19 Μαΐου 2023

Κοκορέτσι στο φούρνο

 

Συνταγή για κοκορέτσι έχω βάλει. Άρα προς τι η συζήτηση; Εκεί γράφω πως το κοκορέτσι μπαίνει σε σούβλα και ψήνεται στα κάρβουνα. Έτσι είναι κανονικά, αλλά τι γίνεται αν δεν έχω κάρβουνα; Κι αν το πάρω έτοιμο πώς να το σουβλίσω; Το τελευταίο βολεύεται, με λίγη προσοχή περνάει η σούβλα. Πολύ περισσότερο που τα έτοιμα είναι και μέσα σε δίχτυ που κρατάει τα διάφορα μέρη και δεν σκορπίζονται. Άρα το βασικό είναι το ψήσιμο. Τι κάνω αν δεν έχω κάρβουνα (ύπάρχουν και φούρνοι που παίρνουν σούβλα, αλλά όλο και λιγοστεύουν μιας και στη θέση που ήταν το μοτέρ και γύρναγε τη σούβλα έχει μπει ο αέρα).

Σ' αυτή τη θέση βρέθηκα πρόσφατα. Το Πάσχα έλειπα απ' το σπίτι. Αλλά η Μαρία ήθελε να φάει κοκορέτσι. Αγόρασα, λοιπόν, ένα, τόβαλα στην κατάψυξη και τ' άφησα για να το φτιάξω κάποια στιγμή. Βέβαια το κοκορέτσι δεν μας έλειψε το Πάσχα, βρήκαμε και φάγαμε κι απ' αυτό, αλλά μας περίμενε και το έτοιμο.

Το κακό με το έτοιμο είναι πως δεν ξέρεις πόσο καλά είναι πλυμένα τα διάφορα μέρη του αφενός κι αφετέρου οι αναλογίες είν' αυτές που άρεσαν στον παρασκευαστή του (το ίδιο ισχύει και για το κοκορέτσι της ταβέρνας, πάντως). Αλλά άμα θες ν' αποφύγεις τον μπελά να το φτιάξεις μόνος σου αυτά τα προσπερνάς. Κι αν δεν είναι καλοπλυμένο τ' αντεράκι, ε, τι να γίνει, έχει παραπάνω θερμίδες 😀

Καλά όλ' αυτά, αλλ' ακόμα δεν είπα πώς το ψήνω στο φούρνο.
Τα πράγματα είν' απλά. Βάζω τον φούρνο να κάψει στους 180 βαθμούς. Τυλίγω το κοκορέτσι σε λαδόκολα. Το ξαπλώνω κατά μήκος, τυλίγω την λαδόκολα γύρω του και σφίγγω τις άκρες.

Βάζω το κοκορέτσι στη σχάρα στη μέση του φούρνου κι αποκάτω ένα ταψί με νερό ώστε α) να μαζεύει ό,τι πέσει απ' το κοκορέτσι και β) να έχει υγρασία κατά το ψήσιμο. Επειδή θέλω το κοκορέτσι να ψηθεί με τα υγρά του, προσέχω να μην τρέχον τα υγρά απ' τη λαδόκολα (το κλείσιμο να είναι προς τα πάνω).

Ψήνω το κοκορέτσι για καμιά ώρα τυλιγμένο όπως είναι. Βγάζω τη λαδόκολα και συνεχίζω να το ψήνω για άλλη μισή με μία ώρα. Το γυρίζω ώστε να ψήνεται ομοιόμορφα. Προς το τέλος ανεβάζω τη θερμοκρασία για να πάρει χρώμα. Έτοιμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.