05 Σεπτεμβρίου 2022

Αχλάδι γλυκό

Αυτά που λένε πανελλαδικά αχλάδια, στο χωριό μου τα λέμε απίδια. Αχλάδια (ή μάλλον αχλάδες) λέμε τα άγρια αχλάδια (γκόρτσα νομίζω τα έχω ακούσει αλλού). Κι έχουμε διαφόρων ειδών αχλάδια: Αχτσέδες, κρυστάλια, λεμονάπιδα, βουτυράπιδα, μ(ου)τζουρίτες, κοντούλες, αγελάδες, ζαχαράτα,, μπέγιαρμάδες (βασικά  armut είναι το αχλάδι στα τούρκικα, άρα αχλάδια για μπέηδες) και δεν θυμάμαι ποια άλλα. Απ' αυτά γλυκό γίνονται τα λεμονάπιδα (που είναι πιο μεγάλα) κι οι μζουρίτες που είναι μικρούλια αλλά ως γνωστόν τα μικρά είναι νόστιμα, τα μεγάλα χορταστικά! Για να συνεννοούμαστε (μιας και τις συνταγές τις διαβάζουν κι από άλλα μέρη κι όχι μόνο από τη Μυτιλήνη) θα χρησιμοποιώ το πανελλαδικό όνομα αχλάδια για τα ήμερα, αυτά που τρώγονται. Φέτος το καλοκαίρι μούδωσε η ξαδέρφη μου μερικά και σκέφτηκα το γλυκό που είχα χρόνια να το φάω. Μούφερε κάμποσα ακόμα και διάλεξα καμιά σαρανταριά ώριμα που τα ζύγισα κι είχα φτάσει το κιλό. Δεν το πίστευα (αλλά είπαμε, μικρά).

Τα αχλάδια με την πένα

Για το καθάρισμα χρησιμοποίησα ένα είδος πένας, αρκετά λεπτό για να μπαίνει μέσα στο αχλάδι και στρογγυλό που βοηθάει να βγαίνει το κουκούτσι αλλά δυσκολεύει το να καθαρίσει μέσα από τα σπόρια και το σκληρό κομμάτι που τα περιβάλλει. Αν είναι για μεγάλη ποσότητα θα βοηθούσαν δυο εργαλεία, ένα στρογγυλό κι ένα μυτερό: με το πρώτο βγάζω το υπόλοιπο από το άνθος και με το δεύτερο καθαρίζω το εσωτερικό.

Δυο είδη πένας, η μια για αχλάδια η άλλη για μήλα. Η μια κυκλική για τη βάση η άλλη μυτερή για τα κουκούτσια!

Υλικά

1 κιλό αχλάδια
1 κιλό ζάχαρη
1 λεμόνι
2,5 φλιτζάνια νερό
Λίγη γλυκόζη ή λεμόντουζου (ξινό) ή χυμό 1 λεμονιού
Τόσα ολόκληρα γαρύφαλλα όσα τα αχλάδια.

Εκτέλεση

Καθαρίζω τα αχλάδια κόβοντας το κοτσάνι κοντό (δεν το αφαιρώ ολόκληρο). Αφαιρώ από το εσωτερικό τα κουκούτσια με πένα. Τα βάζω σε μια λεκάνη με νερό και το χυμό λεμονιού.
Βάζω σ' ένα κατσαρόλι το νερό να βράσει και ρίχνω τ' αχλάδια αφού τα στραγγίσω. Σκεπάζω το κατσαρόλι και τ' αφήνω να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.
Καρφώνω ένα γαρύφαλλο σε κάθε αχλάδι, ρίχνω τη ζάχαρη και τα βράζω για 10 - 15 λεπτά. Τα βγάζω από την φωτιά και τ' αφήνω για 24 ώρες.
Τα βράζω ξανά μέχρι να δέσει το σιρόπι και λίγο πριν το κλείσω προσθέτω τη γλυκόζη (ή τα εναλλακτικά της).
Βάζω το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.

Προσοχή:

Επειδή όταν το βράζω σχηματίζει αφρό (που δεν είναι τέτοιος για να τον βγάλω) πρέπει να ελέγχω πόσο έχει δέσει το σιρόπι (καθώς το σηκώνω, αυτό που τρέχει στο τέλος). Μπορώ να το τσεκάρω και σε πιατάκι, τότε πρέπει να σχηματίζει γραμμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.