22 Αυγούστου 2013

Σουτζουκάκια

Ένα παραδοσιακό φαγητό. Συνήθως λέγονται και σμυρνέικα, αν και δεν ξέρω να έχουν κάτι παραπάνω απ' αυτά που βάζω εγώ. Είναι ένα φαγητό που θέλει το χρόνο του για την προετοιμασία αλλά και στο μαγείρεμά του (αφού γίνεται σε δυο φάσεις) κι έτσι δεν είναι απ' αυτά που φτιάχνω ταχτικά. Μοιάζει με τους κεφτέδες, αλλά έχει και μερικές διαφορές (πέρα απ' το τελικό βράσιμο στη σάλτσα): χρησιμοποιώ κρασί αντί για ούζο και το κύμινο που βάζουμε είναι λιγότερο ενώ το σκόρδο (πολύ) περισσότερο.

Υλικά

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
300 γρ. ψίχα ψωμί μπαγιάτικο (ή 150 γρ. φρυγανιά τριμμένη)
1 αυγό
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο (αν βάλω φρυγανιά θα χρειαστώ το διπλό σχεδόν)
3 – 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 μεσαίο κρεμμύδι τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
1/2 κουταλάκι κύμινο (προαιρετικά)

Για τη σάλτσα

500 γρ. τομάτες ή 1 κουτί κονκασέ

Εκτέλεση

Μουσκεύω το ψωμί με το κρασί (και αν χρειαστεί και λίγο νερό) και το αφήνω για λίγο να φουσκώσει. Τρίβω στο μούλτι το κρεμμύδι με το σκόρδο, το αυγό και το αλατοπίπερο. Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί και αφήνω το μείγμα για καμιά ώρα να γίνει η όσμωση απ' τις μυρουδιές. Πλάθω τα σουτζουκάκια σαν χοντρά δάχτυλα και τα τηγανίζω ελαφρά (χωρίς να τα αλευρώσω). Βγάζω το πολύ λάδι από το τηγάνι και προσθέτω την τομάτα ελαφρά αλεσμένη. Όταν βράσει προσθέτω τα σουτζουκάκια και τα αφήνω να βράσουν μαζί για 7 - 8’.
Συνδυάζονται υπέροχα με ρύζι ή πατάτες πουρέ.

Ιδέες

Το καλό είναι να έχει κανείς μπαγιάτικο ψωμί. Τότε τα σουτζουκάκια θα γίνουν πολλά καλύτερα. Ο συμβιβασμός με τη φρυγανιά δεν φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα.
Αντί για τηγάνι μπορώ να βάλω τα σουτζουκάκια σ' ένα ταψάκι, να τα περιχύσω με λίγο λάδι και να τα ψήσω για κάνα μισάωρο στο φούρνο.
Επίσης μπορώ να φουρνίσω τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα αντί να τα βράσω σ' αυτήν. Ειδικά αν τα έχω ψήσει θα ισορροπήσει το γεγονός πως δεν θα είναι τόσο στεγνά όταν τα βάλω με το στέγνωμα της σάλτσας απ' το φούρνο :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.