11 Μαΐου 2022

Εκδρομές με τους Κυπραίους

Στα Γιάννενα υπήρχαν λίγοι συντοπίτικοι σύλλογοι (δηλαδή σύλλογοι αυτών που κατάγονταν απ' το ίδιο μέρος - τότε ήταν της μόδας, ήταν ένας τρόπος για να έρθουν σε επαφή άνθρωποι με κοινά στοιχεία). Θυμάμαι τους συλλόγους Κρητών και Κυπρίων. Απ' τον πρώτο δεν έχω να μαρτυρήσω κάτι αλλά ο δεύτερος είχε διάφορες εκδηλώσεις (π.χ. υποδοχή των πρωτοετών Κυπρίων και κατατόπισή τους στα των Ιωαννίνων) αλλά επίσης διοργάνωνε κάποιες εκδρομές στις οποίες συμμετείχαν και μη Κύπριοι. Σε δυο τρεις είχα συμμετάσχει κι εγώ (θυμάμαι τρεις αλλά βρίσκω δυο μόνο). Η μια ήταν στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη του 1982. Από κει και η παραπάνω φωτογραφία του πύργου του ΟΤΕ, του μόνου πύργου τηλεπικοινωνιών που ξέρω στην Ελλάδα, στη Γερμανία θυμάμαι πως ήταν κάθε πόλη κι ο πύργος της!

Στο δρόμο σταματήσαμε στα Τέμπη, ήταν η πρώτη φορά που τα έβλεπα, είχα ακουστά για Πηνειό αλλά τώρα και τον είδα και τον πέρασα (από την πεζογέφυρα που οδηγεί στην Αγιαπαρασκευή, αν και δεν θυμάμαι και πολλά - δεν είχε μαγαζάκια τότε; ).

Στη Θεσσαλονίκη μείναμε στο ξενοδοχείο της φωτογραφίας (Capitol γράφει η φωτογραφία, βρίσκω πως υπάρχει ακόμα ως Holiday Inn), κάπου κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Κι ουσιαστικά μέχρις εκεί έφτανε το πρόγραμμα του πρακτορείο, τα υπόλοιπα ήταν "ελεύθερος χρόνος"!

Που τον εκμεταλλευτήκαμε τουριστικά. Πήγαμε στα κλασσικά σημεία της πόλης. Πρώτιστα στον Λευκό Πύργο (που δεν ήταν και τόσο λευκός)

Ανεβήκαμε στον πύργο του ΟΤΕ για έναν καφέ κι είδαμε από κει ψηλά την πόλη με τον Λευκό της Πύργο που λέγαμε

Αλλά και την έκθεση κάτ' απ' τα πόδια μας (που την είχα περπατήσει το 78 φορτωμένος με τ' ακορντεόν αφού πήγα ζαλωμένος με τα πόδια μέχρι τις 40 εκκλησίες).

Κάναμε και μια βόλτα απ' τον Αγιοδημήτρη. Με ολίγη παραλία κλείσαμε, στα κάστρα για κρασί μάλλον δεν ανεβήκαμε τότε.

Η άλλη εκδρομή με τους Κυπραίους ήταν στα Μετέωρα. Ημερήσια αυτή.

Κι αυτό που μ' εντυπωσίασε δεν ήταν τόσο τα μοναστήρια όσο η συλλογή από κρανία που είδαμε. Τι μαζεύει ο κόσμος...

Αυτή ήταν χειμωνιάτικη η εκδρομή κι επιστροφή μας ζόρισε λίγο στην Κατάρα, αλλά τα καταφέραμε και φτάσαμε πίσω στα Γιάννενα μια χαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.