28 Αυγούστου 2013

Νιόκι

Νιόκι είναι ένα φρέσκο ζυμαρικό, αλλά με πρώτη ύλη όχι σκέτο αλεύρι αλλά κυρίως πατάτα. Τα είχαμε δει σαν συνταγή πριν από πάρα πολλά χρόνια (πάνω από 20) σε ένα βιβλίο συνταγών που τα πρότεινε να γίνουν "γκρατινάτι αλά πιεμοντέζε". Δεν τα φτιάξαμε ποτέ έτσι, μόνο σκέτο γκρατινάρισμα κάναμε. Μας άρεσαν όμως πολύ και τα ξαναφτιάξαμε πολλές φορές την εποχή εκείνη. Είναι ένα φαγητό που θέλει αρκετή ώρα για προετοιμασία κι έτσι, όταν αποκτήσαμε παιδιά και ο χρόνος ήταν περιορισμένος εγκαταλείφθηκε και κάπου ξεχάστηκε.
Πρόσφατα, το Λίντλ έφερε νιόκι ψυγείου και τα θυμηθήκαμε. Πήραμε και τα δοκιμάσαμε και μας ξύπνησαν αναμνήσεις:) Απ' την άλλη η Ειρήνη παραπονέθηκε πως τόσα χρόνια τώρα δεν είχαμε φτιάξει ποτέ. Κι έτσι αποφασίσαμε να το επαναλάβουμε. Έψαξε η Ειρήνη στα παλιά μας βιβλία και βρήκε τη συνταγή κι εμείς την εφαρμόσαμε.

Υλικά

1 κιλό πατάτες
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 αυγό και 2 κροκάδια ελαφρά χτυπημένα
1 κουταλιά σούπας γεμάτη βούτυρο
Αλάτι
Σάλτσα «αλά πιεμοντέζε»;
Παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση

Πλένω και βράζω τις πατάτες με το φλούδι. Τις καθαρίζω και, πριν κρυώσουν, τις περνάω από το μύλο του πουρέ. Προσθέτω στον πουρέ το αλεύρι, το αυγό, τα κροκάδια, το βούτυρο και λίγο αλάτι. Πλάθω το μείγμα σε κυλίνδρους διαμέτρου 2 εκατοστών και τους κόβω σε κομμάτια μήκους 3 περίπου εκατοστών. Τα πατάω στο κέντρο με τα δόντια ενός πιρουνιού και τ' αφήνω σε αλευρωμένη πετσέτα.
Βράζω αρκετό νερό με λίγο αλάτι και ρίχνω μέσο τμηματικά τα «νιόκι». Τ' αφήνω να σιγοβράσουν μέχρις ότου φουσκώσουν και ανέβουν στην επιφάνεια του νερού. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα βάζω σε βουτυρωμένο ταψί, σε σειρές, με τη σάλτσα και με τυρί, ανάμεσα. Τα πασπαλίζω με παρμεζάνα και τ’ αφήνω στο φούρνο 20 - 30 λεπτά για να γκρατιναρισθούν.

Βασικά, ούτε σάλτσα δεν έβαλα. Λίγο λάδι από πάνω και μισό φλιτζάνι νερό θεώρησα πως ήταν αρκετά. Το λάδι το χρειαζότανε, το νερό όμως όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.