30 Δεκεμβρίου 2022

Τυρόπιτα με τραχανά (και φύλλο)

Ξεχάστηκα να τραβήξω φωτογραφία την πρώτη μέρα που ήταν φρέσκια και λαχταριστή. Το θυμήθηκα στα τελευταία κομμάτια. Δυο ημερών και κάτι. Παρ' όλ' αυτά δεν έχασε την ομορφιά της.

Κάποια στιγμή είχα φτιάξει κολοκυθόπιτα με τραχανά. Που την δοκίμασα και μ' άρεσε πολύ. Βέβαια ο τραχανάς που είχα χρησιμοποιήσει τότε ήταν απ' το χωριό. Με ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση. Που τον έπαιρνα απ' τη Βατώ. Αλλά η Βατώ το καλοκαίρι δεν έφτιαξε τραχανά. Είπα να πάρω από άλλη αλλ' η Μαρία με απέτρεψε, να κάνουμε και λίγο αποτοξίνωση. Το δέχτηκα εκείνη τη στιγμή αλλά αργότερα το ξανασκέφτηκα. Κι αγόρασα του σουπερμάρκετ. Τον είχα κάμποσο καιρό στο ντουλάπι μέχρι που είπαμε τα Χριστούγεννα να φτιάξουμε μια τυρόπιτα. Και σκέφτηκα να είναι με τραχανά (μιας και μου καλάρεσε η άλλη). Η πρόταση έγινε αποδεκτή και μιας και δεν είχα συνταγή έψαξα και βρήκα. Δυο ειδών, με φύλλο και χωρίς φύλλο. Εγώ είχα προσανατολιστεί να είναι με φύλλο κι έτσι αυτήν έκανα και την παρουσιάζω εδώ (τώρα που θυμάμαι ακόμα τι επιλογές έκανα απ' αυτά που διάβασα).

Υλικά

1 πακέτο φύλλο χωριάτικο (εγώ τελευταία παίρνω Ζαγορίσιο) περίπου 750 γρ.
1/2 κιλό τραχανάς ξινός
1 λίτρο γάλα
300 γρ. ανθότυρο
300 γρ. φέτα
300 γρ. γαλοτύρι ή άλλο αλοιφωτό τυρί
5 αυγά
αλάτι - πιπέρι
λάδι
σουσάμι - μαυροκούκι

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύω καλά τα τυριά με το γάλα, τα αυγά, το τυρί και τον τραχανά. Τον αφήνω λίγο να ανοίξει (ή μπορώ να ζεστάνω το γάλα και να βάλω τον τραχανά ν' ανοίξει κι αφού κρυώσει αρκετά προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά). Λίγο ως καθόλου αλάτι (ανάλογα τα γούστα, η φέτα έχει το δικό της αλλά τα άλλα όχι).
Στρώνω σ' ένα λαδωμένο ταψί τα μισά φύλλα (αν όλα είναι 6 βάζω τα 3 ή και τα 4) λαδώνοντάς τα καλά ενδιάμεσα. Ρίχνω το μείγμα που είναι αρκετά αραιό. Στρώνω τα υπόλοιπα φύλλα (βάζω ένα, μαζεύω από τις γωνίες αυτά που περισσεύουνε και τα στρώνω στη μέση και μετά το τελευταίο φύλλο.
Λαδώνω καλά και το πάνω, πασπαλίζω με σουσάμι και μαυροκούκι (αν μ' αρέσει) και χαράζω ελαφρά τα πάνω φύλλα.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς για 30' - 40' περίπου (μέχρι να ροδίσει η τυρόπιτα και να ξεκολλήσει απ' το ταψί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.