Η φωτογραφία είν' απ' το πέιμπουκ το βιβλιάριο στρατιωτικών μεταβολών, δηλαδή απ' τις πρώτες μέρες στο στρατό. Στο βιβλιάριο δεν υπάρχουν καταγραμμένες ποινές |
Τα πάντα στον στρατό γίνονται με βάση κανόνες Γραπτούς. Κι ο βασικός κανονισμός είναι (ήταν) ο 20-1. Εκεί λέει τι πρέπει να γίνεται. Όχι βέβαια την ώρα της μάχης αλλά τον καιρό της ειρήνης. Και για τον πόλεμο πρέπει νάχει, αλλά αυτά δεν μας απασχόλησαν ποτέ (όχι πως είχα διαβάσει τον 20-1 ποτέ). Αν κάτι δεν γίνει σωστά, προβλέπονται ποινές. Κατά σειρά Σ = στέρηση εξόδου, Κ = κράτηση, Φ - φυλάκιση. Αυτές επιβάλλονται απ' τους ανώτερους (δηλαδή για τους φαντάρους από μόνιμους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς). Ανάλογα με το βαθμό είναι και το ποια και πόση θα η ποινή. Ας πούμε ο διοικητής του λόχου μπορεί να "ρίξει" (όπως είναι η ορολογία) μέχρι 5 μέρες ενώ ο διοικητής της μονάδας 15 (τα νούμερα για παράδειγμα, το πόσο ακριβώς. Ένας αξιωματικός που δεν είναι άμεσος προϊστάμενός σου μπορεί να σε αναφέρει στον δικό σου και αυτός θα πάρει τη σχετική απόφαση. Αν ο διοικητής σου κρίνει πως πρέπει να τιμωρηθείς με μεγαλύτερη ποινή απ' αυτήν που σου επέβαλε, μπορεί να σε παραπέμψει στον παραπάνω, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και αυτόματα αφού οι ποινές αναφέρονται στην πρωινή αναφορά. Οπότε όταν ο στρατιώτης πει πως τιμωρήθηκε με 5 Φ για τον άλφα βήτα λόγο, ο διοικητής μπορεί να πει πως ήτανλίγες, πάρε άλλες 3 ή άλλες 5 κι από μένα (δηλ. σύνολο 8, 10 κλπ).. Από και πέρα, για πιο σοβαρά ζητήματα όπως π.χ. εγκατάλειψη σκοπιάς είναι το στρατοδικείο που αποφασίζει.
Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο, αλλά ας εξηγήσω και τι διαφέρουν οι τρεις αυτές ποινές. Στέρηση εξόδου σημαίνει πως όταν έχεις έξοδο εσύ δεν βγαίνεις. Αρκετά ζόρικη κατάσταση γιατί αν σου βγαίνει έξοδος μια φορά στις 3 μέρες (καλή αναλογία) και σου ρίξουν 5Σ αυτό σημαίνει πως για 15 μέρες δεν βγαίνεις καθόλου! Αντίθετα, η κράτηση που θεωρείται αυστηρότερη ποινή πάλι ουσιαστικά σου κόβει εξόδους (άντε και καμιά αγγαρεία παραπάνω) αλλά αν έχεις 5Κ πάει να πει πως αυτό θα κρατήσει 5 μέρες. Τη μέρα εκείνη κι άλλες 4. Και μπορείς να κάνεις καμιά υπηρεσία παραπάνω τις μέρες που είσαι μέσα και μετά να πάρεις πιο πυκνά τις εξόδους, άρα ουσιαστικά να μην χάσεις τίποτα.
Η φυλάκιση τώρα έχει αρκετές διαφορές. Θεωρητικά, όποιος τιμωρηθεί με Φ θα πρέπει στον ελεύθερο χρόνο του να βρίσκεται στο πειθαρχείο (το κρατητήριο της μονάδας). Βέβαια, συνήθως αυτό δεν γινότανε, υπήρχαν οι άλλες επιπτώσεις (και μιλάω για την εποχή που ήμουν εγώ φαντάρος, σήμερα δεν ξέρω τι γίνεται ή τι προβλέπεται). Προφανώς η φυλάκιση προέβλεπε ό,τι και η κράτηση, αλλά επιπλέον οι μέρες φυλακής δεν υπολογίζονται ως θητεία άρα τις μέρες αυτές πρέπει να τις υπηρετήσεις στο τέλος. Δηλαδή, η θητεία παρατείνεται. Την εποχή που είμαι στρατιώτης υπήρξε αλλαγή σ' αυτό, και η μία ποινή φυλάκισης ή οι περισσότερες αλλά συνολικά μέχρι 10 μέρες δεν έφερναν παράταση. Αργότερα αυτά τα όρια μεγάλωσαν, αλλά ούτε πότε ξέρω, ούτε πώς ακριβώς.
