11 Σεπτεμβρίου 2022

Εμπειρίες μετά τη αφυπηρέτηση!

Η εργασία είναι υγεία.
Η σύνταξη είναι ΜΑΓΕΙΑ!
Γ.Γκ.

Εμπειρίες ενός υπό συνταξιοδότηση (θα φανεί παρακάτω γιατί το γράφω έτσι) για χρήση απ' τους καινούριους,

Έχει περάσει ένας χρόνος που έχω φύγει από το σχολείο και κάποιος συνάδελφος που βγήκε τώρα με ρώτησε για το τι να περιμένει. Κι αποφάσισα να του τα γράψω μιας κι είναι αρκετά. Πάμε: Το να βγει κάποιος για σύνταξη είναι κάτι που ορίζει μια ολοκλήρωση ενός κύκλου και την αρχή ενός καινούριου. Το πότε θα το κάνει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες προσωπικούς και αντικειμενικούς – νομικούς. Υπάρχει το όριο των 67 ετών για σύνταξη. Όταν κάποιος το περάσει, βγαίνει στη σύνταξη περίπου αυτόματα. Για τους εκπαιδευτικούς αυτό σημαίνει πως με το που τελειώνει το διδακτικό έτος (τον Ιούνη δηλαδή) απολύεται αυτοδικαίως. Αντίστοιχα και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα (μόνο που δεν περιμένει τον Ιούνη). Η άλλη περίπτωση είναι να υποβάλει παραίτηση. Για το δημόσιο γενικά την υποβάλει και ή υποβάλει και δεύτερη μέσα σε 15 μέρες οπότε είν’ οριστικό και φεύγει, είτε δεν κάνει τίποτα και σ’ ένα μήνα θεωρείται οριστική και φεύγει (αμέσως). Για τους εκπαιδευτικούς υπάρχει ειδική διαδικασία: ισχύει μόνο το δεύτερο (μία υποβολή και δυνατότητα ανάκλησης μέσα σ’ ένα μήνα) κι η υποβολή αυτή πρέπει να γίνει συγκεκριμένες ημερομηνίες (τώρα είναι αρχές Φλεβάρη). Στην περίπτωση αυτή η υπηρεσία του τελειώνει στο τέλος του σχολικού έτους (31 Αυγούστου) κι από 1 Σεπτέμβρη είναι υπό συνταξιοδότηση. Αυτή την περίπτωση θα περιγράψω μιας και σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκω, για τους εκτός εκπαίδευσης ισχύουν παρόμοια (αλλά με διαφορετικές ημερομηνίες).

Αρχές Φλεβάρη: υποβολή παραίτησης

Μέσα Μάρτη: όλα τα σχετικά με τη συνταξιοδότηση χαρτιά κατατίθενται στη Διεύθυνση που ανήκεις οργανικά (εφόσον δεν έχεις κάνει ανάκληση).

13 Αυγούστου: τελευταία μισθοδοσία απ’ το σχολείο (β’ δεκαπενθήμερο Αυγούστου).

31 Αυγούστου: Τελευταία μέρα υπηρεσίας – άρα και ασφάλισης. Τέλος χρόνου υπηρεσίας.

1 Σεπτέμβρη: Δεν παρουσιάζεσαι στο σχολείο 😀

Γύρω στις 20 του Σεπτέμβρη εκδίδεται από τη Διεύθυνση η διαπιστωτική πράξη πως έχεις παραιτηθεί και δεν είσαι πια στην ενεργό υπηρεσία.

