14 Απριλίου 2013

Χταπόδι με καραμελωμένα κρεμμύδια

Άλλη μια συνταγή απ' το περιοδικό του Ηλία Μαμαλάκη. Την διάβασα, μου άρεσε, τη δοκίμασα και την παρουσιάζω. Μπορείτε καθώς τη διαβάζετε να ακούτε με το νου σας και τη φωνή του κυρ-Ηλία με το δικό του στυλ (προσθέτουμε το κρασάκι, και γίνεται μμμ.. πω πω πώς μυρίζει κλπ) Υπέροχο έγινε, αν και με μπόλικο ζουμί και πολύ βρασμένο (και τα δυο λόγω χύτρας). Στη φωτογραφία φαίνονται λίγα από τα κρεμμύδια μιας από τα τέσσερα πιάτα φαίνεται μόνο το ένα με όλο το χταπόδι.
Το κιλό το χταπόδι για τα 4 άτομα είναι μια χαρά. Και μιας και δεν είχα γλυκό κρασί, έβαλα άσπρο κρασί αλλά του έριξα και λιγάκι ζάχαρη. Γιατί τα λέμε καραμελωμένα τα κρεμμύδια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως καραμελώνουμε με κανέναν άλλο τρόπο εκτός απ' τη ζάχαρη που έχει μέσα το κρασί. Επίσης, αν στο τέλος έχει αρκετό ζουμί (κι αυτό γίνεται πάντα, χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό) τότε το δένω με μια κουταλιά κορνφλάουρ (διαλυμένο σε μισό ποτηράκι κρύο ζουμί ή έστω νερό )

Υλικά

1 χταπόδι περίπου 1 κιλό, καθαρισμένο καλά
1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι πιπέρι σε κόκους
1 κουταλιά μουστάρδα
1 νεροπότηρο κρασί γλυκό (π.χ. Μοσχάτο Σάμου)
1 σφηνάκι κονιάκ
αλάτι

Εκτέλεση

Το φαγητό αυτό γίνεται σε δύο κατσαρόλες: Στη μία φτιάχνω μόνο τα κρεμμύδια (μπορεί να είναι κι ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι): Ρίχνω το λάδι και τα κρεμμύδια μαζί με λίγο αλάτι (προσοχή γιατί το χταπόδι είναι γενικά αρμυρό από μόνο του, άρα αλάτι μόνο για τα κρεμμύδια). Ανακατεύω συνεχώς να μην κολλήσουν. Χαμηλώνω τη φωτιά και τα αφήνω να μαραθούν σιγά σιγά (να μειωθεί ο όγκος τους κατά το ένα τρίτο). Ρίχνω και το κρασί και τα αφήνω να βράσουν μέχρι να καραμελώσουν.
Βάζω την άλλη κατσαρόλα άδεια πάνω στο μάτι και το ανοίγω στο μέγιστο. Μόλις ζεσταθεί καλά η κατσαρόλα ρίχνω μέσα ολόκληρο το χταπόδι, τα φύλλα της δάφνης, τους κόκκους πιπεριού, τη μουστάρδα και το σφηνάκι του κονιάκ. Καπακώνω την κατσαρόλα και αφήνω το χταπόδι να μαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου. Αμέσως μετά χαμηλώνω τη φωτιά και το μαγειρεύω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει και να μαλακώσει (ή αν είναι σε χύτρα ταχύτητας για 20 λεπτά κλειστή και κάνα 5λεπτο ανοιχτή για να δέσει).
Μεταφέρω το χταπόδι στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια. Το φέρνω δυο τρεις γύρους και το σερβίρω σε πιατέλα γαρνιρισμένο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Μπορώ να φτιάξω το χταπόδι από πιο νωρίς κι όταν κοντεύει η ώρα του φαγητού να φτιάξω τα κρεμμύδια, να προσθέσω το χταπόδι κι όλα μια χαρά.
Μπορώ να το συνοδέψω με τηγανητή πατάτα, ή πατάτα αλά Σοφία ή με ζυμαρικά (π.χ. βίδες ή κοφτό μακαρονάκι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.