Η συγκεκριμένη συνταγή που παρουσιάζεται εδώ έχει όχι μόνο μελιτζάνες αλλά και άλλα λαχανικά. Το τι θα βάλει ο καθένας είναι και θέμα γούστου. Εμένα μ' αρέσει μόνο με μελιτζάνα, της κόρης μου μόνο με πατάτα. Έτσι συνήθως συνδυάζουμε στο ίδιο ταψί απ' τη μια μεριά έτσι κι απ' την άλλη αλλιώς και στη μέση αλλιώτικα :). Υπάρχουν και κάποιοι στους οποίους αρέσει ο μουσακάς με κολοκύθια. Δεκτό κι αυτό.
Επίσης να σημειώσω πως είναι ένα φαγητό που δεν μπορεί να γίνει για λίγα άτομα. Η δοσολογία που ακολουθεί είναι για 8 μεγάλα κομμάτια, μπορεί και παραπάνω. Συνήθως όταν τον φτιάχνω τρώμε δυο μέρες. Και ενώ συνήθως μπαίνει όλος σε ένα ταψί, μπορεί να γίνει και σε ατομικά γιουβετσάκια ή άντε σε λίγο πιο μεγάλα για δυο άτομα (όπως αυτό στην πρώτη φωτογραφία). Μια άλλη ιδέα είναι πως αντί οι μελιτζάνες να τηγανιστούν μπορούν να μπουν στο φούρνο. Κομμένες, ξεπικρισμένες, καλολαδωμένες, στρώνονται σε ένα ταψί και ψήνονται κι έτσι γίνεται πιο ελαφρύς ο μουσακάς απ' ότι αν τις τηγανίσουμε. Πάντως, έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι κομμένες σχετικά χοντρές!
Υλικά
1 1/2 κ. μελιτζάνες1/2 κ. πατάτες
1/2 κ. κολοκύθια
800 γρ. κιμάς
3 – 4 ώριμες τομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί κονκασέ
3 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
2 μεγάλα καρότα τριμμένα
λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Κύμινο
Τυρί τριμμένο
Φρυγανιά τριμμένη
Λάδι για το τηγάνισμα
1 δόση μπεσαμέλ
Εκτέλεση
Κόβω σε φέτες τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και τις αλατίζω να ξεπικρίσουν και να βγάλουν τα νερά τους. Τσιγαρίζω το κρεμμύδι και τον κιμά με λίγο αλάτι και το σβήνω αν θέλω με λίγο κόκκινο κρασί. Προσθέτω τα καρότα, τις τομάτες και τα μπαχαρικά και τα αφήνω να σιγοβράσουν για 20’ τουλάχιστον και να πιουν τα νερά τους. Τηγανίζω ελαφρά τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες. Τα στρώνω σε ταψί (μ’ αυτή τη σειρά). Από πάνω στρώνω τον κιμά πασπαλίζω με αρκετό τυρί, προσθέτω και τη μπεσαμέλ και από πάνω ραντίζω λίγη φρυγανιά τριμμένη. Τα ψήνω σε μέτριο προς δυνατό φούρνο (180 – 200 βαθμούς) για 45’ περίπου, μέχρι να ροδίσει η κρέμα.Εγώ συνηθίζω να παρεμβάλλω τριμμένη φρυγανιά πριν από κάθε στρώση (στο ταψί πριν μπουν οι μελιτζάνες κλπ. στις μελιτζάνες πριν τον κιμά, στον κιμά πριν τη μπεσαμέλ. Κι αυτό για να μαζεύονται τα ζουμιά του κιμά που όσο και να τον καλοβράσω, πάντα κάτι θα περισσέψει.
Άντε μετά με τέτοιες συνταγές να κάνω δίαιτα:-) Εμένα με πειράζουν οι μελιτζάνες, οπότε με πατάτες και κολοκύθια προτιμώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑδυνατίστε τρώγοντας. Είναι κι αυτή μια μέθοδος :)
ΔιαγραφήΑλλά γι' αυτό υπάρχουν οι παραλλαγές, για να προσαρμόζει ο καθένας το πιάτο κατά το γούστο του.