17 Οκτωβρίου 2022

Φόρμα για την εφορία (από Γερμανία)

Το σημερινό άρθρο δεν έχει να κάνει ακριβώς με κάποια ιστορία, γράφεται όμως κι ανεβαίνει γιατί πιστεύω πως οι εικόνες των εγγράφων που περιέχει (αλλά κι ολόκληρο το έγγραφο στο τέλος) είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για όποιον Έλληνα θέλει να δείξει στην ελληνική εφορία πως είναι κάτοικος εξωτερικού και φορολογείται εκεί. Ή μάλλον όχι απ' οπουδήποτε στο εξωτερικού αλλά ειδικά αν είναι κάτοικος (και φορολογούμενος) της Γερμανίας. Για την πιστοποίηση της διαμονής και εργασίας στο εξωτερικό χρειάζεται γενικά πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας. Για τη Γερμανία (δεν ξέρω αν ισχύει και για άλλες χώρες) εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντίγραφο αίτησης για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης (Αίτηση για την εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας). Το κακό είναι πως βρίσκαμε το ελληνικό υπουργείο οικονομικών έχει τη σχετική φόρμα στην ιστοσελίδα του σε ελληνικά και αγγλικά (το ίδιο και για το πιστοποιητικό - κι αυτό στα αγγλικά είναι - δεν μπορώ να ξαναβρώ την αίτηση τώρα που την ψάχνω).

Για μένα αυτό είναι αστείο. Δεν γίνεται η Ελλάδα να απαιτεί το σχετικό έγγραφο να είναι στα ελληνικά ή αλλιώς να έχει επίσημη μετάφραση (και γι' αυτό η ελληνοαγγλική φόρμα) και να μην βάζει έναν υπάλληλό του να το μεταφράσει στη γλώσσα μιας χώρας με πάρα πολλούς Έλληνες εκεί. Δεν ξέρω αν οι γερμανικές αρχές γενικά δέχονται τα αγγλικά, αλλά ακόμα κι αν δεν φέρνουν αντίρρηση, είναι τουλάχιστον άκομψο,

Πώς και μπλέχτηκα με το θέμα; Γιατί το χρειάστηκε ο Δημήτρης. Έκανε μια αίτηση μέσω ενός γραφείου που είχε την ίδια φόρμα σε ελληνικά και γερμανικά. Την έψαχνα κάποια στιγμή και θαρρώ πως την είχα βρει. Όμως του ζήτησαν από δω και για τα προηγούμενα χρόνια. Είπε να στείλει μια αίτηση στην εκεί εφορία του, αλλά δεν βρίσκαμε με τίποτα φόρμα που να έχει γερμανικά. Φάγαμε κι εγώ δεν ξέρω πόσες ώρες χωρίς αποτέλεσμα. Οπότε κατέβασα την ελληνοαγγλική έκδοση την μετέτρεψα σε επεξεργάσιμο αρχείο (η σελίδα https://www.ilovepdf.com/ κάνει θαύματα μετατρέπει ένα pdf σε διάφορες μορφές με εξαιρετικά αποτελέσματα), αντικατέστησα τα αγγλικά με τα γερμανικά που είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί κι είχα έτοιμη τη σχετική φόρμα.

Μέσα από την ίδια σελίδα την έκανα εικόνα για άμεση χρήση και τις βάζω εδώ να υπάρχουν. Το έγγραφο το έχω και σε κοινή χρήση με μορφή pdf για όποιον το προτιμάει έτσι.

Σημείωση:

Η συγκεκριμένη φόρμα - έντυπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΜΟΝΟ για απόδειξη φορολογικής εξάρτησης αυτών που κατοικούν στη Γερμανία. Για κάθε χώρα υπάρχει ειδικό έντυπο. Και για την Γερμανία ως πρώτο έχει το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, αλλά γίνεται αποδεκτό και το συγκεκριμένο. Για την Αυστρία π.χ. (γερμανόφωνη κι αυτή) όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.