23 Μαΐου 2022

Ο καιρός στα Γιάννενα

Όταν ακούτε για Γιάννενα με τι καιρό τα σκέφτεστε; Η ερώτηση απευθύνεται βέβαια σε ανθρώπους που δεν έχουν ζήσει στην πόλη. Εγώ πριν πάω την σκεφτόμουνα σαν ένα μέρος με πολύ κρύο και το ίδιο έχω ακούσει κι από άλλους. Κι όμως. Πιο πολύ έμοιαζαν τα Γιάννενα με το Λονδίνο. Κρύο δεν είχε. Μπορεί το θερμόμετρο να έδειχνε πως ο καιρός κρύωσε. Όμως ήταν πολύ εύκολο να το αντιμετωπίσεις. Κρύο ένιωσα στο Διδυμότειχο. Ή στην Αθήνα. Γιατί το κρύο της είναι ψιλό, διαπεραστικό σ' αντίθεση με τα Γιάννενα (που ίσως λόγω υψομέτρου) είναι χοντρό: ντύνεσαι και δεν καταλαβαίνεις τίποτα.

Έγραψα ντύνεσαι. Με ρούχα χοντρά. Εντάξει, ο Σωκράτης κυκλοφορούσε με κοντομάνικο μπλουζάκι κι από πάνω ένα σακάκι για να μην του κολλάνε. Αλλά αυτός ήταν ένας. Προπονημένος από παλιά στη Σαλονίκη. Οι υπόλοιποι, οι συνηθισμένοι και καθημερινοί άνθρωποι ντυνόμασταν. Κι όλα ήταν μια χαρά. Όπως και χρόνια αργότερα όταν πήγα στο Μόναχο. Που όλοι με ρώταγαν πώς αντιμετώπιζα το κρύο. Η απάντηση πολύ απλή. Με ρούχα. Κι εκεί (στο Μόναχο δηλαδή) οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλότερες. -16 με - 8 για μέρες ήταν κάτι συνηθισμένο το χειμώνα. Στα Γιάννενα θερμόμετρο δεν είχαμε αλλά κάτω απ' το μηδέν σπάνια έφτανε (αλλά έφτανε, αλλιώς πώς θα πάγωνε η Λίμνη; )

Το χιόνι σπάνια το βλέπαμε, οπότε όταν το βλέπαμε το φωτογραφίζαμε ή προσπαθούσαμε να φτιάξουνε κάναν μίνι χιονάνθρωπο. Γι' αυτό και κάναμε εκδρομές στα βουνίσια χωριά για να δούμε χιόνι της προκοπής.

Ομίχλη προς τη μεριά του νεκροταφείου. Χαμηλά που έμοιαζε σαν να είναι άλλη μια λίμνη

Κι έλεγα πως έμοιαζε ο καιρός με το Λονδίνο γιατί στα Γιάννενα είχε ομίχλες. Πολλές. Που όμως για τους υπναράδες φοιτητές δεν θα ήταν αντιληπτές αφού μέχρι τις 9 άντε 10 η ώρα θα είχαν σηκωθεί. Και ψιλόβροχο. Ένα σπαστικό ψιλόβροχο που κράταγε μέρες το χειμώνα. Τόσο λίγο που προσωπικά δεν κράταγα ομπρέλα κι ας γινόμουνα μούσκεμα.

Ειδικά τέτοιες μέρες, το Μάη δηλαδή, ο καιρός ήταν ίδιος κάθε μέρα: άλλαζε με τις ώρες! Δεν χρειαζόσουνα ρολόι, ανάλογα τον καιρό ήξερες τι ώρα είναι. Το πρωί ομίχλη μέχρι τις 9, μετά ήλιος, κατά τις 2 συννεφιά που όλο και βάραινε μέχρι που στις 4 άρχιζε η βροχή. Αλλά όχι για πολύ, στις 6 είχε τελειώσει. Ξανά ήλιος αλλά με ψύχρα, τι τσάμπα θα πήγαινε η βροχή, δεν θα δρόσιζε; Το βράδυ ξαστεριά (να κάνουμε και καμιά αστροπαρατήρηση - αν και την Αστρονομία με την Τσικούδη την είχα χειμώνα και ήταν Γενάρης που πήγαμε στο Κάστρο) και την επόμενη ξανά τα ίδια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.