Η σημερινή συνταγή λοιπόν είναι για ψωμί στη μηχανή. Όχι πως οι ίδιες αναλογίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ψωμί ζυμωμένο με τα χεράκια μας. Αλλά δεν μπαίνω στη διαδικασία. Χώρια που συνήθως ρίχνω τα υλικά και το προγραμματίζω για να το βρω έτοιμο το πρωί που θα σηκωθώ. Η Μαίρη, απ' την άλλη, μου λέει πως τα βάζει τα υλικά στη μηχανή να τα ζυμώσει και μετά παίρνει το ζυμάρι, το πλάθει, το αφήνει να φουσκώσει και το ψήνει στο φούρνο της κουζίνας. Γούστα είν' αυτά. Γιατί πράγματι στη μηχανή το ψωμί έχει μια περίεργη φόρμα.
Στο ψωμί χρησιμοποιώ συνήθως δυο ή τριών ειδών αλεύρι: Σκληρό (που το αγοράζω από μια αποθήκη στο Μενίδι κι είναι ιδιαίτερο, κίτρινο και χοντρό αλλά εξαιρετικά δυνατό) και μαλακό σε ίσες ποσότητες ενώ πολλές φορές παίρνω και μαύρο από το φούρνο που έχει και σπόρους μέσα. Σπόρους όμως προσθέτω κι εγώ: γλυκάνισο, μαυροκούκι (μαύρο σουσάμι ή μαύρη μυρουδιά ή όπως αλλιώς το λένε) ακόμα και σουσάμι (που όμως δεν φαίνεται στη γεύση).
Να σημειώσω πως με τον αρτοπαρασκευαστή φτιάχνω κι άλλα πράγματα με ζύμη που θα τα παρουσιάσω εν καιρώ. Η συνταγή είναι για 1 κιλό ψωμί, όμως συνήθως προτιμώ να φτιάχνω λιγότερο, αυτά που έχω στην παρένθεση, για να χωράει καλύτερα στη φόρμα που έχει μέσα. Επίσης, τελευταία βάζω μια κουταλιά λάδι και μια (επιπλέον) νερό. Με το πολύ λάδι το ψωμί τρίβεται περισσότερο σε ψίχουλα.
Υλικά
330 ml νερό2 κουταλιές λάδι
500 γρ. αλεύρι (μισό - μισό σκληρό - χωριάτικο - και μαλακό)
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλιές μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή
Εκτέλεση
Πρόγραμμα 1, βάρος 1000γρ. σκούρο. Βάζω στο μπολ το νερό με το λάδι, από πάνω το αλεύρι που έχω ανακατέψει με τα υπόλοιπα υλικά και από πάνω τη μαγιά (αν θέλω να γίνει αργότερα οπότε και προγραμματίζω ανάλογα τον χρονοδιακόπτη).Παρατήρηση
Εμένα μου αρέσει να προσθέτω κάποιες μυρωδιές και σπόρους στο ψωμί μου. Κι επειδή δεν μπορώ να τα βάλω εξωτερικά, τ' ανακατεύω με το αλεύρι:1 κουταλιά σουσάμι
2 κουταλάκια μαυροκούκι
2 κουταλάκια παπαρουνόσπορο
2 κουταλάκια φρεσκοτριμμένο γλυκάνισο.
Η συνταγη για το ψωμακι βγηκε τελεια!!!επειδη κ γω 2 τυπους αλευριου βαζω, σταρενιο κ γοχ, σε τι αναλογια προτεινετε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜισό μισό το φτιάχνω συνήθως.
ΑπάντησηΔιαγραφήOk.ευχαριστω παρα πολυ.θα το δω κ ετσι γιατι εγω βαζω 2 προς 1 σκληρο προς γοχ κ δεν φουσκωνει οσο πρεπει για 1 kg.αυριο θα βαλω τη μεγαλη δοση που δινεις.ελπιζω ν α μη ξεχειλισει ο αρτοπαρασκευαστης...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα κι από μένα. Έχω κι εγώ τον αρτοπαρασκευαστη και κάνω διάφορες δοκιμές. Με τις συνταγές που έχει στο βιβλιαράκι, έχω παρατηρησει ότι μου τρίβεται το ψωμί. Οπότε θα δοκιμάσω την δική σας. Επίσης αν θέλω να βάλω καλαμποκαλευρο ας πούμε, προτείνετε να το βάζω μισό καλαμποκαλευρο και μισό για όλες τις χρήσεις; Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφή