30 Νοεμβρίου 2021

Σχολικές διακοπές

Ναι μεν από τα σχολεία έφυγα αλλά τα σχολικά θέματα δεν τάχ' αφήσει. Αφορμή για το σημερινό κάποια δημοσιεύματα που λένε πως φέτος οι μαθητές (κι οι εκπαιδευτικοί κατ' επέκταση) θα έχουν 18 μέρες διακοπές αντί για 15. Δεν ξέρω γιατί γίνεται τακτικά μια τέτοια προσπάθεια να μεγαλώσει ο αριθμός των σχολικών διακοπών. Για να βγουν 18 οι μέρες, γινόταν αναφορά πως τα σχολεία κλείνουν στις 23 Δεκέμβρη κι αυτή τη μέρα τη μέτραγαν μέσα στις μέρες των διακοπών. Όμως στις 23 τα σχολεία λειτουργούν. Μπορεί να γίνεται εκκλησιασμός, μπορεί να γίνεται κάποια γιορτή, μπορεί να γίνεται μάθημα ή συνδυασμός απ' αυτά, όμως τα σχολεία είναι ανοικτά. Οι διακοπές των Χριστουγέννων (για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αντίστοιχα υπάρχει και για την πρωτοβάθμια) σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΠΔ 104 του 1979: "Διακοπαί Χριστουγέννων, από 24ης Δεκεμβρίου μέχρι και της 7ης Ιανουαρίου". Βέβαια όλα τα χρόνια εύρισκα συναδέλφους στα σχολεία που τους έκανε εντύπωση που στις 7 Γενάρη ήμασταν κλειστά. Και πράγματι, πριν από το 79 οι διακοπές ξεκινούσαν στις 23 και στις 7 (στη γιορτή μου) επιστρέφαμε. Όμως έχουν περάσει τόσο πολλά χρόνια από τότε που λίγοι είναι αυτοί που ήταν έστω μαθητές τότε. Πώς συνεχίζουν να έχουν ακόμα την εντύπωση πως ισχύουν τα παλιά, δεν ξέρω.

Εκτός όμως από το τράβηγμα μπροστά που ας πούμε πως είναι λάθος, γίνεται και μια λαθροχειρία: βλέπετε 7 του Γενάρη το 2022 είναι Παρασκευή. Άρα δεν είναι δυνατόν ν' ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του μήνα όπως θάπρεπε κανονικά αφού 8 είναι Σάββατο. Και προστίθεται το Σάββατο στις διακοπές, προστίθεται κι η Κυριακή κι αβγατίσανε οι διακοπές! Μα και την Παρασκευή ν' ανοίγανε (όπως φέτος) το Σαββατοκύριακο πάλι κλειστά θα ήταν τα σχολεία. Δεν γίνεται κάτι διαφορετικό. Και, ναι, φέτος τα Χριστούγεννα κι η δεύτερη μέρα πέφτουν Σαββατοκύριακο άρα οι αργίες των υπόλοιπων εργαζόμενων μειώνονται. Αλλά αυτό τι σχέση έχει;

Το 2010 ήμουν αποσπασμένος στο Μόναχο. Στη Βαυαρία τα σχολεία είναι κλειστά από τις 24 Δεκέμβρη μέχρι τις 6 Γενάρη. Στις 7 ανοίγουνε. Όμως, 7 ήταν Παρασκευή (όπως και το 2022). Οπότε τα σχολεία δεν άνοιξαν (και δεν θ' ανοίξουν και φέτος) γιατί οι αρχές κρίνουνε πως το να θερμάνουν τα κτίρια για μια μέρα δεν αξίζει οπότε και παρατείνονται οι διακοπές. Εκεί να δεχτώ πως οι μαθητές κερδίζουν, αλλά τη μια μέρα μόνο.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Να σημειωθεί ότι στη Γερμανία το κάθε ομόσπονδο κρατίδιο έχει διαφορετικές διακοπές - διαφορετικές ως προς τις ημερομηνίες αλλά και ως προς τη διάρκεια. Κι υπάρχει πίνακας που βοηθάει να βρει κανείς πότε έχει διακοπές το κάθε κρατίδιο. Βλέπω ας πούμε πως το Βραδεμβούργο (η περιοχή γύρω από το Βερολίνο) ξεκινάει τις διακοπές στις 20 Δεκέμβρη ενώ το Βερολίνο στις 23 κι επιστρέφουν οι μαθητές και των δύο με το που ξεκινάει ο χρόνος (στις 3 φέτος). Επίσης τα Φώτα είν' αργία σε τρία κρατίδια (καθολικά κατά βάση) αλλά όχι στα υπόλοιπα 13! Να σημειώσω επίσης πως και η έναρξη (κι η λήξη) της σχολικής χρονιάς διαφέρουν ανά κρατίδιο.

Το πιο αστείο που είδα στη Γερμανία σχετικά με τις σχολικές διακοπές ήταν στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Που για να δείξει μικρότερο αριθμό ημερών διακοπών α) δεν έχει τυπικά τις διακοπές της αποκριάς που όμως τις δίνει κάθε χρόνο με απόφασή του το υπουργείο και β) για τις διακοπές του Πάσχα αφαιρεί τις αργίες. Οι διακοπές είναι 5 μέρες: από Τρίτη μέχρι Παρασκευή της διακαινησίμου καθώς και τη Μεγάλη Πέμπτη (εκεί κάνουν μάθημα μέχρι τη Μ. Τετάρτη)! Άσε τους Βαυαρούς να μετράνε δυο βδομάδες (που αν βγάλεις τις αργίες είναι 8 μέρες, άρα 3 μέρες διαφορά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.