09 Σεπτεμβρίου 2022

Μπριάμ

Το μπριάμ (ή μπριγιάμ) είναι ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό φαγητό. Γίνεται με φρέσκα λαχανικά: ντομάτα, κολοκύθι και μελιτζάνα σε συνδυασμό βέβαια με τα διαχρονικά πατάτα και κρεμμύδι. Γίνεται και στην κατσαρόλα, αλλά στο φούρνο είναι πιο ελαφρύ. Γενικά δεν το φτιάχνω, αλλά φέτος ο γιος ο ξενιτεμένος που μας επισκέφτηκε, όταν τον ρωτήσαμε τι φαγητό θα ήθελε, ζήτησε μπριάμ. Οπότε ενέδωσα και το έφτιαξα και τελικά το αποτέλεσμα τον δικαίωσε μιας και βγήκε ένα πολύ όμορφο φαγητό κι είπα να βάλω κι εδώ τη συνταγή, να υπάρχει.

Μιας και δεν το φτιάχνω είπα να επιβεβαιώσω την ιδέα που είχα για το πώς γίνεται (γιατί σαν φαγητό το ήξερα). Έψαξα λοιπόν στο Γκούγκλη και μούβγαλε μπροστά μπροστά τους δυο σύγχρονους καθοδηγητές μαγειρικής. Στα δικά μου χρόνια ήταν η Παραδείση κι η Σκούρα όπως πιο παλιό ο Τσελεμεντές (που έδωσε τ' όνομά του στα ελληνικά βιβλία μαγειρικής). Αργότερα βγήκε η Βέφα αλλά δεν την πρόλαβα εγώ. Σήμερα είναι ο Άκης κι η Αργυρώ. Του πρώτου η συνταγή επιβεβαίωσε αυτά που είχα κατά νου σ' αντίθεση με της δεύτερης που ήταν πολύ διαφορετική αλλά στο τέλος υπήρχε η εξομολόγηση πως το μπριάμ αλλιώς γίνεται αλλ' σ' εκείνη αρέσει η παραλλαγή που  παρουσίαζε! Εδώ είναι αυτό που έφτιαξα εγώ.

Υλικά

3 μεσαίες μελιτζάνες
3 κολοκυθάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 πατάτες
3 - 4 ντομάτες
μπόλικο μαϊντανό
αλάτι - πιπέρι
λάδι

Εκτέλεση

Κόβω στρογγυλές τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και τα αλατίζω. Κόβω επίσης τα κρεμμύδια και τ' αλατίζω κι αυτά. Τ' αφήνω για κάνα δίωρο να βγάλουν τα (πολλά) νερά τους. Τα ξεπλένω από το αλάτι και τα σουρώνω.
Κόβω στρογγυλές τις πατάτες και τις στρώνω σε λαδωμένο ταψί. Από πάνω στρώνω τις μελιτζάνες κι από πάνω τα κολοκύθια και τέλος τα κρεμμύδια.
Περνάω τις ντομάτες από το μούλτι (ή τις τρίβω στον τρίφτη) και περιχύνω το φαγητό όπως είναι στρωμένο. Προσθέτω τον μαϊντανό χοντροκομμένο, λίγο πιπέρι και περιχύνω με λάδι (όχι πολύ, ήδη έχω βάλει και στον πάτο).
Βάζω το ταψί στον φούρνο και ψήνω για 45 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.

Ιδέες

Δεν χρειάζεται να προστεθεί καθόλου νερό μιας και τα λαχανικά θα βγάλουν τα δικά τους (αυτό που έφτιαξα έβαλα λίγο αλλά τελικά έμεινε στο ταψί).
Από πάνω μπορεί να προστεθεί λίγο τυρί τριμμένο, δίνει μια πιο όμορφη όψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.