25 Οκτωβρίου 2020

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες στη γάστρα

Αυτές τις μέρες είν' ο Δημήτρης στην Ελλάδα. Και συζητώντας για φαγητά εκδήλωσε την επιθυμία για κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες. Η επιθυμία του διαταγή. Έπρεπε να ικανοποιηθεί, και γρήγορα, δεν είναι συνέχεια μαζί μας, φεύγει πίσω για Βερολίνο. Τα βασικά υλικά ήταν γνωστά: κόκορας και χυλοπίτες. Αλλά τι άλλο θα έπρεπε να τα συνοδέψει και, το κυριότερο, ποια είναι η σχετική διαδικασία. Γιατί πολλές φορές το έχω ακούσει ή δει σε μενού ταβέρνας αυτό το έδεσμα αλλά καμιά δεν το έφτιαξα και κυρίως δεν είχα σχετική συνταγή στο αρχείο μου. Βέβαια, τέτοια πράγματα την σήμερον είναι εύκολο να τα λύσεις: ρωτάς τη θεία Γκουγκλ. Κι αυτή σου δίνει πολλές και διάφορες ιδέες. Που διαφέρουν, αλλά αν ξέρεις διαλέγεις και καταλήγεις στη δική σου εκδοχή. Κι η δική μου, τελικά, ξέφυγε εντελώς αφού χρησιμοποίησα γάστρα.

Το κόκορα τον πήρα απ' το κρεοπωλείο σουπερμάρκετ. Μου τον έκοψε σε μεγάλα κομμάτι (μερίδες) και πέταξε το κεφάλι και τα πόδια και καλά έκανε αν και κάποιος μπορεί να τα πάρει και να τα κάνει σούπα ή μάλλον να πάρει το ζουμί για ρύζι ή κάτι τέτοιο. Μου βγήκε μεγάλος. Για κάθε μερίδα υπολογίζουμε 400 γρ. κόκορα, αλλά βέβαια συνήθως τον πουλάνε ολόκληρο, όσος μας βγει προσαρμόζουμε ανάλογα και ή θα φυλάξουμε κάποια κομμάτια στην κατάψυξη για άλλη χρήση ή θα φτιάξουμε φαΐ να βαρεθούμε να τρώμε. Οι χυλοπίτες ως συνοδευτικό είναι περίπου 50 - 60 γρ. η μερίδα, αλλά έχει να κάνει και με το πόσο τρώει ο καθένας.

Υλικά

1 κόκορας
750 γρ. κρασί.
μισό ποτήρι λάδι
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι - πιπέρι
μπαχάρι - πιπέρι κόκκινο γλυκό ή καυτερό - δεντρολίβανο - θυμάρι - δάφνη
2 τομάτες σε κύβους ή μισό κουτί κονκασέ
250 γρ. χυλοπίτες
Προαιρετικά 250 γρ. φέτα

Εκτέλεση

Έβαλα τ' απόγεμα κομμάτια από τον κόκορα στη γάστρα με το κρασί το λάδι, τα κρεμμύδια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, τα καρότα σε φέτες και τα μυρωδικά. Τον άφησα στη μαρινάδα για κάμποσες ώρες και το βράδυ πρόσθεσα και την τομάτα, σκέπασα τη γάστρα μου και την έβαλα στο φούρνο στους 150 βαθμούς να ψήνεται για 4 ώρες (βασικά το προγραμμάτισα να είναι ψημένος το πρωί με το που θα ξυπνήσω ώστε να ελέγξω αν χρειάζεται παραπάνω ψήσιμο αλλά ήταν φτιαγμένος λουκούμι).

Το μεσημέρι ζέστανα τη γάστρα (ανοιχτή αυτή τη φορά και στους 180 βαθμούς) στο φούρνο ενώ ζέστανα και έξτρα νερό στο βραστήρα. Όταν είδα πως άρχισε να βράζει πρόσθεσα και τις χυλοπίτες. Σε λίγο παραπάνω από μισή ώρα ήταν έτοιμο το φαΐ και Έβαλα την φέτα τριμμένη και την ψιλοανακάτεψα. Άφησα τη χύτρα στον καυτό φούρνο για λίγη ώρα μέχρι να ετοιμαστεί το τραπέζι και σέρβιρα ένα φαγητό όνειρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.