19 Μαΐου 2022

Φοιτητικές παρατάξεις το 1977

Μιας και έλεγα προχτές για τις φοιτητικές εκλογές ας πω και για το ποιες ήταν οι παρατάξεις που υπήρχαν το 1977. Όταν έφτασα εγώ στα Γιάννενα γύρω στις 20 Οκτώβρη στο πανεπιστήμιο υπήρχαν 4 παρατάξεις που αντιστοιχούσαν σε 4 από τα κόμματα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (και τις αντίστοιχες νεολαιίστικες οργανώσεις τους) και 2 παρατάξεις που αντιστοιχούσαν σε κόμματα χωρίς κοινοβουλευτική παρουσία (που δεν είχαν και οργανώσεις) και μια παράταξη που (έλεγε ότι) δεν είχε πολιτικό φορέα. Είχε βέβαια σαφή ιδεολογική θέση αλλά όχι κόμμα (αν και, τελικά δεν ήταν έτσι). Πάμε αναλυτικά.

Θα ξεκινήσω με την Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση, που συνήθως τη λέγαμε μόνο με την πρώτη λέξη ή με το αρκτικόλεξο ΠΣΚ (που κανείς τότε δεν το συνδύαζε με το ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο αφού ακόμα και το Σάββατο ήταν εργάσιμη μέρα). Ήταν η φοιτητική παράταξη της ΚΝΕ, της νεολαίας του ΚΚΕ. Στις εκλογές και στους συλλόγους με αυτό το όνομα αλλά όλες τις άλλες φορές η ΚΝΕ φαινόταν. Υποτίθεται πως η ΠΣΚ ήταν πιο πλατύ σχήμα (το ίδιο ίσχυε λίγο πολύ και για τα υπόλοιπα κόμματα). Οι προκηρύξεις της ήταν δίπλα στον Ριζοσπάστη και τον Οδηγητή, Άλλη παράταξη η ΠΑΣΠ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (προφανώς του ΠΑΣΟΚ).  Εδώ εφημερίδες οι Εξόρμηση και Αγωνιστής. Ο Δημοκρατικός Αγώνας, η παράταξη της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος του ΚΚΕ εσωτερικού (Αυγή, Θούριος) καθώς και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της ΟΝΝΕΔ της ΝΔ (εδώ δεν είχε εφημερίδες). Από τους εξωκοινοβουλευτικούς η ΠΠΣΠ του ΚΚΕ (μ-λ) (Προλεταριακή Σημαία) και η ΑΑΣΠΕ του ΕΚΚΕ (Λαϊκοί Αγώνες)

Η παράταξη "χωρίς πολιτικό κόμμα" είχε δυο ονόματα: ΣΑΚ στη φυσικομαθηματική και ΣΑΣΜ στη φιλοσοφική. Τα εισαγωγικά είναι γιατί τελικά υπήρχε και πολιτική παράταξη, το ΚΕΜΛ. Και τις μέρες που είμαι στην εστία περιμένοντας να ξεκινήσουν οι εγγραφές και τα μαθήματα γίνεται διάσπαση της παράταξης. Όσοι έμειναν χρησιμοποιούσαν πια κοινό όνομα, ΣΑΚ και για τις δυο σχολές ενώ αυτοί που αποχώρησαν προσχώρησαν σε μια παράταξη (και κόμμα) που υπήρχε ήδη στην υπόλοιπη Ελλάδα. ΠΕΑΣ η φοιτητική μορφή, Μ-Λ ΚΚΕ η παράταξη και Λαϊκός Δρόμος η εφημερίδα. Αλλού το Μ-Λ ΚΚΕ είχε προέλθει από διάσπαση της ΟΜΛΕ, το υπόλοιπο κομμάτι της ήταν το ΚΚΕ (μ-λ).

Είχαν ιδιομορφίες τα Γιάννενα. Τον Οκτώβρη του 77 οι 7 φοιτητικές παρατάξεις που υπήρχαν έγιναν 8. Αργότερα έγιναν 9 όταν ο Δημοκρατικός Αγώνας διασπάστηκε σε Δημοκρατικό Αγώνα και Δημοκρατικό Αγώνα - Β' Πανελλαδική. Αλλά οι τόσες παρατάξεις ήταν πολλές. Κι έτσι στις εκλογές άρχισαν οι συνεργασίες. Αλλαγή σκηνικού, οι παρατάξεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων απ' τη μια κι οι υπόλοιπες συνεργαζόμενες μεταξύ τους (αλλά εκτός εκλογών υπήρχε ανεξάρτητη δράση). Σε μια ανασκόπηση που βλέπω για το ΑΠΘ οι παρατάξεις ήταν πολύ περισσότερες. Στα Γιάννενα όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.