04 Αυγούστου 2013

Μπριζόλες κλπ στη σκάρα

Το να ψήσει κανείς στη σκάρα, είτε κρεατικά είτε ψαρικά, φαντάζει απλή υπόθεση. Και στην πραγματικότητα κάπως έτσι είναι. Θέλει κάποια προσοχή βέβαια, αλλά από κει και πέρα όλα είναι εύκολα. Μερικά μυστικά σήμερα για τα κρεατικά: τις μπριζόλες δεν τις αλατίζω πριν. Κάποιοι το συνηθίζουν, όμως όταν είναι αλατισμένες και ψήνονται βγάζουν τα νερά τους και γίνονται πολύ στεγνές. Για τον ίδιο λόγο προτιμώ να είναι κομμένα χοντρές. Μπορώ αν θέλω να τις περάσω με ρίγανη και πιπέρι (ή και θυμάρι κι άλλα αρωματικά) και να τις αφήσω κάμποσες ώρες για να νοστιμέψουν ή να τις βάλω σε μαρινάδα (αν και το αποφεύγω). Αν μου φαίνονται σκληρές τις χτυπάω μ' ένα ειδικό βαρίδι για να σπάσουν οι ίνες τους (αν τις έχω βάλει στην κατάψυξη για μερικές μέρες, δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη). Συνήθως, δεν χρησιμοποιώ τις διπλές σκάρες παρά μόνο αν τα κρεατικά μου είναι ομοιόμορφα σε είδος και σε κόψιμο.

Τα κάρβουνα από ελιά είναι τα καλύτερα. Αν δεν ανάβουν τα βοηθάω μ' ένα ελαφρύ φυσητήρι (τα πιστολάκια βγάζουν πολύν αέρα και δεν ενδύκνεινται) ή μ' ένα σκληρό χαρτόνι. Τις πίτες τις λαδώνω πολύ ελαφρά (καμιά σχέση με τις ψησταριές που συνήθως τις βουτάνε μέσα στο λάδι) ή και καθόλου και τις πασπαλίζω με ένα μείγμα από αλάτι - πιπέρι - ρίγανη. Πολλές φορές με τις χοιρινές μπριζόλες ψήνω μαζί και κρεμμύδια: Τα κόβω σε ροδέλες και τα αλατίζω για μερικές ώρες να βγάλουν τα νερά τους. Τα στρώνω στη μια μεριά μιας διπλής σκάρας, στρώνω πάνω τους τις μπριζόλες κι από πάνω πάλι κρεμμύδια και τα κλείνω. Στην περίπτωση αυτή χρειάζονται πιο πολλά κάρβουνα.

Υλικά

Κάρβουνα
μπριζόλες (μοσχαρίσιες, χοιρινές ή ό,τι άλλο κρεατικό επιθυμούμε)
πίτες
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
λεμόνι

Εκτέλεση

Ανάβω τα κάρβουνα. Βάζω τη σκάρα πάνω τους να κάψει καλά και απλώνω πάνω της τα κρεατικά.  Η σκάρα πρέπει να έχει λίγη απόσταση από τη φωτιά για να μπορεί να παίρνει αέρα και να συνεχίζεται η καύση γιατί αλλιώς τα κάρβουνα πλαντάζουν και σβήνουν. Γυρίζω τα κρεατικά τακτικά. Αν πρόκειται για χοιρινές μπριζόλες που έχουν στην άκρη το άσπρο τους, τους κάνω μια τομή γιατί αλλιώς σκεβρώνουν και δεν ψήνονται σωστά. Τους αλλάζω θέση ώστε πότε να βρίσκονται στη μέση (που η φωτιά ψήνει περισσότερο) και πότε στην άκρη. Προς τη μέση φροντίζω να βρίσκεται το κόκκαλο που θέλει περισσότερη ώρα. Αν έχω βάλει κρεμμύδια φροντίζω να τα γυρίσω για να ψηθούν κι απ' την άλλη πλευρά, ενώ τα βγάζω και συνεχίζω να ψήνω τις μπριζόλες για λίγο ώστε να στεγνώσουν και να πάρουν χρώμα.

Βγάζω τις μπριζόλες σε ένα σκεύος με σκέπασμα (π.χ. ένα κατσαρόλι) για να κρατιώνται ζεστές και συνεχίζω με τις επόμενες (πρέπει να φροντίζω να εξακολουθεί να υπάρχει αρκετή φωτιά από κάτω). Όταν αρχίσουν να τελειώνουν βάζω και τις πίτες που τις γυρίζω κι αυτές για να ψηθούν απ' όλες τις μεριές (θέλουν προσοχή γιατί απ' τη στιγμή που αρχίζουν να παίρνουν χρώμα μέχρι να καούνε περνάει ελάχιστος χρόνος). Στύβω πάνω τους μπόλικο λεμόνι, ρίχνω αλάτι, φρεσκοτριμμένα πιπέρι και ρίγανη και σερβίρω.
Συνδυάζονται με πατάτες τηγανητές ή αλά Σοφία, με τζατζίκι, με μουστάρδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.