05 Μαΐου 2023

Τα καλά των (δημοτικών) εκλογών

Να ξεκινήσω με ευχές στις Ειρήνες που γιορτάζουν σήμερα. Και πάμε στο θέμα μας. "Αύγουστε καλέ μου μήνα νάσουν δυο φορές το χρόνο" λέει μια παλιά κογκολέζικη 😀 παροιμία. Εγώ θα το παραλλάξω λίγο και θα πώς "εκλογές δημοτικούλες, νάσασταν κάθε δυο χρόνια". Δεν είμαι σίγουρος αν τα δυο είναι καλά και θα εξηγήσω γιατί, αλλά για να είμαι πιο κοντά στην παροιμία!

Φέτος είναι χρονιά (και) δημοτικών εκλογών. Η θητεία των δημοτικών αρχόντων όλα τα χρόνια (σίγουρα από τη μεταπολίτευση και δώθε, νομίζω και παλιότερα) ήταν τετραετής. Αυτό άλλαξε κι έγινε πενταετής ώστε οι εκλογές για δημοτικούς άρχοντες να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Αλλά μόνο το 2019 έγινε έτσι. Οι καινούριοι κυβερνώντες το ξανάλλαξαν κι έτσι πάλι στην τετραετία εκλογές, άρα 2019+4=2023, φέτος έχει πάλι δημοτικές εκλογές.

Εγώ όμως θάθελα η θητεία των δημοτικών (και περιφερειακών) εκλεγμένων να είναι ακόμα μικρότερη. Διετία γίνεται; Ή έστω τριετία. Γιατί βλέπω πως μιας και τον Οκτώβρη θάχει εκλογές, υπάρχει οργασμός δουλειάς στους δρόμους. Λακκούβες μπαλώνονται, δρόμοι στρώνονται, οι γραμμές πούχαν σβηστεί ξαναφτιάχνονται.

Τόπε κι ο περιφερειάρχης Αττικής. 2000 γίνονται από την περιφέρεια (που κι αυτή εκλεγμένη είναι, μαζί πάει με τους δήμους).

Ενόψει των εκλογών πρέπει να παρουσιαστεί έργο και το πιο εύκολο, αυτό που το βλέπει άμεσα ο πάσα εις, είναι να κάνουμε κάτι στους δρόμους. Αλλά κι άλλα πιο μόνιμα και πιο μεγάλα ξεκινάνε αυτή την εποχή (το θέμα είναι αν θα τελειώσουν και πότε, αλλά μην τα θέλουμε όλα δικά μας). Τυχαίο το τρέξιμο μπας και προκάνει να κάνει κάνα δρομολόγιο το μετρό της Θεσσαλονίκης (έστω και δοκιμαστικό);

Οπότε αν οι εκλογές γίνονταν πιο τακτικά, θα είχαμε και πιο τακτικά τέτοια έργα. Φαντάζεται κανείς αντί να περιμένεις τέσσερα χρόνια να μπαλωθεί ο δρόμος σου αυτό να γίνεται στη διετία; Ουσιαστικά, δεν θα προλαβαίνει ν' αποκτάει τρύπες μιας και αυτές που θ' αποκτήσει δεν θα προλάβεις να τις πάρεις χαμπάρι.

Βέβαια, δεν είμαι σίγουρος αν η διετία είναι αρκετός χρόνος. Γιατί μέχρι ν' αναλάβει το καινούριο συμβούλιο, μέχρι να τοποθετηθούν οι καινούριοι (οι δικοί μας, ντε) στις θέσεις τους, μέχρι να δικτυωθούν οι αρμόδιοι και να έρθουν σε επαφή με τις ανάδοχες εταιρίες (να κανονιστούν οι μίζες και τα υπόλοιπα) θέλει κάποιο χρόνο. Όταν ολοκληρωθούν αυτά, πρέπει μετά να υπογραφούν οι συμβάσεις και να ξεκινήσουν τα έργα. Φτάνει ενάμισης χρόνος (γιατί πρέπει να γίνουν και πριν τις εκλογές); Δεν είμαι σίγουρος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.