23 Απριλίου 2013

Κράτος απατεώνας Νο 2



Έγραφα προχτές για το ότι ζούμε σε ένα κράτος - απατεώνα που προσπαθεί με κάθε τρόπο να σε καταφέρει να κάνεις κάτι για να σου πάρει τα λεφτά σου. Την ίδια μέρα μου λέει η Ειρήνη να συμπληρώσω για κάτι που δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα για τα φωτοβολταϊκά. Δεν θυμόταν πού ακριβώς το είχε διαβάσει αλλά ήταν κάποια παρόμοια περίπτωση: ενώ για πολύ καιρό το κράτος προέτρεπε οικιακούς καταναλωτές ή αγρότες να εγκαταστήσουν με ευνοϊκούς όρους φωτοβολταϊκά στις ταράτσες ή στα κεραμίδια ή στα χωράφια τους κι αν δεν είχαν τα απαιτούμενα χρήματα να πάρουν δανεικά, τώρα μέσα από νέα μέτρα τους "τιμωρούσε" για την επένδυσή τους αυτή (και την ευπιστία τους, βέβαια).

Στην αρχή είπα να μην το επεκτείνω. Μετά να το βάλω σε σχόλιο. Αλλά έπρεπε να το ψάξω. Κι όταν το έψαξα βρήκα πως το θέμα ήταν πιο βαθύ απ' όσο νόμιζα αφού βρήκα δυο σχετικά δημοσιεύματα για καινούρια μέτρα, αν και, και τα δυο αναφέρονται σε σκέψεις που υπάρχουν: Το ένα στην Καθημερινή που αναφέρει για επιβολή έκτακτης εισφοράς. Το άλλο στο Ζούγκλα λέει πως μάλλον θα ανασταλούν οι άδειες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, άρα όλες οι σχετικές εγκαταστάσεις θα είναι αυθαίρετες!

Στην αρχή η τιμή που πλήρωνε η ΔΕΗ για την κιλοβατώρα ήταν σχεδόν 0,5€. Και μάλιστα η τιμή ήταν εγγυημένη. Έτσι, άξιζε τον κόπο να επενδύσεις κάποιο ποσό γι' αυτό το λόγο αφού ακόμα και δάνειο να έπαιρνες, η μηνιαία αποζημίωση θα σου έβγαζε (ή περίπου) τη δόση. Είχα ξεκινήσει κι εγώ διαδικασία (γι' αυτό και ξέρω τα σχετικά). Αλλά άργησε να έρθει η έγκριση. Κι όταν ήρθε η τιμή είχε πέσει σχεδόν το μισό. Που ναι μεν θα ήταν ένα εισόδημα, αλλά δεν υπήρχε αντιστάθμισμα για το γεγονός πως τα λεφτά που θα επένδυες, στο τέλος θα εξαφανίζονταν αφού τα φωτοβολταϊκά έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής.

Δεν φτάνει όμως η μείωση τιμών. Τώρα λέει, θα γίνουν κι άλλα για να συνεισφέρουν όλοι όσοι νομίζουν πως θα γίνουν επιχειρηματίες έτσι εύκολα. Οι γερμανικές, κινέζικες κλπ εταιρίες, έκαναν τις πωλήσεις τους κι εισέπραξαν ήδη τα λεφτάκια τους. Μα θα μπορούσαν να εισπράξουν κι άλλα; Ίσως, αλλά και το κράτος θέλει ζεστό χρήμα. Κι αν λέγαμε καμπόσα για το περιβάλλον και την πράσινη ενέργεια και τα πράσινα άλογα, ε, τι να κάνουμε. Τι περιμένουμε από τέτοιο κράτος;

Πάντως, τη μπαγαποντιά του κράτους την εκμεταλλεύονται κάποιοι απ' τους πολίτες του. Η ασυνέπεια στις πράξεις του γίνεται παραθυράκι για να βολευτούν κάποιοι. Το θέμα είναι για πόσο. Κλασσικό παράδειγμα οι εποχικοί εργαζόμενοι. Όλοι όσοι προσλαμβάνονται από το κράτος για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες ζητάνε να μονιμοποιηθούν. Και κάποιοι το πετυχαίνουν αφού οι ανάγκες που καλύπτουν μόνο έκτακτες δεν είναι (τι απατεώνας θα ήταν εξάλλου αν δεν έκανε τέτοια κόλπα) και οι έκτακτοι μένουν στην ίδια θέση για πολλά χρόνια:). Μόνο που μερικές φορές, ενώ έχουν όλα πάνε καλά, κάποιος θυμάται πως υπάρχουν και νόμοι κι έτσι αυτοί που "βολεύτηκαν" στο έτσι ξαναβρίσκονται να ψάχνουν απ' την αρχή!

1 σχόλιο:

  1. Να ευχηθώ από δω χρόνια πολλά στους Γιώργηδες και τις Γεωργίες που γιορτάζουν σήμερα. Κι είναι και πολλοί. Πολύ πιο πολλοί από μας τους Γιάννηδες που 'χουμε τ' όνομα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.