10 Οκτώβρη: Κατατίθεται στην τράπεζα το πρώτο ποσό έναντι της σύνταξης. Αυτό είναι το 50% του βασικού μισθού που έπαιρνες τον Οκτώβρη του 2011. Ας πούμε αν ο βασικός ήταν 1200€ (που με τα υπόλοιπα οι μικτές αποδοχές θα πέρναγαν τα 1500) τώρα θα πάρεις 600. Σ’ αυτά γίνεται παρακράτηση για υγειονομική περίθαλψη 6,67% δηλαδή 40,02€ κάτω άρα κάθε μήνα θα μπαίνουν 559,98€. Με εξαίρεση τον πρώτο μήνα που έχει και κράτηση 20%  για την εφορία (έτσι προβλέπεται για κάθε φορά που έρχεται κάτι αναδρομικά) και τον Οκτώβρη πληρώνεται ο Οκτώβρης αλλά και ο Σεπτέμβρης αναδρομικά. Άρα αυτή τη μέρα στην τράπεζα θα μπουν (για το παράδειγμά μας) 559,98 – 112+559,98=1007,96€.

Οκτώβρης: Από τη Διεύθυνση φτιάχνεται ο φάκελος συνταξιοδότησης (μαζί με τη διαπιστωτική κι ό,τι άλλο υπηρεσιακό χρειάζεται και στέλνεται προς τον ΕΦΚΑ – συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων. Καλό είναι να επικοινωνήσεις μαζί τους (e-ΕΦΚΑ Γ.Δ. Συντάξεων Δημοσίου Τομέα gd.sintaxeondt@efka.gov.gr) για να μάθεις τον αριθμό πρωτοκόλλου ώστε αν θέλεις να μπορείς να παρακολουθούμε την πορεία της αίτησής σου (https://www1.gsis.gr/syntaxeis/aitima μπαίνεις με κωδικούς Τάξισνετ, δίνεις αριθμό πρωτοκόλλου και ΑΦΜ και σε βρίσκει. Δεξιά έχει ένα κουμπί «Λεπτομέρειες», το πατάς και βλέπεις πού βρίσκεσαι. Εμένα ακόμα μου βγάζει «Η υπόθεση σας δεν έχει χρεωθεί μέχρι σήμερα σε εισηγητή για επεξεργασία» γι’ αυτό και λέω πως είμαι υπό συνταξιοδότηση κι όχι ακριβώς συνταξιούχος).

Νοέμβριος: Από το σάιτ του Γενικού Λογιστηρίου (αυτό που μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τη μισθοδοσία μας, μόνο που τώρα καθυστερούν ν’ ανέβουν τα εκκαθαριστικά της σύνταξης – πάνε μαζί με τα δεδουλευμένα που καταβάλλονται στις 10) https://login.gsis.gr/mylogin/login.jsp?bmctx=1DB55AB50C08F2B418903DE4EB7466AD47038BC455E39B9EA82B1EB28CE52BC6&contextType=external&username=string&password=secure_string&challenge_url=https%3A%2F%2Flogin.gsis.gr%2Fmylogin%2Flogin.jsp&ssoCookie=disablehttponly&request_id=9054447036163701934&authn_try_count=0&locale=el_GR&resource_url=https%253A%252F%252Fwww1.gsis.gr%252Fwebtax%252Fmisthreporteap%252Findex.jsp) μπορείς να δεις το τι πήρες τον προηγούμενο μήνα.

Γύρω στο Μάιο του επόμενου χρόνου: Έρχονται τα αναδρομικά του ΜΤΠΥ (μετοχικού). Στο σάιτ του ταμείου (https://www.mtpy.gr/apofaseis-kanonismou-merismatwn/) θα μπορέσεις να βρεις την απόφαση που λέει πόσα θα παίρνεις κάθε μήνα. Για τους 8 μήνες που πέρασαν (Σεπτέμβρης – Απρίλης) θα γίνει και κράτηση 20% για την εφορία και τα υπόλοιπα θα τα δεις στο λογαριασμό της Τράπεζας.

29 Ιούνη: Κατάθεση του ΜΤΠΥ του τριμήνου (βασικά διμήνου, για Μάιο και Ιούνιο). Γενικά, το μέρισμα από το ΜΤΠΥ κατατίθεται τέλος κάθε τριμήνου (προτελευταία μέρα του μήνα).

Αρχές Ιούλη: Μπορείς να δεις το ενημερωτικό του προηγουμένου τριμήνου από το σάιτ https://www.mtpy.gr/enhmerwtika-shmeiwmata/ (με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ). Το ίδιο για κάθε επόμενο τρίμηνο (τα ενημερωτικά ανεβαίνουνε μερικές μέρες μετά τη λήξη του τριμήνου).

