Υλικά
9 αυγά2 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό ή τριμμένη φρυγανιά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
2 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι Μπέικιν πάουντερ
λίγο κονιάκ
βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι
2 ½ ποτήρια ζάχαρη2 ποτήρια νερό
Εκτέλεση
Χτυπάω τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα. Δουλεύω τα κροκάδια με τη ζάχαρη,προσθέτω το σιμιγδάλι και τα καρύδια, ρίχνω τα μυρωδικά και το κονιάκ. Προσθέτω και τ’ ασπράδια και τα χτυπάω όλα μαζί πολύ καλά (για 20’). Βάζω το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί Νο 30 (ή σε παραλληλόγραμμο 25 x 30 ή μικρότερο αν την προτιμώ ψηλή) και τα ψήνω σε μέτριο φούρνο για 40’ περίπου.Εν τω μεταξύ βράζω το σιρόπι (αν θέλω ρίχνω μέσα και μια φλούδα λεμονιού) για 5' περίπου ίσα που να λιώσει η ζάχαρη και να κάνει πως δένει.
Αφήνω το γλυκό να κρυώσει λιγάκι και ρίχνω το σιρόπι χλιαρό. Το αφήνω λίγο να ρουφήξει το σιρόπι πριν το σερβίρω.
Συνοδεύεται υπέροχα με άσπρο παγωτό (καϊμάκι; βανίλια; πάντως άσπρο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.