14 Μαρτίου 2022

Ο Φρόντζος

Όταν ήμασταν φοιτητές και λέγαμε πως θα πάμε στο Φρόντζο εννοούσαμε στη καφετέρια και στον πέριξ χώρο που ήταν το θερινό θέατρο της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών (που όπως είπαμε είχε στην κατοχή της και τα Λιθαρίτσια). Ενός δραστήριου πολιτιστικού σωματείου που υπήρχε τότε και υπάρχει ακόμα. Πρόεδρος της ΕΗΜ για πολλά χρόνια ήταν ο Κώστας Φρόντζος, συντηρητικός πολιτευτής που όμως έδωσε κάμποσα έργα στα Γιάννενα. Το 78 ήταν και υποψήφιος δήμαρχος (και εκλέχτηκε άνετα) και θυμάμαι που είχαν βγει τρικάκια που έγραφαν: "Ο ΦΡΟΝΤΖΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ τότε" Κι έτσι όπως ήταν τυπωμένο με κεφαλαία και χωρίς στίξη, έμοιαζε πως η υπόσχεση που πραγματοποιείται είναι τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου (ή εμένα έτσι μ' άρεσε να το βλέπω).

Για την ιστορία, μιας κι έπιασα τις δημοτικές εκλογές του 78, να αναφέρω πως αντίπαλός του στις εκλογές αυτές ήταν ο Χαρίλαος Τόλης, που τον υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά τα Γιάννενα τότε μπορεί να είχαν 40 χιλιάδες κατοίκους αλλά ψηφοφόροι ήταν γύρω στις 15 (οι άλλοι ψήφιζαν στα χωριά τους). Ο Φρόντζος πήρε 56,5% απ' την πρώτη Κυριακή, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία το 77 είχε πάρει μόλις 42%. Ο ηττημένος Τόλης πάντως μας μάζεψε τους νεολαίους που δουλέψαμε γι' αυτόν στις εκλογές και μας έκανε το τραπέζι στο Γιαννιώτικο Σαλόνι. Ήμασταν ένα τεράστιο τραπέζι σε σχήμα Π και με Κνίτες στη μια μεριά, Ρηγάδες στη άλλη και Πασόκους στην τρίτη.

Αλλά ας αφήσουμε τον Φρόντζο πρόσωπο (και τις εκλογές) κι ας επιστρέψουμε στο Φρόντζο σαν χώρο. Σήμερα στο χώρο αυτόν εκτός απ' την καφετέρια με τζαμαρίες και άλλες επεκτάσεις (εμ, δεν ζει ο Φρόντζος να τα δει) έχει φτιαχτεί ξενοδοχείο που βλέπω πως έχει το όνομα Φρόντζου Πολιτεία (άρα η περιοχή εξακολουθεί να έχει το όνομα Φρόντζος. Καλό).

Τότε το ξέραμε και σαν Τουριστικό Περίπτερο κι ήταν ένα χώρος με κτίρια από πέτρα καθώς και βρύσες και άλλα στοιχεία που έδεναν με το ηπειρώτικο τοπίο.

Στο κεντρικό κτίριο λειτουργούσε καφετέρια, αλλά δεν ήταν ο καφές του στόχου της επίσκεψης εκεί.

Στόχος ήταν η βόλτα στη φύση και το χάζεμα του διπλανού ανοιχτού θεάτρου, όπου παρακολουθούσαμε και παραστάσεις ή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και άλλες εκδηλώσεις που γίνονταν εκεί.

Κι από κει ν' ανοίξει το μάτι μας και να δούμε στα πόδια την πόλη όλη, με το κάστρο και τα τζαμιά  του, με τη λίμνη και το νησάκι της, με το Μιτσικέλι και τους Λιγκιάδες, με τα Τζουμέρκα στο βάθος. Θέα απεριόριστη.




Όταν είχα πάει στα Γιάννενα το 2015 είχα κάνει τη βόλτα μου κι απ' το Φρόντζο.  Οι παρεμβάσεις για τουριστική αξιοποίηση το είχαν αλλάξει όπως είπα. Το μάτι άνοιγε και πάλι, αλλά κι η ατμόσφαιρα επίσης. Το μόνο καλό πως παρόλο που υπήρχε το ξενοδοχείο μπορούσες να κυκλοφορήσεις με τα πόδια (αν κατάφερνες ν' αφήσεις τ' αυτοκίνητο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.