25 Μαΐου 2022

Νέα τέλη


Εμβόλιμο και το σημερινό άρθρο, δεν έχει σχέση δηλαδή με τις ιστορίες απ' τα χρόνια του πανεπιστημίου που δημοσιεύω τελευταία. Είναι που διάβαζα προχτές μια είδηση που λέει ότι επιβάλλεται νέο τέλος για τα πλαστικά μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται. Τέλος ανακύκλωσης το λένε και θα ισχύει για τα πλαστικά που είναι από PVC. Το τέλος αυτό των 0,08€ θα το πληρώνουμε οι καταναλωτές και πάει στον δημόσιο κορβανά απευθείας κι έρχεται να προστεθεί στα 0,09€ που ισχύει για τις σακούλες (θα σχολιάσω παρακάτω) και στα 0,05€ για κάθε πλαστικό ή επικαλυμμένο χάρτινο(!) που χρησιμοποιείται στα σελφ σέρβις (ή τα ντελίβερι) που μεταφράζεται σε 0,10€ στον καφέ π.χ. αφού και να μην χρειάζεται στο κυπελάκι μπαίνει καπάκι. Παράλληλα, το σήμα που υπάρχει παραπάνω παρότι παραπέμπει σε ανακύκλωση πλαστικών και αλουμινένιων δεν είν' ελληνικό αλλά γερμανικό. Για τον τρόπο που επιβάλει η Γερμανία την ανακύκλωση τέτοιων συσκευασιών έχω γράψει στο παλιό μπλογκ ένα σύντομο σημείωμα και θα μεταφέρω ακόμα πιο σύντομα παρακάτω.

Στη Γερμανία λοιπόν υπάρχει το πφαντ (Pfand = ενέχυρο) δηλαδή το κάθε πλαστικό μπουκάλι σου δίνεται σαν ενέχυρο κι όταν το επιστρέψεις παίρνεις τα χρήματά σου (0,25€) πίσω. Αποτέλεσμα όλα τα σχετικά μπουκάλια (από νερό, αναψυκτικό κλπ) ή αλουμινένια κουτάκια (αναψυκτικά, μπύρες κλπ) επιστρέφονται και ανακυκλώνονται. Βασικά, όχι όλα, αυτά που έχουν το συγκεκριμένο σηματάκι, εξαιρούνται κάποιες συγκεκριμένες συσκευασίες. Γιατί κι αν κάποιος πετάξει στα σκουπίδια ένα μπουκάλι που έχει πφαντ, θα βρεθεί κάποιος άλλος να το μαζέψει και να το επιστρέψει, υπάρχουν ένα σωρό άτομα που βγάζουν μεροκάματο έτσι, ψάχνοντας στα σκουπίδια για επιστρεπτέα μπουκάλια.

Εδώ αντίθετα δεν γίνεται προσπάθεια για ανακύκλωση αλλά όλα κινούνται στο ρυθμό του πληρώστε. Ο καταναλωτής πληρώνει για ό,τι σκεφτεί η κυβέρνηση. Η αρχή έγινε με τις πλαστικές σακούλες. Που το σχετικό τέλος υπάρχει για συγκεκριμένων προδιαγραφών σακούλες. Κι οι ιδιοκτήτες αλυσίδων βρήκαν τρόπο να κονομήσουν: πουλάνε σακούλες με διαφορετικές προδιαγραφές. Πιο χοντρές, πιο λεπτές ακόμα και βιοδιασπώμενες. Κι έτσι αντί να έχουν έξοδα απ' τις σακούλες που έδιναν παλιά, τώρα έχουν έσοδα.

Για τα κυπελάκια προς το παρόν δεν έχω δει κάποια παρόμοια πατέντα, αλλά είναι πρόσφατο αυτό το τέλος, σε λίγο κάτι θα βρεθεί. Κι είμαι σίγουρος πως παρόμοιους τρόπους θα βρουν και για τα μπουκάλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.