14 Αυγούστου 2013

Καρυδόπιτα

Ή μελαχρινή! Έτσι την λέει την καρυδόπιτα η Γεωργία. Είναι ένα γλυκό που θέλει προσοχή, αλλά δεν ξέρω πώς γίνεται και πάντα την καταφέρνω. Το σημείο που θέλει προσοχή είναι πως δεν πρέπει να βιάζεσαι. Η μαρέγκα να γίνει καλά σφιχτή, το χτύπημα μετά να είναι 20 λεπτά (άντε, για τους βιαστικούς πάνω από τέταρτο, ας είναι και μόνο 18'!) και τέλος στο σιρόπιασμα να είναι χλιαρά και τα δυο μέρη: και το σιρόπι και το "κέικ" (δεν ακολουθούν τον κανόνα που θέλει να είναι ή και τα δυο καυτά - π.χ. αν έχει φύλλο - ή, το πιο σπάνιο, και τα δυο κρύα)

Υλικά

9 αυγά
2 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό ή τριμμένη φρυγανιά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
2 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι Μπέικιν πάουντερ
λίγο κονιάκ
βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

Για το σιρόπι

2 ½ ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό

Εκτέλεση

Χτυπάω τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα. Δουλεύω τα κροκάδια με τη ζάχαρη,προσθέτω το σιμιγδάλι και τα καρύδια, ρίχνω τα μυρωδικά και το κονιάκ. Προσθέτω και τ’ ασπράδια και τα χτυπάω  όλα μαζί πολύ καλά (για 20’). Βάζω το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί Νο 30 (ή σε παραλληλόγραμμο 25 x 30 ή μικρότερο αν την προτιμώ ψηλή) και τα ψήνω σε μέτριο φούρνο για 40’ περίπου.
Εν τω μεταξύ βράζω το σιρόπι (αν θέλω ρίχνω μέσα και μια φλούδα λεμονιού) για 5' περίπου ίσα που να λιώσει η ζάχαρη και να κάνει πως δένει.
Αφήνω το γλυκό να κρυώσει λιγάκι και ρίχνω το σιρόπι χλιαρό. Το αφήνω λίγο να ρουφήξει το σιρόπι πριν το σερβίρω.
Συνοδεύεται υπέροχα με άσπρο παγωτό (καϊμάκι; βανίλια; πάντως άσπρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.