06 Απριλίου 2013

Τηγανίτες

Οι τηγανίτες είναι ένα γλυκό της στιγμής. Ψημένος χυλός και μόνο. Πανεύκολο αλλά και παν-νόστιμο:). Είναι ένα γλύκισμα που συνηθιζόταν στο χωριό παλιότερα, αν και σήμερα έχει αραιώσει η παρασκευή τους. Εγώ όταν φτιάχνω χυλό για να τηγανίσω κάτι (μπακαλιάρο, λουλουδάκια ή ό,τι άλλο σχετικό) συνήθως φτιάχνω λίγο παραπάνω χυλό και, ΠΡΙΝ να βάλω μέσα αυτό το κάτι, φτιάχνω και μερικές τηγανίτες. Και τονίζω το πριν γιατί αν πας να το κάνεις μετά ο χυλός (αλλά και το λάδι) θα έχει μυρίσει. Θυμάμαι πως και του παππού μου του άρεσαν οι τηγανίτες και πάντα ήθελε να ακολουθεί η γιαγιά μου παρόμοια διαδικασία. Όμως συνήθως η γιαγιά έφτιαχνε τηγανίτες μόνο όποτε περίσσευε χυλός, κάτι που ο παππούς αποδοκίμαζε. Δεν του άρεσαν. Έτσι, από κάποια στιγμή και μετά όταν έφτιαχνε τέτοιου είδους τηγανίτες και ρώταγε ο παππούς "καλά, δεν φτιάξατε τηγανίτες" του απαντούσε πως "έχουμε τηγανίτες αλλά εσύ δεεεεν..." :))

Υλικά
1 αυγό
½ φλιτζάνι γάλα
1 κουταλάκι λάδι
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Αλεύρι
--------------------
Μέλι
Κανέλα
Καρύδι τριμμένο
Εκτέλεση
Ανακατεύω μέχρι να γίνει πηχτός χυλός και τηγανίζω σε μπόλικο καυτό λάδι.
Βγάζω τις τηγανίτες σε ένα πιάτο που έχω στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να πιει τα πολλά λάδια και τις σερβίρω περιχυμένες με μέλι και πασπαλισμένες με κανέλα και καρύδι τριμμένο.

Η προσθήκη του μπέικιν είναι αυτό που κάνει τις τηγανίτες να φουσκώνουν και να μοιάζουν με λουκουμάδες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.