20 Ιουνίου 2022

Σπήλαιο Περάματος

Δίπλα στα Γιάννενα είναι και το σπήλαιο του Περάματος. Όσο ήμουν φοιτητής το είχα επισκεφθεί πολλές φορές. Σχεδόν κάθε φορά που είχα επισκέπτες. Τότε οι ξεναγοί δεν ήταν σπουδαγμένοι, αλλά θυμάμαι ωραίες ιστορίες να μας λένε. Για διάφορους σχηματισμούς είχαν δοθεί και ονόματα. Κάποια τα παρουσιάζω όσο τα θυμάμαι (κι αν είναι σωστά). Αρκετές φωτογραφίες και πάλι, είναι από τότε επιτρεπόταν η φωτογράφιση. Γιατί τώρα... Αλλά φωτογραφίες μπορεί να δει κανείς και στη συλλογή που υπάρχει στο σάιτ του σπηλαίου (κι είναι σαφώς πιο σωστά φωτισμένες ιδού ένα παράδειγμα).

Ένα απ' τους πιο σπάνιους σχηματισμούς που μπορεί να δει κανείς σ' ένα σπήλαιο είναι ο σταυρός. Για κάποιο λόγο ένα κομμάτι σταλακτίτη έσπασε και καθώς έπεσε ισορρόπησε πάνω στο σταλαγμίτη. Η στάλαξη συνεχίστηκε κι ο σταλαγμίτης συνέχισε να μεγαλώνει με το αποτέλεσμα που βλέπετε. Η αίθουσα του σταυρού είναι ξεχωριστά απ' τη διαδρομή κι έτσι λίγες φορές τον έχω δει.

Η λίμνη με τα νούφαρα

Ο πύργος της Πίζας (μιας κι είναι γυρτός).

Κομμένο δέντρο

Αυτά τα ονόματα τα είχα σημειώσει. Άλλα δεν αναγνωρίζω, κάπου είχα δει σε φωτογραφία τον Σάντα Κλάους, τη σπασμένη φτερούγα, τα κεράκια

Μέχρι εκείνη τη φορά που πήγαμε με τα παιδιά το πράγμα ήταν μια χαρά στην κυκλοφορία μέσα. Την τελευταία φορά που ξαναματαπήγα μας έκοψε η ξεναγός και μας είπε κάνα δυο τρεις φορές πως η διαδρομή είναι στενή αλλά σχετικά εύκολη με λίγη προσοχή αλλά στο τέλος έχει αρκετά σκαλιά κι έτσι όποιος δεν μπορεί να βγει εγκαίρως γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετά την πρώτη αίθουσα. Δεν δώσαμε την πρέπουσα σημασία και στο τέλος σερνόμασταν ν' ανεβούμε και να καθυστερούμε και την ξεναγό που περίμενε να βγούμε εμείς και νάναι αυτή πίσω μας μέχρι τότε.

Στην έξοδο υπάρχει μπαλκόνι απ' όπου τα Γιάννενα κι η λίμνη φαίνονται καταπληκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.