22 Μαρτίου 2022

Κολοκυθόπιτα με τραχανά

Στο χωριό μου τον τραχανά τον τρώμε σε σούπα, για κυρίως γεύμα. Και μέχρι τώρα έτσι τον έφτιαχνα το χειμώνα, συνήθως νάχει και λίγο κρύο. Από τότε που πέθανε δε, η μάνα μου, με τραχανά με προμήθευε η Βατώ που έφτιαχνε δεκάδες κιλά κάθε καλοκαίρι (όμως δεν ρίχνει την ποιότητα λόγω της ποσότητας). Έτσι και φέτος. Πήραμε το καλοκαίρι τον τραχανά μας κι όταν έπιασαν τα κρύα αρχίσαμε να τον καταναλώνουμε σιγά σιγά. (Τα τελευταία χρόνια στο σχολείο είχα ανακαλύψει και το να τον τρώω σκέτο, ξερό σαν σνακ - ιδέα κι αυτή του Δημήτρη - αλλά έφυγα απ' το σχολείο και στο σπίτι δεν περπάτησε το σύστημα, υπάρχουν τόσα που ήταν μικρή η κατανάλωση απ' το μπολάκι που είχα κι έτσι τον έφυγα). Τις προάλλες λοιπόν, λέγαμε στο Δημήτρη πως είχαμε φτιάξει τραχανά για μεσημέρι και πως τελειώνει σχεδόν παράλληλα με τα κρύα, θα μας μείνει ένα μικρό υπόλοιπο που δεν θα είναι για μια φορά. Και μας ρίχνει την ιδέα πως μπορούμε να βάλουμε τραχανά και σε πίτα.

Η ιδέα μας άρεσε. Το ερώτημα ήταν τι πίτα και σ' αυτό απάντησα γρήγορα κολοκυθόπιτα. Με χειμωνιάτικο κολοκύθι. Αλλά δεν είχα συνταγή. Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα σήμερα, ας είναι καλά το ίντερνετ και τα ψαχτήρια του. Γκουγκλ, λοιπόν, και βγήκαν κάμποσες συνταγές. Μ' εντυπωσίασε όμως που οι περισσότερες έλεγαν η πίτα να γίνει χωρίς φύλλο. Εμείς συζητάγαμε πως θα την κάναμε με δικό μας φύλλο και ξαφνικά να λέει πως δεν χρειάζεται; Ας είναι. Κοίταξα μερικές και κατέληξα στην παρακάτω. Είναι Ρουμελιώτικη και στην περιοχή της τη λένε ταρκάσι. Τη δοκίμασα και μ' άρεσε πολύ, ο τραχανάς μοσχοβόλαγε κι έτσι είπα να βάλω τη συνταγή να υπάρχει.

Υλικά

1 κιλό κολοκύθι (χειμωνιάτικο ή και καλοκαιρινό, απλά το καλοκαιρινό έχει παραπάνω νερό)
3 αυγά
200 γρ. τραχανά τριμμένο ψιλό
250 γρ. φέτα
αλάτι
πιπέρι
1/2 φλιτζάνι λάδι
βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση

Τρίβω σε χοντρό τρίφτη (ή με μηχανάκι για τρίψιμο) την κολοκύθα (ή τα κολοκύθια) σε σουρωτήρι και αλατίζω. Αφήνω μισή ώρα να στραγγίξουν τα υγρά.
Σε ένα μπολ ρίχνω τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, το κολοκύθι στυμμένο με τα χέρια, τον τραχανά και τη φέτα τριμμένη σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Προσθέτω λίγο πιπέρι και τ’ ανακατεύω.
Αλείφω με βούτυρο ένα μέτριο ταψί (διαμέτρου 34 εκατ.) και αδειάζω το μείγμα. Προσοχή δεν πρέπει να είναι πολύ παχιά η στρώση, όχι πιο πολύ από 1,5 εκατοστό.
Περιχύνω με το λάδι την πίτα και ψήνω για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι.
Βγάζω από το φούρνο, αφήνω λίγο να κρυώσει και σερβίρω

Παρατήρηση:

Αν είναι κολοκύθα (κόκκινη, κίτρινη κλπ) θέλει λιγότερη από κιλό γιατί δεν βγάζει νερά (άρα δεν έχει νόημα να την αφήσω αλατισμένη να στραγγίξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.