26 Απριλίου 2013

Πορτοκαλόπιτα

Πάσχα ήτανε όταν πρωτοδοκίμασα την πορτοκαλόπιτα σ' ένα χωριό της Βοιωτίας. Μας είχε καλέσει ο Παναγιώτης να κάνουμε Πάσχα μαζί και μέχρι να ψηθεί τ' αρνί (που εκεί το σουβλίζουνε μεν, αλλά χώνουν τη σούβλα στο φούρνο! οπότε δεν χρειάζεται να είσαι όλη την ώρα από πάνω του) κάναμε μια βόλτα στο χωριό και περάσαμε από κάποια ξαδέρφη του που μας κέρασε πορτοκαλόπιτα. Τι ομορφιά ήταν αυτή; Ξετρελαθήκαμε. Επιτόπου να γράψουμε τη συνταγή. Τη φτιάξαμε πολλές φορές από τότε. Και το θέμα είναι πως ακόμα και τις φορές που εγώ έλεγα πως δεν ήταν τόσο πετυχημένη, ακόμα και τότε, όποιος δοκίμαζε ζητούσε την συνταγή.

Υλικά

4 αυγά
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (ακόμα και 0%)
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι λάδι
1-2 βανίλιες
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
την πούλπα απ' τα πορτοκάλια
1 πακέτο φύλλο κρούστα

για το σιρόπι

2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 ποτήρια ζάχαρη
φλούδα από δυο πορτοκάλια
ξυλάκι κανέλλας (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζω να βράσει το σιρόπι μέχρι να δέσει (να θυμίζει λάδι). Βγάζω από μέσα τη φλούδα (γιατί αν μείνει πολύ ώρα θα πικρίσει) και το αφήνω να κρυώσει.
Χτυπώ ελαφρά τα αυγά με το σύρμα, προσθέτω το γιαούρτι να διαλυθεί καλά και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα φύλλα και συνεχίζω να χτυπώ. Κόβω τα φύλλα σε μεγάλα κομμάτια. Όταν γίνει ένα ομοιογενές μείγμα σαν χυλός, τσαλακώνω τα κομμένα φύλλα (σαν να τσαλακώνω χαρτί) και τα ρίχνω στο μείγμα. Το βάζω σε καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνω σε μέτριο (160º C) προθερμασμένο φούρνο για 40’ (μέχρι να ροδίσει).
Όταν ψηθεί το γλυκό, το χαράζω και ρίχνω στο καυτό γλυκό το χλιαρό προς κρύο σιρόπι. Συνοδεύεται επίσης με σαντιγί ή παγωτό.

Ιδέα

Τα φύλλα τα έχω αφήσει από ώρα στον αέρα να στεγνώσουν αρκετά. Ας τρίβονται κι ας μην τσαλακώνουν και τόσο. Έτσι ρουφάνε καλύτερα το χυλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.