Πάμε στα δικά μου. Έχουν περάσει 18 μήνες (και κάποιες μέρες). Η θητεία είναι 22. Άρα ούτε τέσσερις μήνες δεν μείνανε. Εσύ το λες αυτό. Πάρε κάποια φ να στανιάρεις. Κι ιδού πώς. Την πρώτη φορά ήρθε ραβασάκι απ' τον διοικητή του νησιού, τον Ματαφιά. Έχω βγει για ψώνια. Είμαι σ' ένα μαγαζί μέσα και κάνοντας να βγω βλέπω να έρχεται από μακριά το περίπολο του φρουραρχείου. Εξήγηση: σε κάθε τόπο με στρατό υπάρχει το φρουραρχείο στο οποίο υπηρετούν οι στρατονόμοι (πρώην ΕΣΑτζήδες) αλλά και κάποιοι αξιωματικοί και στρατιώτες που φροντίζουν για την τάξη στο στράτευμα (και περισσότερο όταν οι στρατιώτες βρίσκονται έξω απ' το στρατόπεδό τους). Ο έλεγχος γίνεται με περιπολίες. Δυο άτομα συνήθως. Είτε δυο στρατονόμοι είτε ένας αξιωματικός (συνήθως δόκιμος) κι ένας φαντάρος με ειδικά περιβραχιόνια που δείχνουν ότι είναι στη συγκεκριμένη υπηρεσία τότε. Υπάρχουν και τα μικτά (περίπολα) που αποτελούνται από στρατιωτική και πολιτική αστυνομία (και σε μέρη που υπάρχει στρατός - ναυτικό - αεροπορία υπάρχει στρατιωτική αστυνομία από διάφορα σώματα).
Όταν ένας στρατιώτης συναντηθεί με το περίπολο (ή όποιον με μεγαλύτερο βαθμό), η πρώτη δουλειά που έχει να κάνει είναι να το χαιρετίσει. Από και ύστερα κανονικά πρέπει να πει ποιος είναι, αλλά αυτό μπορεί να μην γίνει. Εκείνο το πρωινό του Οκτώβρη, λοιπόν, βλέπω από μακριά το περίπολο κι επειδή δεν έχω όρεξη για χαιρετούρες και τέτοια ξαναγυρίζω προς το μαγαζί και πιάνω κουβέντα με τον μαγαζάτορα (που μετά από χρόνια έγινε και συμπέθερος αφού ο γιος του παντρεύτηκε μια ξαδέρφη μου). Με την άκρη του ματιού βλέπω το περίπολο να περνάει, αφήνω να περάσει λίγη ώρα και βγαίνω για να πάω στο απέναντι μαγαζί με τα οπωρολαχανικά.
Οι τύποι απ' το περίπολο με είχαν δει κι αυτοί. Κι είχαν το νου τους, πού θα πάει θα βγω. Και με το που σκάω μύτη με φωνάζει ο φαντάρος. Πάω προς τα κει, δεν προλαβαίνω να φτάσω και μου λέει "Γιατί δεν χαιρέτησες τον κύριο δόκιμο;" Μα δεν πρόλαβα να έρθω, λέω. Πρώτα έπρεπε να χαιρετήσεις και μετά τα υπόλοιπα. Δεν το ξέρεις; Τα στοιχεία σου. Και κρατάει τα στοιχεία μου στο μπλοκάκι του και φεύγει. Τελειώνω τα ψώνια και πάω να βρω τον οδηγό με την καναδέζα. Με το που τον βλέπω μου λέει πως κι αυτόν τον γράψανε για τον ίδιο λόγο. Ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και συμπλήρωνε το βιβλίο κίνησης. Του χτυπάνε το τζάμι. Πάει να το κατεβάσει κι επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Πρώτα έπρεπε να χαιρετήσει και μετά να κατεβάσει το τζάμι.
Γυρίζουμε στη μονάδα και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Μετά από λίγες μέρες έρχεται μήνυμα πως τιμωρηθήκαμε με 5Φ ο καθένας γιατί δεν χαιρετήσαμε. Μικρό το κακό, ούτε μέσα μείναμε αλλά και δεν θα τις υπηρετούσαμε αφού ήταν η πρώτη μας κι ήταν και κάτω από 10 μέρες.
Μετά από λίγες μέρες με βλέπει στο δρόμο ο στρατιώτης που ήταν στο περίπολο. Εγώ δεν τον γνώρισα. Αλλά ήρθε και μου μίλησε αυτός. Μου ζήτησε συγγνώμην για την περιποίηση και μου εξήγησε τι είχε γίνει: Ο Ματαφιάς τους κόλλησε πως κάνουν περιπολίες αλλά δεν φέρνουν κανένα παράπτωμα και δεν είναι δυνατόν όλα να γίνονται όμορφα και καλά. Άρα ή δεν κάνουν την περιπολία (κοινώς λουφάρουν κάπου εκείνη την ώρα) ή δεν ελέγχουν όπως πρέπει. Κι αυτοί για να δείξουν καλή διαγωγή εκείνη τη μέρα αποφάσισαν να γυρίσουν με πάνω από 6 - 7 καταγραμμένες παραβάσεις.
Αλλά πολλά έγραψα για σήμερα κι έχει κι άλλα που έγιναν εκείνο τον τελευταίο καιρό. Η συνέχεια στο επόμενο 😀
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.