04 Απριλίου 2013

Κολοκυθολούλουδα

Συνήθως τα λέμε και σκέτα λουλούδια. Δεν συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε κάποιο άλλο λουλουδικό εκτός απ' τα κολοκυθολούλουδα κι έτσι καταλαβαινόμαστε: Πρόκειται για τα λουλούδια απ' τις κολοκυθιές που ΔΕΝ γίνονται κολοκύθια (τα αρσενικά δηλαδή). Τίποτα δεν πάει χαμένο όμως αφού αυτά γίνονται ένας πολύ όμορφος μεζές. Είτε γεμιστά με ρύζι και βρασμένα (όπως και τα άλλα γεμιστά που δεν μπαίνουν στο φούρνο, κάτι που δεν το πάω με τίποτα) είτε τηγανισμένα με αυγό και τυρί μέσα και ό,τι άλλο αρέσει στον καθένα. Εμένα μ' αρέσει η παραλλαγή που υπάρχει παρακάτω. Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει γιατί αυτήν έχω συνηθίσει (η συνταγή είναι της μητέρας μου) ή γιατί πραγματικά είναι πιο νόστιμη αφού μπαίνουν μέσα τα διάφορα λαχανικά που αφενός προσθέτουν γεύση και αφετέρου κάνουν το αποτέλεσμα να μην είναι πολύ σφιχτό.

Να σημειώσω εδώ πως επειδή η άνθιση της κολοκυθιάς γίνεται συγκεκριμένη εποχή (καλοκαίρι), δεν ήταν εύκολο να έχεις αυτόν το μεζέ το χειμώνα. Όμως η τεχνολογία έχει δώσει κι εδώ τη λύση. Ετοιμάζει η μάνα μου το μείγμα, το αφήνει να κρυώσει, γεμίζει τα λουλούδια το καλοκαίρι και τα βάζει στην κατάψυξη σε μερίδες (15 - 20 είναι αρκετά). Όταν φεύγουμε εμείς, τα παίρνουμε μαζί μας κι όταν τα χρειαστούμε τα ξεπαγώνουμε λίγο (ίσα να ξεχωρίζουν), τα τηγανίζουμε και τα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο.

Υλικά

20 λουλούδια από κολοκύθια
1 μέτριο κολοκύθι τριμμένο
1 μικρή τομάτα
1 κρεμμύδι
λίγο λάδι
250 γρ. τυρί τριμμένο
2 αυγά
μαϊντανό ή δυόσμο
ρίγανη
αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το κολοκύθι και τα τσιγαρίζω με το αλάτι. Προσθέτω την τομάτα να στεγνώσει. Λίγο πριν κλείσω τη φωτιά ρίχνω τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το πιπέρι με τη ρίγανη να πάρουν μια βράση με το μείγμα. Το βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω το τυρί με τον μαϊντανό. Παίρνω τα λουλούδια, τα καθαρίζω από τα πράσινα γύρω τους (τα σέπαλα) και τα γεμίζω με το μείγμα.
Τα τυλίγω σε χυλό και τα τηγανίζω σε καυτό λάδι.

Παρατηρήσεις:

Από τότε που δοκίμασα τον δυόσμο στα λουλουδάκια, τον έχω καθιερώσει, νομίζω πως τους ταιριάζει πολύ περισσότερο από το μαϊντανό.
Όταν μου περισσεύει μείγμα από τη γέμιση (κάτι που συμβαίνει ταχτικά) ανάλογα την ποσότητα α) τη βάζω στην κατάψυξη για επόμενη φορά β) προσθέτω φρυγανιά τριμμένη και το κάνω κολοκυθοκεφτέδες (που τους τηγανίζω μετά τα λουλούδια) γ) προσθέτω αλεύρι και το κάνω σφουγγάτο (εντάξει, μπορεί να θέλει κάνα αυγό ακόμα)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.