17 Φεβρουαρίου 2013

Αυγόκομμα

Πολλές φορές σε ένα φαγητό η οδηγία λέει να το αυγοκόψουμε. Π.χ. σε μια σούπα ή σε ένα φρικασέ. Δηλαδή; Τι είναι αυτό; Πώς γίνεται; Πολύ απλά αφού ετοιμαστεί το φαγητό χρειάζεται να προσθέσουμε αυγό ή πιο συχνά αυγολέμονο. Το θέμα δεν είναι αν το αυγό θα είναι σκέτο ή με λεμόνι, αυτό δεν αλλάζει κάτι στη διαδικασία. Αλλά το πώς θα το πετύχουμε αυτό χωρίς να κόψει το αυγό. Γιατί όπως είναι γνωστό, το αυγό όταν ζεσταθεί σφίγγει. Όχι ομοιόμορφα. Πρώτα το ασπράδι και μετά ο κρόκος. Κι αν είναι σε αυγολέμονο που το αυγό είναι μοιρασμένο, με το σφίξιμο φαίνεται να κάνει κλωστές. Αποτέλεσμα αφενός αντιαισθητικό και αφετέρου δεν κάνει τη δουλειά που θέλουμε, να δέσει το ζουμί του φαγητού μας. Υπάρχει λύση;

Βέβαια και υπάρχει. Όταν χτυπήσω το αυγό, δεν το ρίχνω κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα με το φαγητό που είναι καυτό. Παίρνω λίγο ζουμί (π.χ. μια κουτάλα) από το φαγητό μου και το ρίχνω στο αυγό σιγά σιγά ανακατεύοντας. Το επαναλαμβάνω το ίδιο. Με τον τρόπο αυτό, η θερμοκρασία του αυγού ανεβαίνει σταδιακά και δεν σφίγγει απότομα. Κι αφού ζεσταθεί αρκετά, το ρίχνω στο υπόλοιπο φαγητό, και το αφήνω να πάρει μια δυο βράσεις πριν σβήσω τη φωτιά.

Αντίστοιχα, αν χρειαστεί σε οποιοδήποτε φαγητό που βράζει να προσθέσω αυγό, κατεβάζω το σκεύος μου από τη φωτιά, το αφήνω να κρυώσει λίγο, ρίχνω τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα και το ξαναβάζω στη φωτιά. Τόσο απλά.

1 σχόλιο:

  1. Η Μαίρη, που πολλές συνταγές μου έχει δώσει, μου έκανε σήμερα (που έχει γενέθλια) παρατήρηση. Αυτά που γράφω λέει είναι παρωχημένα. Έχουν αλλάξει οι καιροί κι έχει προχωρήσει η τεχνολογία. Αντί να κάνεις, λέει, όλ' αυτά τα κόλπα απλά χτυπάς καλά το αυγολέμονο στο μούλτι ή με το ραβδάκι - μπλέντερ ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Το ρίχνουμε, λέει, στο φαγητό που βράζει και δένει ωραιότατα χωρίς κανένα φόβο να κόψει.

    Τώρα, γιατί δεν τα γράφει η ίδια; Έλα ντε. Αυτή μόνο διαβάζει στον υπολογιστή, λέει. Τι να κάνουμε. Αγάπα τους φίλους σου με τα ελαττώματά τους. Εγώ επί τη ευκαιρία να της ευχηθώ κι από δω χρόνια πολλά.
    Πάντως, όντως είναι καινούρια στα κομπιουτερικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.