Κάποια στιγμή(!) γίνεται ο υπολογισμός της σύνταξης και βγαίνει το ποσό που έπρεπε να πάρεις για το προηγούμενο διάστημα. Αφαιρείται αυτό που πήρες ήδη (τα 559,98€ του παραδείγματος επί τους μήνες που μεσολάβησαν). Από το ποσό που μένει αφαιρείται το 6,67% για υγειονομική περίθαλψη και επίσης ένα 20% έναντι φόρου (και οι όποιες εξαγορές έχουν ζητηθεί). Το ποσό που μένει μπαίνει στις 28 κάθε μήνα στην τράπεζα. Μετά από μερικές μέρες έρχεται στο σπίτι με ταχυδρομείο και η απόφαση για απονομή σύνταξης καθώς και ο τρόπος υπολογισμού και το μηνιαίο ποσό.

Απαντήσεις πριν απ’ τις ερωτήσεις!

Πότε βγαίνει η τελική σύνταξη;
Κάποια στιγμή. Δεν υπάρχει στάνταρ χρονικό διάστημα. Εγώ που έφυγα απ’ την Ανατολική Αττική την 01/09/2021, όπως ανέφερα παραπάνω μου λέει πως η υπόθεσή μου δεν έχει χρεωθεί ώστε να εξεταστεί και να προχωρήσει. Μαζί με μένα έφυγαν άλλοι δυο που ξέρω τι γίνεται. Για τον φίλο από τον Πειραιά ισχύει το ίδιο. Αλλά φίλη απ’ την Πάτρα (και μάλιστα με μεγαλύτερο αριθμό πρωτοκόλλου απ’ τον δικό μου) ήδη ακριβώς στο χρόνο πάνω πήρε τα αναδρομικά και την απόφαση απονομής. Παρόλο που θεωρητικά οι υπολογισμοί γίνονται από τον ΕΦΚΑ κεντρικά κάθε νομαρχία έχει τους δικούς της ρυθμούς (η φίλη από την Πάτρα μου έλεγε λίγες μέρες πριν πάρει την απόφασή πως εκεί είχε εκκαθαριστεί το 94% των αιτήσεων και μάλιστα άλλη γνωστή της που βγήκαν μαζί στην σύνταξη είχε ήδη πληρωθεί απ’ τον Ιούνη, δηλαδή πριν κλείσει χρόνος).

Είναι σωστές οι πράξεις καθορισμού των αναδρομικών;
Πολλές φορές έχουν λάθη. Από κάποιον έμαθα πως του κράτησαν για υγειονομική περίθαλψη σ’ ολόκληρο το ποσό ενώ στην πραγματικότητα τόσον καιρό πλήρωνε γι’ αυτά που έπαιρνε μ' αποτέλεσμα το ποσό που πήρε συνολικά για τα προηγούμενα χρόνια να είναι 0,30€. Αλλού το ποσό της σύνταξης ήταν μικρότερο κι από το έναντι γιατί δεν υπολογίστηκε σωστά ο χρόνος ασφάλισης (διαδοχική).

Τι κάνω αν θαρρώ (ή είμαι σίγουρος) πως είναι λάθος;
Υποβάλω ένσταση και περιμένω. Δυστυχώς ο χρόνος εξέτασης των ενστάσεων είναι μεγαλύτερος απ’ το χρόνο απονομής (μπορεί να φτάσει – λένε – και πενταετία). Μέχρι τότε περιμένεις.

