08 Ιουνίου 2022

Δημοτικές εκλογές

Για τις δημοτικές εκλογές στα Γιάννενα το 78 έχω μιλήσει, τότε υποψήφιοι ήταν ο Φρόντζος κι ο Τόλης, βγήκε ο πρώτος. Ο πρώτος "ανεξάρτητος" της ΝΔ, ο δεύτερος "ανεξάρτητος" όλης της (τότε) αντιπολίτευσης. Το ότι βγήκε ο πρώτος δεν ήταν μόνο η υποστήριξη της ΝΔ που βοήθησε αλλά ήταν κι η προσωπικότητα του ανθρώπου. Κι έτσι αν και σχετικά μεγάλης ηλικίας (αν τα 74 θεωρηθούν τέτοια, εδώ ο Μπάιντεν βγήκε πρόεδρος των ΗΠΑ στα 78 του) κατέβηκε υποψήφιος, έμεινε δήμαρχος για ένα χρόνο περίπου και μετά παραιτήθηκε. Για τον Τόλη δουλέψαμε συνεργατικά από όλες τις κομματικές νεολαίες, Κνίτες, Ρηγάδες, Πασόκοι (αλλά ο καθένας για τους υποψήφιους συμβούλους που υποστήριζε το κόμμα του). Στο τέλος, αν και χαμένος ο Τόλης μας τραπέζωσε στο Γιαννιώτικο Σαλόνι κι ήταν απ' τις ελάχιστες φορές που καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι τόσοι πολλοί από διαφορετικές παρατάξεις.

Επόμενες εκλογές το 82. Η ιδέα για κοινή κάθοδο των "δημοκρατικών δυνάμεων" καλή μεν, αλλά ήταν η εποχή του "ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις" (του ΠΑΣΟΚ που μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές του 81). Το ΚΚΕ τέτοιο καπέλωμα δεν το άντεχε κι έτσι οι δρόμοι τους χώρισαν. Το ΠΑΣΟΚ έπεισε τον Σπύρο Κατσαδήμα να κατέβει υποψήφιος (αν και με προβλήματα υγείας - λέγεται πως του το είπαν στην ψύχρα, κατέβα να πάρουμε το δήμο και μετά παραιτήσου, αυτός δέχτηκε, δεν παραιτήθηκε και πέθανε ενώ ήταν δήμαρχος). Το ΚΚΕ τότε κατέβασε για υποψήφιο τον Φίλιππα τον Φίλιο (κι όχι κάποιον απ' τους δημοτικούς συμβούλους που είχε μέχρι τότε όπως π.χ. τον Ζώλα). Ο Φίλιος από παλιά γιαννιώτικη οικογένεια, γιατρός οφθαλμίατρος, που εγώ περίμενα να εκπαιδευτεί στη διόρθωση της μυωπίας με εγχείρηση, αλλά κόλλησε με το δήμο κι έτσι την επέμβαση την έκανα πολλά χρόνια αργότερα.

Στις εκλογές εκείνες έκανα κάμποση δουλειά, έκανα τον φωτογράφο σε γειτονιές (στις μεγάλες συγκεντρώσεις φωτογράφος ο Λέον, που ήταν και διαπιστευμένος!) ή το ρυθμιστή του ήχου, ό,τι σκάμπαζα τέλος πάντων. Κι ο Φίλιππας πήγε πολύ καλά. Βγήκε τρίτος με σχεδόν 25% λίγο πίσω απ' τον δεύτερο Κατσαδήμα (που βγήκε δήμαρχος στον δεύτερο γύρο) και πολύ πιο πάνω απ' το ποσοστό που είχε πάρει το ΚΚΕ στις εκλογές, κάτι που δείχνει την αποδοχή του (και το πόσο καλή κίνηση ήταν η επιλογή του). Στα επόμενα χρόνια βγήκε και ξαναβγήκε δήμαρχος (αν ήταν καλός ή όχι δεν ξέρω μιας κι είχα φύγει απ' την πόλη, αλλά για να ξαναβγεί, μάλλον). Την εποχή εκείνη τα Γιάννενα ήταν με κάπου 40 και βάλε χιλιάδες κατοίκους αλλά με μόνο 15 - 16 χιλιάδες ψηφοφόρους, τους παλιούς Γιαννιώτες, οι υπόλοιποι είχαν τα εκλογικά δικαιώματα στα χωριά τους (κι αυτό έπαιζε ρόλο στις επιλογές υποψηφίων).

Την Κυριακή των εκλογών εγώ ήμουν εκλογικός αντιπρόσωπος σε ένα εκλογικό τμήμα. Δικαστικός αντιπρόσωπος μούτυχε ο εισαγγελικός πάρεδρος της πόλης (που απ' ό,τι βλέπω πάει να πει πως είναι κάποιος που μόλις μπήκε στον εισαγγελικό κλάδο). Άνθρωπος που ήξερε καλά τη δουλειά του (άρα δεν είχα κανένα λόγο να φοβάμαι πως θα γίνει παρασπονδία) αλλά πολύ ψείρας. Παρ' όλ' αυτά τελειώσαμε αρκετά γρήγορα (κι εγώ επειδή είχα εμπειρία από τα γραφειοκρατικά μιας κι είχα κάνει γραμματέας στις εκλογές του 81 αλλά και γιατί μ' αρέσει να μαθαίνω διάφορα, τον βοήθησα και το δέχτηκε, στο τέλος έδιωξε το γραμματέα κι ολοκλήρωσε γράφοντας ο ίδιος με μένα στο πλευρό του).

Στο διπλανό εκλογικό τμήμα, δικαστική αντιπρόσωπος ήταν μια δικηγορίνα απ' την Νίκαια (αν θυμάμαι καλά). Πελαγωμένη, ψαχνότανε η ίδια που να βοηθήσει γραμματέας χωρίς καθοδήγηση. Στο τέλος πήγα και βοήθησα εγώ (με την έγκρισή μου από τον πάρεδρο που τον συμβουλευόταν συνέχεια). Κι έτσι έκανα δουλειά γραμματέα χωρίς να πληρωθώ. Αλλά μιας και θα πήγαιναν οι εκλογές σε δεύτερο γύρο συμφωνήσαμε να είμαι στο πλευρό της την επόμενη Κυριακή. Πλην φευ. Την Παρασκευή την πήρα τηλέφωνο απ' την Δραπετσώνα και της είπα πως είχα κατέβει για να είμαι με την καλή μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.