02 Ιουνίου 2022

Αφισοκολλήσεις και δίκες - μέρος 2

Άλλη μια προσωπική ιστορία που έχει να κάνει με φοιτητικές εκλογές, με αφισοκόλληση και με δίκη. Η προηγούμενη ήταν καθαρά κομματική. Αυτή είναι συνδυασμός, λίγ' απ' όλα. Δεν θυμάμαι σε ποιες φοιτητικές εκλογές οι σύλλογοι φοιτητών του πανεπιστημίου έχουν πάρει άδεια από τον δήμο να κολλήσουν στα πλαίσια που είχε τότε για διαφημίσεις (βασικά επί της Δωδώνης) αφίσες που προπαγάνδιζαν τις επερχόμενες εκλογές. Τις αφίσες αυτές τις είχε βγάλει η ΕΦΕΕ (που μετά τις εκλογές θα έκανε και συνέδριο - αυτή ήταν η συνηθισμένη διαδικασία). Παράλληλα βέβαια θέλαμε κι εμείς σαν παράταξη να κολλήσουμε τις δικές μας αφίσες για τις οποίες δεν προβλεπόταν παρόμοια διαδικασία, ο δήμος μάλλον δεν ήθελε ν' αρχίσει να δίνει τέτοιες άδειες ή δεν είχε ζητηθεί απ' την παράταξη (που θάμπαινε και θέμα ποιος εκπροσωπεί την παράταξη και πώς βγήκε αυτός εκπρόσωπος, όπως είπα η Πανσπουδαστική δεν ήταν κάποιο συγκεκριμένο σχήμα με όργανα και διοίκηση).

Ξεκινάμε, λοιπόν, πάλι από τα γραφεία του ΚΚΕ (που έχουν μετακομίσει στην Πυρσινέλα) κι αυτή τη φορά είμαστε δυο συνεργεία των τριών ατόμων, έχουμε μαζί μας αφίσες της Πανσπουδαστικής το ένα συνεργείο και της ΕΦΕΕ το άλλο. Βγαίνοντας από τα γραφεία, ήταν απογευματάκι και ξεκινάμε. Πρώτη αφίσα στη στάση των λεωφορείων που είναι στην πλατεία απέναντι από το δικαστικό μέγαρο. Δεν προλαβαίνουμε να κολλήσουμε την πρώτη δεύτερη αφίσα, τσουπ δίπλα μας ένα περιπολικό. Τα στοιχεία σας, ορίστε πάρτε τα, αυτό είναι παράνομο, όχι έχουμε άδεια (που δεν ίσχυε για τις δικές μας αφίσες), αυτή είναι για πλαίσια  (το ξέραμε, έτσι κι αλλιώς στο στέγαστρο δεν υπήρχε περίπτωση να δώσει άδεια ο δήμος, αλλά τι να πούμε) μας κόβει την κλήση.

Αφού ήδη μας είχαν γράψει, ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται, συνεχίζουμε. Λίγο παρακάτω την ώρα που κολλάμε σε πλαίσιο άλλο περιπολικό. Ξανά η ίδια κουβέντα, να μας γράψανε πιο μπροστά, όχι δεν είναι το ίδιο το προηγούμενο ήταν για ρύπανση τώρα είναι για αφισοκόλληση χωρίς άδεια. Έχουμε άδεια αλλά δεν την έχουμε μαζί μας, όχι δεν έχετε, ξανά κλήση.

Περνάει ο καιρός και πάμε στο δικαστήριο. Δικηγόρος και πάλι ο Ζώλας. Έχει κοιτάξει τις κλήσεις και παρατήρησε ότι οι αστυνομικοί είχαν μπλέξει τις ώρες. Αυτοί που μας την έκοψαν για τη στάση είχαν σημειώσει πως ήταν στις 8:15, οι δεύτεροι όμως έγραψαν πως μας εντόπισαν στις 8:00 (ενώ θα ήταν 8:30). Δηλαδή φαινόταν ότι πρώτα μας έδωσαν την κλήση για αφισοκόλληση στο πλαίσιο μέσα και μετά για αφισοκόλληση στη στάση! Οπότε με το που πάμε στο δικαστήριο η υπερασπιστική γραμμή παίζει με τις ώρες. Έχουμε δύο κλήσεις οι δύο δικές συνεχόμενες ήταν έτσι κι αλλιώς, για το ίδιο αδίκημα ουσιαστικά κι η μία κλήση γράφει αυτό ενώ η άλλη γράφει εκείνο. Οπότε λέει πως εμείς κολλάγαμε στο πλαίσιο και είχαν και άδεια (την εμφάνισε, έτσι κι αλλιώς δεν φαινόταν ποια αφίσα κολλάγαμε εμείς και τι ακριβώς έλεγε, για φοιτητικές εκλογές ανέφερε). Απλά επειδή δεν την είχαμε μαζί μας αυτοί που μας γράψανε σκέφτηκαν πως μπορεί να την εμφανίζαμε και να μην είχαμε πρόβλημα οπότε έστειλαν άλλους να μας ξαναγράψουνε πως κολλάγαμε εκτός πλαισίων (στη στάση) για να σιγουρέψουμε ότι θα υπάρξει καταδίκη.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου είδε ότι η διαφορά της ώρας ήταν όντως πολύ μικρή οπότε δέχτηκε το σκεπτικό. Ο δημόσιος κατήγορος είπε όχι δεν είναι έτσι τα πράγματα είναι δυο διαφορετικά αδικήματα αλλά δεν μπορούσε να το τεκμηριώσει. Οπότε τελικά αθωώθηκα με για άλλη μία φορά.

Συνολικά κάθισα στο εδώλιο τρεις φορές αλλά και τις τρεις αθωώθηκα. Βέβαια στο δικαστήριο βρέθηκα σαν ακροατής άλλες φορές (όλο και προκύπταν θέματα - όπως για παράδειγμα στην πρώτη αφήγηση που εκτός από μας υπήρχαν οι δυο που καταδικάστηκαν μάλιστα πρωτόδικα) όμως τα πράγματα τότε ήταν διαφορετικά! Κάποια απ' αυτές θα την δούμε στο επόμενο (μαζί με το πριν και το μετά της).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.