10 Αυγούστου 2013

Τυρόπιτα (Παναγιώτας)

Τυρόπιτες έφτιαχνα χρόνια και ζαμάνια. Κάποια παραμονή πρωτοχρονιάς όμως, ζήτησα από τον (Ηπειρώτη) Γιώργο να μας φτιάξει μαι τυρόπιτα για τη βραδιά μιας και σε προηγούμενη συζήτηση είχε αναφέρει πως δεν είναι τίποτα να ανοίξεις φύλλο - τον είδα να το ανοίγει, αλλά δεν έμαθα κι εξακολουθώ να το θεωρώ ζόρικο. Για τη γέμιση μέσα επιμελήθηκε η Παναγιώτα. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Έτσι κράτησα την ιδέα της Παναγιώτα για το τι ρίχνω μέσα.
Την πίτα στη φωτογραφία την έφτιαξε η Μαρία κι από πάνω έριξε σουσάμι και μαυροκούκι (ή μαύρη μυρωδιά ή μαύρο σουσάμι, όπως το ξέρει καθένας).

Υλικά

1 κ. φέτα
1/2 ποτήρι σιμιγδάλι
4 αυγά
200 γρ. γάλα
1 κρέμα γάλακτος
100 γρ. γιαούρτι
800 γρ φύλλο για πίτες (του χεριού ή του εμπορίου - χοντρό)

Εκτέλεση

Σ' ένα λαδωμένο ταψί στρώνω τα μισά (και λίγο παραπάνω) φύλλα με λίγο λάδι ανάμεσά τους (όσο περισσότερο λάδι τόσο πιο τραγανό γίνεται το φύλλο) έτσι ώστε να καλύπτεται ο πάτος και τα πλάγια του ταψιού. Αν το φύλλο δεν φτάνει και για τα πλάγια κι απ' τις δυο μεριές βάζω το επόμενο απ' την αντίθετη μεριά (αν είναι του χεριού, ένα φύλλο είν' αρκετό, αλλά το ανοίγω όσο μου χρειάζεται). Ρίχνω τη γέμιση και την απλώνω. Διπλώνω τις άκρες απ' τα κάτω φύλλα και στρώνω από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα διπλωμένα ώστε να μην εξέχουν. Πασπαλίζω με σουσάμι, τη χαράζω με ένα κοφτερό μαχαίρι και την ψήνω στους 180 βαθμούς για 45' περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.