02 Ιανουαρίου 2023

Εκμέκ με τσουρέκι και κρέμα

Κάποια στιγμή μου είχε φέρει η Ειρήνη μια συνταγή για εκμέκ που η βάση του ήταν τσουρέκι (κατά προτίμηση πολίτικο). Πολλές φορές το έφτιαξα έτσι και πάντα μου άρεσε. Αλλά το καλοκαίρι έπεσα πάνω σε μια παραλλαγή που περιλάμβανε και κρέμα ζαχαροπλαστικής. Η ιδέα μου άρεσε κι απ' το καλοκαίρι είχα ανοιχτή τη σελίδα ώστε να τη φτιάξω κάποια στιγμή. Και τώρα τις γιορτές ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Την έφτιαξα, μου άρεσε το αποτέλεσμα και την ξανάφτιαξα.

Φάση πρώτη: το τσουρέκι μαδημένο

Υλικά

1 τσουρέκι πολίτικο (για ταψί 35 Χ 22 θέλει περίπου 350 γραμμάρια)
λίγη κανέλα

Το σιρόπι έτοιμο, η κρέμα έχει ξεκινήσει

Για το σιρόπι

300 γρ. νερό
200 γρ ζάχαρη
ξύσμα λεμονιού

Επιτέλους έτοιμη η κρέμα (θέλει δουλειά)

Για την κρέμα

800 ml γάλα
200 γρ. ζάχαρη
4 κρόκοι αυγών
80 γρ. κορνφλάουρ
1/4 κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
1/2 κουταλάκι μαχλέπι τριμμένο
1/2 κουταλάκι κακουλέ τριμμένο
1 βανίλια
80 γρ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη

Σοροπιασμένο

Για το γαρνίρισμα

1 πακέτο υποκατάστιατο σαντιγί (χάρτινο κουτί)
25 γρ. φιστίκια Αιγίνης καθαρισμένα και σπασμένα (εναλλακτικά αμύγδαλο φιλέ ή τριμμένο μπισκότο)

και με κρέμα

Εκτέλεση

Σ' ένα ταψί ή πιρέξ μαδάω το τσουρέκι να απλωθεί παντού. Βάζω το φούρνο στους 100 βαθμούς για 10-15 λεπτά ώσπου λίγο να ξεραθεί.  Εναλλακτικά χρησιμοποιώ μπισκότα τσουρεκιού.
Εν τω μεταξύ βάζω το σιρόπι να πάρει μια βράση (ίσα να λιώσει καλά η ζάχαρη) κι όταν ετοιμαστεί το τσουρέκι ρίχνω από πάνω το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Ρίχνω παντού όσο το απορροφάει, να μη μένει στο ταψί (μπορεί να μην χρειαστεί όλο).
Στη συνέχεια ρίχνω κανέλα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού και το αφήνω στην άκρη.

Έτοιμο

Σ' ένα κατσαρόλι σε χαμηλή φωτιά βάζω τα 700 γρ. από το γάλα με τη μισή ζάχαρη και αφήνω να πάρει μια βράση. Προσοχή, δεν ανακατεύω ακόμα.
Προσθέτω τη μαστίχα, το μαχλέπι, τον κακουλέ και τη βανίλια.
Σε ένα μπολ βάζω τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύω με σύρμα χειρός για να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτω το υπόλοιπο (κρύο) γάλα και το κορνφλάουρ και συνεχίζω ν' ανακατεύω έτσι που να μην έχει καθόλου σβώλους.
Μόλις πάρει βράση το μείγμα στην κατσαρόλα το ρίχνω πολύ αργά στο μπολ με τους κρόκους κλπ ανακατεύοντας συνέχεια.
Ξαναβάζω όλο το μείγμα στη κατσαρόλα και πάλι στη φωτιά.
Ανακατεύω συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα μας.
Αφαιρώ από τη φωτιά και βάζω το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.

Σερβιρισμένο

Απλώνω πάνω από το τσουρέκι και καλύπτω με μεμβράνη (για να μην κάνει πέτσα η κρέμα). Αφού κρυώσει λίγο βάζω το ταψί στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει και να σφίξει το γλυκό.
Ετοιμάζω την σαντιγί όπως λέει στο κουτί (χρησιμοποιώ όλους τους φακέλους -συνήθως είναι 400 ml γάλα + 200 γρ. σκόνη). Απλώνω την σαντιγί και γαρνίρω την επιφάνεια με το φιστίκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.