01 Σεπτεμβρίου 2022

Λουκουμάδες με μαγιά και φαρίνα

Ραντεβού το Σεπτέμβρη είχα πει, Σεπτέμβρης σήμερα, ξεκινάμε πάλι. Και ξεκινάμε με συνταγές πρώτα, θ' ακολουθήσουν κι ιστορίες αργότερα. Καλό μήνα.

Οι λουκουμάδες είναι ένα έδεσμα που πολύ μ' αρέσει. Γι' αυτό και έχω ξαναβάλει συνταγή. Κι εγώ φτιάχνω και αγοραστούς από διάφορα μέρη παίρνω. Όμως όταν παίρνεις απ' έξω υπάρχει ρίσκο. Δεν ξέρεις πόσο καλοί είναι. Στάνταρ μέρος για αγορά λουκουμάδων όμως ήταν η Αγιάσος. Απέναντι από την κεντρική (και φημισμένη σ' όλο το νησί και όχι μόνο) εκκλησία της Παναγίας υπάρχει ένας φούρνος του Σουσαμλή. Εκτός από ψωμί έχει διάφορα παραδοσιακά αρτοπαρασκευάσματα (όπως αγιασώτικη βασιλόπιτα ή πλατσέτα κι άλλα που αλλού δεν τα βρίσκεις) αλλά και πιο καινούρια (π.χ. πίτσα ατομική). Όμως εμείς κάναμε πάντα στάση εκεί για να πάρουμε λουκουμάδες. Συνήθως ήμασταν μεγάλη παρέα και τους παίρναμε με το κιλό κι όχι με μερίδα!

Το κακό στην υπόθεση ήταν πως τέτοιους λουκουμάδες (που είναι με συνταγή με πατάτα μέσα και που δεν την ξέρω) τρώγαμε μόνο όταν πηγαίναμε στην Αγιάσο. Δηλαδή, μια φορά το χρόνο. Μέχρι που πέρυσι αποφάσισαν κι άνοιξαν δυο υποκαταστήματα - πρατήρια. Ένα μέσα στη Μυτιλήνη κι ένα στο Ντίπι (που είναι στο δρόμο για το χωριό μου). Κι έτσι καθώς περνάμε κάνουμε μια στάση για πακέτο, αν και, μπορείς να τους φας κι επιτόπου, σερβιρισμένους σε παραδοσιακά πήλινα πιατάκια, όπως αυτό της φωτογραφίας (μόνο που άλλη αξία έχουν οι φρεσκοφτιαγμένοι).

Υλικά

1 κομμάτι σαν καρύδι μαγιά μπύρας (ή 1 φακελάκι - 8 γρ. - ξερή)
1 ποτήρι γάλα
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 πακέτο (500 γρ.) αλεύρι φαρίνα
1 ποτήρι χλιαρό νερό
Μηχανή που κόβει λουκουμάδες απ' ευθείας στο καυτό λάδι. Φωτογραφία από το φούρνο στην Αγιάσο.

Εκτέλεση

Τα ανακατεύω όλα μαζί και τα αφήνω να φουσκώσουν. Τους τηγανίζω παίρνοντας λίγη ζύμη με ένα κουταλάκι που το βρέχω σε νερό. Τους μελώνω και ρίχνω επάνω καρύδια και κανέλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.