15 Αυγούστου 2013

Μετατάξεις

Μέρα γιορτής σήμερα, γιορτάζει κι η Μαρία (χρόνια καλά και πολλά Μαράκι μου αλλά κι σ' όλες τις Μαρίες και τους Μάριους, τους Παναγιώτηδες και τις Γιώτες - Παναγιώτες τις Δέσποινες και λοιπούς εορτάζοντες). Αλλά αντί για να χαρούμε τη γιορτή έχουμε άλλα ντράβαλα. Σε ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας την Τρίτη, ανακοινώθηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών που "περισσεύουν" από τη Δευτεροβάθμια και θα πρέπει να κάνουν αίτηση να μετακινηθούν. Πού; Είτε στην πρωτοβάθμια είτε σε διοικητικές υπηρεσίες του ΥΠαιΘ. Σύμφωνα με αυτά που διάβασα και απ’ όσα καταλαβαίνω εγώ, έρχονται τα πάνω κάτω στους μισούς και βάλε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Γιατί μετά τις τρεις υπουργικές αποφάσεις και παρά τις απορίες που έχω (και θα τις γράψω παρακάτω), σύμφωνα με αυτά που γράφει στη διαδικασία της υποβολής αίτησης προτίμησης θα πρέπει να μπουν όλοι οι εκπαιδευτικοί των κλάδων: αγγλικών, γαλλικών, φυσικής αγωγής, πληροφορικής, μουσικής και πάρα πολλοί καλλιτεχνικών, κοινωνιολογίας, νομικοί και δεν ξέρω τι άλλο. Και κοντά σ’ αυτούς κι οι οικογένειές τους μιας και είναι σύνηθες να παντρευόμαστε οι εκπαιδευτικοί μεταξύ μας.

Οι απορίες (που σε σημερινό τηλεφώνημα στο υπουργείο δεν υπήρξαν απαντήσεις):

  1. Είναι πράγματι υποχρεωτικό για όλους; Τι γίνεται αν κάποιος δεν συμπληρώσει μια τέτοια αίτηση για να αλλάξει. Ή αν συμπληρώσει τα μόριά του αλλά δεν επιλέξει καμιά απ’ τις δυνατότητες μετάταξης;
  2. Τα μόρια είπα. Ποια μόρια; Γιατί ναι μεν λέει πως πρέπει να τα συμπληρώσει ο ίδιος με ακρίβεια και αν δεν τα ξέρει να κόψει το λαιμό του να τα μάθει, αλλά οι δυο από τις έξι κατηγορίες έχουν να κάνουν με τον χρόνο. Και πουθενά δεν αναφέρεται μέχρι πότε θα υπολογιστούν αυτά τα μόρια; Μέχρι 31/8/2013 που ήταν τα μόρια για τις μεταθέσεις; Μέχρι 14/8 που αρχίζει η διαδικασία; Μέχρι 31/12/2012 ή 2013 π.χ. ή 30/06/2013 που τέλειωσε η χρονιά ημερολογιακή ή η διδακτική; Δεν θα έπρεπε να είναι σαφές το μέχρι πότε ζητείται να δηλωθεί υπεύθυνα (και μάλιστα σ’ αυτούς τους πονηρούς καιρούς);
  3. Για να δηλωθούν ακριβώς θα πρέπει να πάει ο «ενδιαφερόμενος» στη διεύθυνση που ανήκει οργανικά. Μα πάρα πολλοί (μεταξύ των οποίων κι εγώ) αυτή την εποχή βρίσκομαι σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη για διακοπές. Πόσο εύκολο είναι να βρεθώ εκεί; Κι αν πάω (εντάξει, εμείς οι μαθηματικοί προς το παρόν δεν είμαστε στην καλάδα) πόσο εύκολο είναι η διεύθυνση να μου υπολογίσει τα μόριά μου;


Στη σχετική σελίδα υπάρχει ένα "εγχειρίδιο χρήσης τους συστήματος". Ελπίζω πως θα μπουν κάποια απ’ αυτά, αν και μάλλον χρειάζονται απάντηση όλα (όπως και κάποια άλλα που δεν μου ήρθαν εμένα στο νου). Ελπίζω και στη συλλογική σοφία:)

3 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με αυτά που εμείς οι κοινοί θνητοί καταλαβαίνουμε, με βάση και τις συζητήσεις που κάναμε με συναδέλφους, μάλλον πρόκειται για υποχρεωτικές μεταθέσεις σε εθελοντική βάση!
    Δηλαδή: μου περισσεύουν 6 χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Έχω 4,5 χιλ. θέσεις. Κάντε χαρτιά αυτοί που θέλετε να πάτε εκεί. Αν δεν βρεθούνε τόσοι, δεν σας λέω πώς θα υποχρεώσω τους υπόλοιπους. Επίσης, δεν λέω τι θα κάνω μ' αυτούς τους 1500 που δεν έχω κάπου να τους βάλω (εννοείται η διαθεσιμότητα, αλλά δεν αναφέρεται επίσημα ακόμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να πάρουμε και τηλέφωνο στους υπεύθυνους για περαιτέρω πληροφορίες, όσο περισσότερες απορίες μαζευτούν τόσο πιο καλή διευκρινιστική θα βγει την Δευτέρα. Ζήτησα να πάρει και παράτση η αίτηση γιατί υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα από μεριάς της διαταγής. Οι διευθύνσεις μπορεί να μας δώσουν και τα ονόματα και τα μόριά μας διάφανα.Δεν μπήκαμε από τα παράθυρα εμείς, έχουμε διαδικασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και η ΟΛΜΕ λέει (περίπου) τα ίδια. Πως οι μετατάξεις έτσι όπως προκηρύχθηκαν και γινεται προσπάθεια να υλοποιηθούν είναι αφενός άκαιρες και αφετέρου (κι ακόμα χειρότερα) λογιστικές - κοινώς με μπακαλίστικη λογική κι όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.