελατάκια (πάλι από τις τούρτες τους) πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη. Γενικά το εύκολο είναι η ζάχαρη άχνη που όταν πέσει πάνω σε ένα χαρτονάκι κατάλληλα κομμένο πχ καρδιά, μπορεί να αφήσει τα ίχνη της και να στολίσει το κέικ. Στην παραπάνω περίπτωση έχω χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά marzipan μια πάστα από αμύγδαλο αγορασμένη από το Lidl. Αυτή είναι τόσο εύπλαστη που έκανα τα αγαπημένα τριανταφυλλάκια μου. Θα μου άρεσε να είχε χρώμα, σε επόμενη φάση θα δοκιμάσω με χρώματα ζαχαροπλαστικής!!

Υλικά

3 αυγά που τα ζυγίζω (180-220γρ) και παίρνω το ίδιο βάρος από:
μαργαρίνη
φαρίνα (ή αλεύρι + Μπέικιν πάουντερ )
ζάχαρη
1 κουταλιά κακάο
Για τη “σάλτσα”
170 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. μαργαρίνη
30 γρ. κακάο
3 κουταλιές νερό

Εκτέλεση

Χτυπάω του κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ. Προσθέτω το βούτυρο και, αφού γίνουν όλα ένα μείγμα, τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα. Στο τέλος προσθέτω το κακάο και τη φαρίνα. Γίνεται μια μάλλον αραιή ζύμη. Τη βάζω σε δυο ταψάκια Νο 22 και τα ψήνω σε μέτριο φούρνο (180º C) περίπου 20’ (μέχρι που αν βάλω ένα μαχαίρι να μην κολλάει). Αν η ζύμη μου φαίνεται σφιχτή προσθέτω και 1-2 κουταλιές νερό.
Μέχρι να ψηθούν χτυπάω το υλικά της σάλτσας όλα μαζί. Θα μπορούσα να έλεγα ότι φτιάχνω μια μερέντα. Αν πάλι μου φαίνεται λίγο το νερό και δεν μπορώ να τη δουλέψω εύκολα, προσθέτω μια κουταλιά μην το αραιώσω όμως γιατί όταν μπαίνει στο ζεστό κέικ η σάλτσα απλώνει. Εγώ την βάζω και αυτή στο μίξερ για ευκολία.
Βγάζω το κέικ από το φούρνο και το αφήνω για λίγο να κρυώσει. Γυρίζω ανάποδα το ένα ταψάκι σε μια μικρή πιατέλα και το στρώνω με τη μισή περίπου σάλτσα. Αδειάζω από πάνω ανάποδα και τη δεύτερη βάση που τη στρώνω με την υπόλοιπη σάλτσα. Αν θέλω κρατάω λίγη σάλτσα και αλείφω τα πλάγια για να φαίνεται πιο όμορφο και πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.
Για τα ταψάκια, οι άγγλοι χρησιμοποιούν ειδικά με μια λεπίδα στον πάτο για να τη στριφογυρίζουν και να μπορούν να ξεκολλήσουν το κέικ. Δεν έχω βρει όμως εδώ να πουλάνε τέτοιου είδους ταψάκια. Η συνταγή είναι χειμωνιάτικη, το καλοκαίρι λόγω ζέστης η σοκολάτα δεν πήζει και είναι κάπως.
Καλή επιτυχία.

2 σχόλια:

  1. Να αποκρυπτογραφήσω αυτό που γράφει η Μαρία πως προσαρμόσαμε τη δοσολογία στα δικά μας δεδομένα: Η αρχική συνταγή έδινε δύο αυγά ως βάση για τη δοσολογία. Για εγγλέζικο γλυκό καλό είναι. Μιας και οι Εγγλέζοι (όπως κι οι Γερμανοί) ενδιαφέρονται για την πάρτη τους και μόνο. Άρα αν σου προσφέρουν μια φέτα γλυκό είναι μεγάλο πράγμα. Έτσι, η συνταγή ήταν για οικογενειακό μέγεθος μιας φοράς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσος χρόνος πέρασε μέχρι να το ξαναφτιάξω ή δεν το πρόσεξα την προηγούμενη φορά; Τα ταψάκια πρέπει να είναι καλά βουτυρωμένα. Το ξεχάσαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.