18 Αυγούστου 2013

Πουρές Πατάτας

Η πατάτα αν και είναι σχετικά καινούριο είδος στο διαιτολόγιό μας (μόλις τους τελευταίους αιώνες μας ήρθε από τον λεγόμενο - τότε - "Νέο Κόσμο") έχουν βρεθεί πολλές διαφορετικές παραλλαγές για να μαγειρευτεί. Στον λίγο καιρό που βάζω συνταγές στο ιστολόγιο αυτό, η σημερινή είναι η έβδομη φορά που βάζω έναν (διαφορετικό) τρόπο για να μαγειρευτούν. Χώρια που μπαίνει συμπλήρωμα σε άλλα φαγητά. Ο πουρές προκύπτει όταν επεξεργαστούμε βρασμένη την πατάτα. Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα σε κρεατικά ή ψαρικά. Γενικά τον προτιμώ σε φαγητά με σάλτσα, οπότε φροντίζω ο πουρές να είναι λίγο πιο σφιχτός, αλλά άνετα μπορεί να πάει και με κεφτέδες ή ψητό κρέας κλπ.

Υλικά

1 κιλό πατάτες
1 φλιτζάνι γάλα
100 γρ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη
Αλάτι
Άσπρο πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Τυρί τριμμένο (προαιρετικά - κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο)

Εκτέλεση

Πλένω τις πατάτες και τις βράζω με το φλούδι. Νοστιμότερος γίνεται ο πουρές όταν τις βράσω στον ατμό (περ. 10' στη χύτρα) ή τις ψήσω στο φούρνο μικροκυμάτων (περ. 25’). Τις ξεφλουδίζω ζεστές και τις περνάω από τη μηχανή του πουρέ. Βάζω το γάλα να ζεσταθεί (όχι να κάψει) και προσθέτω τον πολτό της πατάτας ανακατεύοντας (με ξύλινο κουτάλι) συνέχεια για να μην σβολιάσει. (Το γάλα είναι αυτό που ρυθμίζει το πόσο σφικτός θα γίνει ο πουρές. Ανάλογα πώς τον προτιμώ μπορώ να το αυξήσω ή να το μειώσω). Προσθέτω ανακατεύοντας και το βούτυρο που θα λιώσει από το ζεστό μείγμα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Αν θέλω βάζω και τυρί τριμμένο.
Εκτός από πατάτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για βάση και άλλα υλικά που μπορούν να πολτοποιηθούν. Ή να συνδυαστεί η πατάτα με κάτι τέτοιο, όπως π.χ. το καρότο. Η προσθήκη βρασμένου καρότου στο μείγμα δίνει ένα υπέροχο χρώμα στον πουρέ μας. Όπως αυτός που έφαγα σε εστιατόριο. Δεν είναι πολύ εντυπωσιακός; Βέβαια, μιας και είναι ολοκληρωμένο το πιάτο, έχει κι άλλα χρώματα. Από μια μικρή ντομάτα μέχρι τη σάλτσα πιπεριού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.