02 Νοεμβρίου 2021

Νεοκαθαρεύουσα (και όχι μόνο)

Για τη νεοκαθαρεύουσα έχω διαμαρτυρηθεί πολλές φορές. Ε, άλλη μια σήμερα με αφορμή πινακίδα στο μετρό της Αθήνας. Κι αφού θα πιάσω το μετρό θα επεκταθώ και σε σχολιασμό ακριβώς γι' αυτό ώστε να δέσει το γλυκό. Στο σταθμό Ακρόπολη του μετρό, λοιπόν, μετά από τόσα χρόνια έβαλαν μια πινακίδα που δείχνει από που πάμε για την ακρόπολη. Σίγουρα δεκάδες άνθρωποι κάθε μέρα κατεβαίνουν εκεί για να πάνε είτε στην ακρόπολη είτε στο μουσείο είτε στα άλλα τουριστικά σημεία της περιοχής. Μέχρι πρόσφατα η μόνη ένδειξη του από πού είναι η σωστή έξοδος ήταν ένα χαρτί σε μια φορητή πινακίδα. Τώρα μπήκαν δυο τέτοια χαρτιά, πλαστικοποιημένα όμως και με έντονο το βέλος όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Ε, κάλλιο αργά θα πείτε. Αμ δε. Γιατί και το πλαστικοποιημένο χαρτί δεν είναι και τόσο όμορφο αλλά και ο τρόπος που γράφτηκε είναι άστα να πάνε.

Κι εξηγούμαι: Η πινακίδα στα Ελληνικά γράφει "Ακρόπολη" στη δημοτική ενώ στα λατινικά (Αγγλικά;) "Acropolis" που είναι καθαρευουσιάνικη μορφή. Κι η λατρεία στην καθαρεύουσα φαίνεται στο δεύτερο που γίνεται "Μουσείο Ακροπόλεως" (στη λατινογραφή παίζεται αν είναι το αρχικό καθαρευουσιάνικο άκλητο ή αν είναι η γενική της δημοτικής που μπαίνει για να υπάρχει ισορροπία). Ενώ λείπει τελείως ένα σκίτσο π.χ. του Παρθενώνα που θα το καταλάβαιναν όλοι χωρίς να μπλέκουν μα το αλφάβητο. Και μάλιστα να υπάρχει απ' τις αποβάθρες ακόμα (για να μην πω και μαζί με το όνομα του σταθμού). Απ' την ίδια έξοδο βγαίνεις για να πας και στα υπόλοιπα αξιοθέατα (Πλάκα, Ηρώδειο, άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, πύλη Αδριανού κλπ) και καλό θα ήταν να υπάρχει αναφορά κάπου και γι' αυτούς (έστω όχι σε κάθε πινακίδα, αλλά κάπου να ξέρει ο άλλος που πάει. Και τα σχετικά σκίτσα θα ήταν αρκετά, οπότε χωράνε πολλά χωρίς να κουράζουν).

Γενικά στο μετρό έχουν ένα πρόβλημα να συνδέσουν τους σταθμούς με τους κοντινούς προορισμούς. Είναι ας πούμε ο σταθμός Αλέξανδρος Παναγούλης (δεν τον ξέρετε; Εμ το όνομα δόθηκε για να πούμε πως δόθηκε αφού υπάρχει κι άλλο όνομα κι είν' αυτό που χρησιμοποιείται: Άγιος Δημήτριος). Η μια έξοδός του είναι στο Μέτρομολ. Πέρα απ' το ότι είναι απέξω και λίγο πιο μακριά προφανώς πουθενά δεν λέει από πού πρέπει να βγεις για να πας προς τα κει κι από πού για να πας στο Λιντλ. Σε άλλες πόλεις που ξέρω, όχι μόνο υπάρχει σχετική πινακίδα αλλά και μια έξοδος βγάζει μέσα σε τέτοια πολυκαταστήματα. Και δεν δέχομαι δικαιολογίες πως οι συγκοινωνίες είναι δημόσιες ενώ τα πολυκαταστήματα ιδιωτικά και υπάρχει διαχωρισμός. Οι συγκοινωνίες πρέπει πρώτιστα να εξυπηρετούν τους επιβάτες. (Η περίπτωση που ανέφερα δεν είναι η μοναδική, βέβαια).

Αλλά ο εκσυγχρονισμός στο μετρό πάει ακόμα παραπέρα. Αφού επιτρέπονται και ποδήλατα στους συρμούς μπήκε και σχετική βοηθητική διαδρομή δίπλα στις σκάλες. Βέβαια, αυτό το είδα σε έναν σταθμό μόνο. Και θα μπορούσαν να το κάνουν λίγο πιο πλατύ να χωράνε και βαλίτσες αν ήθελαν (αν και, αυτό συνηθίζεται εκεί που υπάρχει κόσμος που μεταφέρει βαλίτσες, π.χ. στο αεροδρόμιο ή στο σταθμό των τρένων (που παρεμπιπτόντως ούτε εκεί υπάρχει έξοδος μέσα στο σταθμό). Τώρα, πώς έκατσε και φτιάχτηκε αυτή η ραμπίτσα της φωτογραφίας, δεν έχω ιδέα.

Όπως δεν έχω ιδέα και τι ακριβώς δείχνουν τα σήματα της φωτογραφίας. Τα είδα στην είσοδο διάφορων στενών στο κέντρο. Κίτρινα παραλληλόγραμμα με ένα καρότσι παιδικό κι ένα αναπηρικό. Να είναι προειδοποίηση για να μην παρκάρουν αυτοκίνητα εκεί γιατί περνάνε καρότσια; Μα ούτε τα πεζοδρόμια έχουν κάποια ιδιαίτερη διευκόλυνση (στο συγκεκριμένο σημείο της φωτογραφίας που ήταν το πρώτο που είδα, Αμαλίας και Γκούρα, ήταν απλά σακατεμένα τα πεζοδρόμια, χιλιοσπασμένα οπότε ήταν περίπου στο ίδιο ύψος με το οδόστρωμα, αντίθετα αλλού το πεζοδρόμιο ήταν κανονικότατο)  ούτε θα μπορούσαν να αποτρέπουν να σταθμεύσουν αυτοκίνητα αφού βρίσκονται στην είσοδο πολύ μικρών στενών, τόσων που αν παρκάρει ένα αυτοκίνητο απ' τη μια, έφραξε το στενό και δεν περνάει άλλο. Απορία μου δημιουργήθηκε κι είπα να την βάλω εδώ, μαζί με τα άλλα συγκοινωνιακά.

1 σχόλιο:

  1. Καλά τα λες, δίκιο έχεις σε όλα, εκτός ίσως από το αγγλ. acropolis, που είναι ο επίσημος όρος.

    Από τη νεοκαθαρεύουσα δεν θα ξεφύγουμε εύκολα. Ούτε από τις λακούβες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.