14 Ιουνίου 2022

Άγιος Πρεβέζης

Δικηγόροι υπεράσπισης και κατηγορούμενοι. Γυρισμένος στην κάμερα ο Φώτης.

Εκτός από τα κανονικά θεατρικά έργα υπήρξαν και κάποια θεατρικά που έγιναν με τελείως τοπική παραγωγή. Τα κείμενα είχαν γράψει οι (μακαρίτες πια) Φώτης Βαρουκτσής και Κώστας Τσόκαλης (που μπορεί να πήρε πτυχίο μαθηματικού και δούλεψε ως μαθηματικός όμως παράλληλα έχει γράψει δουλέψει ως - βραβευμένος - θεατρικός συγγραφέας γράφοντας αρκετούς διαλόγους σε σήριαλ ή σε επιθεωρήσεις π.χ. του Σεφερλή). Έν' απ' αυτά ήταν ο Άγιος Πρεβέζης.

Πρόεδρος και εισαγγελέας

Για την ιστορία: την εποχή εκείνη είχε ξεσπάσει σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον δεσπότη της κοντινής μας Πρέβεζας που είχε ερωμένη μια παπαδιά. Το θέμα ήταν πιασάρικο κι έγινε και θεατρικό απ' τον Κολλάτο, άσχετο με το δικό μας και ταινία καθώς και βιβλίο απ' τον Σπ. Καρατζαφέρη.

Η παράστασή μας έσπασε ταμεία (δηλαδή θα τα είχε σπάσει αν είχε και εισιτήριο). Και λέω μας γιατί σε μια του παράσταση τον ρόλο του δεσπότη τον είχε παίξει εγώ.

Σύσκεψη δικαστών και δικηγόρων

Βασικά ήταν η δίκη του Πρεβέζης. με πρόεδρο, εισαγγελέα, δικηγόρους υπεράσπισης, με μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, εκτός απ' τα βασικά πρόσωπα, τον δεσπότη και την παπαδιά (που την έπαιζε άντρας).

Πρέπει να δόθηκαν τουλάχιστον δυο παραστάσεις κι οι δυο με πολύ κόσμο στους θεατές, γιατί βλέπω να υπάρχει εναλλαγή κάποιων πρωταγωνιστών (π.χ. στη μια εγώ στην άλλη άλλος δεσπότης, όμως ο Θόδωρος στάνταρ παπαδιά)

Κατηγορούμενος εγώ

Οι παραστάσεις δόθηκαν στην εστία τον Οκτώβρη του 80, εκτός αν η πρώτη ήταν στην εστία την άνοιξη του 80 κι η άλλη στην κατάληψη (που όμως εγώ τις φωτογραφίες τις έχω όλες μαζί).

Παραστάσεις παρόμοιες έγιναν κι άλλες, αλλά δεν είχαν την επιτυχία του Πρεβέζης. Όταν έφυγα απ' το πανεπιστήμιο, έμαθα πως γυρίστηκε και μια ταινία με τις ιδέες των ίδιων συγγραφέων που ήταν γυρισμένη στη λίμνη που είχε κι αυτή τεράστια απήχηση, αλλά μιας κι εγώ μόνο από σπόντα το έμαθα δεν μπορώ να πω και πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.