26 Αυγούστου 2013

Στραπατσάδα

Δηλαδή αυγά με (φρέσκια συνήθως) ντομάτα. Που στη Γέρα τη λένε και καγιανά αν και στην Ηλεία τον καγιανά τον συνάντησα με παστό χοιρινό. Και το αστείο είναι που έχει μετατοπιστεί η έννοια και λένε καγιανά ό,τι έχει γουρούνι παστό κι ας λείπει η ντομάτα ή το αυγό! Πρόκειται για μια εύκολη καλοκαιρινή συνταγή που έχει διάφορες παραλλαγές, ανάλογα τα γούστα. Η συνταγή είναι για ένα άτομο, αν και οι ποσότητες μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με την όρεξη:)

Υλικά

2 αυγά
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά λάδι

Εκτέλεση

Καθαρίζω την ντομάτα την τρίβω (σε τρίφτη ή στο μούλτι) και τη ρίχνω στο τηγάνι με το αλάτι. την αφήνω να βράσει και να στεγνώσει. Προσθέτω το λάδι κι από δω αρχίζουν οι παραλλαγές:

  • Ρίχνω τα αυγά στο τηγάνι και τα ανακατεύω εκεί μέσα
  • Χτυπάω τ' αυγά (με σύρμα ή στο μούλτι), τα ρίχνω στην ντομάτα και τ' ανακατεύω
  • Ρίχνω τ' αυγά στην τομάτα έτσι, όπως είναι χωρίς να τ' ανακατέψω καθόλου. Αυτή η εκδοχή ήταν η αγαπημένη του πατέρα μου (αν και, σ' αυτή την παραλλαγή δεν ταιριάζει και τόσο το όνομα στραπατσάδα, αφού τα αυγά δεν στραπατσάρονται εδώ).
Τα σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.