Αυτά είναι όλα;
Όχι. Έρχονται κι άλλα. Το εφάπαξ και το επικουρικό. Και τα δυο δίνονται από το ΕΤΕΑΕΠ (https://www.eteaep.gov.gr/web/) ΜΕΤΑ την απονομή της σύνταξης. Σήμερα (11/09/2022) ενημερώνει πως για εκπαιδευτικούς για μεν το εφάπαξ «την τρέχουσα περίοδο εξετάζονται οι υποθέσεις με ημερομηνία 07/2020» ενώ για το επικουρικό «την τρέχουσα περίοδο εξετάζονται οι υποθέσεις:

  • γήρατος με ημερομηνία 8/2019
  • αναπηρίας με ημερομηνία 8/2019
  • θανάτου ασφαλισμένου με ημερομηνία 8/2019
  • θανάτου συνταξιούχου με ημερομηνία 8/2019» άρα αυτά έχουν αρκετό μέλλον ακόμα.

Παρατήρηση: τα ποσά που μας κατατίθενται συνήθως εμφανίζονται στην τράπεζα το προηγούμενο απόγευμα, μετά τις 5 – 6 ή ώρα. Το δικό μου έναντι είναι σχεδόν 700€ μικτά, ενώ το ΜΤΠΥ βγήκε στα 83€ μικτά (με 25 χρόνια στο ταμείο - με 35 τους βγήκε στα130).

2 σχόλια:

  1. Ενημέρωση:
    Χτες η κόρη μου μού έστειλε ένα μήνυμα με δηλώσεις του Χατζηδάκη (https://www.alfavita.gr/ergasia/399397_k-hatzidakis-ekkatharistikan-oi-ekkremeis-kyries-syntaxeis-ti-tha-ginei-sto-ameso) που έλεγε πως εκκαθαρίστηκαν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις ρωτώντας με τι έγινε με τη δική μου.
    Μπήκα λοιπόν στο σχετικό σάιτ του γενικού λογιστηρίου (https://www1.gsis.gr/syntaxeis/aitima/protected/main.htm?execution=e1s1) και με τον αριθμό της αίτησής μου βλέπω πως έχει πραγματικά υπολογιστεί.
    Λέει συγκεκριμένα πως με εισηγητή τον κύριο "Ηλεκτρονικό Βοηθό" στις 3/11/22 έγινε ο υπολογισμός, εκδόθηκε η σχετική πράξη και από τον 12/2022 θα πληρωθεί κανονικά (δηλαδή θα τη δω στο τέλος του Νοέμβρη).
    Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα είναι και σωστή (δεν έχω καταφέρει να βρω την απόφαση, άρα να δω τους υπολογισμούς). Γιατί σύμφωνα με συζήτηση με εργατολόγο δικηγόρο, τα λάθη είναι στο 80% (τουλάχιστον) των υπολογισμών. Για τα λάθη αυτά γίνεται ένσταση (και απλή) που όμως μέχρι να ελεγχθεί θα περάσει κάμποσος καιρός (μπορεί και πενταετία - εκεί δεν μπορεί να δουλέψει ηλεκτρονικός βοηθός αλλά ανθρώπινος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νέα ενημέρωση: Τέλος Νοέμβρη μπήκε η σύνταξη και τα αναδρομικά. Προσωπικά διαφωνίες με τα ποσά δεν έχω. Πήγα από το γενικό λογιστήριο (νυν ΕΦΚΑ) Κάνιγγος 29 και πήρα μια ανάλυση του πώς βγήκε το ποσό που είδα στην τράπεζα (αναδρομικά συν Δεκέμβρης). Αυτό που διαπίστωσα ήταν υπερβολικά μεγάλο ποσό φόρου (κατά τη γνώμη μου), αλλά έτσι λέει ο νόμος. Έτσι κι αλλιώς θα γίνει η δήλωση στην εφορία και θα εκκαθαριστεί: αν όντως είναι μεγάλο θα πάρω πίσω τη διαφορά το καλοκαίρι, αν είναι λίγα θα δώσω κι άλλα κι αν είναι ακριβώς ούτε θα πάρω ούτε θα δώσω.

    Εν τω μεταξύ, ενώ στο σάιτ γράφει ακόμα πως το ΤΕΑΔΥ βρίσκεται στον 7/2019, φίλος που βγήκαμε μαζί, ξεκίνησε να το παίρνει.
    Άγνωσται αι βουλαί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.