08 Απριλίου 2013

Μουσακάς

Ο μουσακάς θεωρείται το αντιπροσωπευτικό ελληνικό φαγητό. Σ' όλες τις τουριστικές παρουσιάσεις για την Ελλάδα, είτε περιέχουν προγραμματισμό φαγητού είτε περιγραφή σίγουρα θα έχουν μέσα και μουσακά (μουζάκα τον λένε οι τουρίστες συνήθως και έτσι τον παρουσιάζουν και στις τουριστικές ατραξιόν). Δεν ξέρω την προέλευσή του, αλλά είν' ένα φαγητό που εμένα μ' αρέσει και τον φτιάχνω τακτικά. Και ενώ η βάση του είναι η μελιτζάνα που είναι καλοκαιρινό κηπευτικό, τον απολαμβάνω όλο το χρόνο χάρη σ' ένα απλό κόλπο: το καλοκαίρι παίρνω μελιτζάνες και τις ετοιμάζω και τις βάζω στην κατάψυξη σε σακουλάκια - δόσεις. Έτσι, όποτε αποφασίσω είναι εύκολο να προχωρήσω στην ολοκλήρωση. Και μιας και ο μουσακάς είναι ένα αρκετά μπελαλίδικο φαγητό που θέλει μπόλικη ώρα για να ετοιμαστεί, αφού η προετοιμασία σπάσει σε δυο δόσεις, γίνεται πιο απλό (και έχεις να πλύνεις και λιγότερα την κάθε φορά).

Η συγκεκριμένη συνταγή που παρουσιάζεται εδώ έχει όχι μόνο μελιτζάνες αλλά και άλλα λαχανικά. Το τι θα βάλει ο καθένας είναι και θέμα γούστου. Εμένα μ' αρέσει μόνο με μελιτζάνα, της κόρης μου μόνο με πατάτα. Έτσι συνήθως συνδυάζουμε στο ίδιο ταψί απ' τη μια μεριά έτσι κι απ' την άλλη αλλιώς και στη μέση αλλιώτικα :). Υπάρχουν και κάποιοι στους οποίους αρέσει ο μουσακάς με κολοκύθια. Δεκτό κι αυτό.
Επίσης να σημειώσω πως είναι ένα φαγητό που δεν μπορεί να γίνει για λίγα άτομα. Η δοσολογία που ακολουθεί είναι για 8 μεγάλα κομμάτια, μπορεί και παραπάνω. Συνήθως όταν τον φτιάχνω τρώμε δυο μέρες. Και ενώ συνήθως μπαίνει όλος σε ένα ταψί, μπορεί να γίνει και σε ατομικά γιουβετσάκια ή άντε σε λίγο πιο μεγάλα για δυο άτομα (όπως αυτό στην πρώτη φωτογραφία). Μια άλλη ιδέα είναι πως αντί οι μελιτζάνες να τηγανιστούν μπορούν να μπουν στο φούρνο. Κομμένες, ξεπικρισμένες, καλολαδωμένες στρώνονται σε ένα ταψί και ψήνονται κι έτσι γίνεται πιο ελαφρύς ο μουσακάς απ' ότι αν τις τηγανίσουμε. Πάντως, έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι κομμένες σχετικά χοντρές!

Υλικά

1 1/2 κ. μελιτζάνες
1/2 κ. πατάτες
1/2 κ. κολοκύθια
800 γρ. κιμάς
3 – 4 ώριμες τομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί κονκασέ
3 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
2 μεγάλα καρότα τριμμένα
λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Κύμινο
Τυρί τριμμένο
Φρυγανιά τριμμένη
Λάδι για το τηγάνισμα
1 δόση μπεσαμέλ

Εκτέλεση

Κόβω σε φέτες τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και τις αλατίζω να ξεπικρίσουν και να βγάλουν τα νερά τους. Τσιγαρίζω το κρεμμύδι και τον κιμά με λίγο αλάτι και το σβήνω αν θέλω με λίγο κόκκινο κρασί. Προσθέτω τα καρότα, τις τομάτες και τα μπαχαρικά και τα αφήνω να σιγοβράσουν για 20’ τουλάχιστον και να πιουν τα νερά τους. Τηγανίζω ελαφρά τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες. Τα στρώνω σε ταψί (μ’ αυτή τη σειρά). Από πάνω στρώνω τον κιμά πασπαλίζω με αρκετό τυρί, προσθέτω και τη μπεσαμέλ και από πάνω ραντίζω λίγη φρυγανιά τριμμένη. Τα ψήνω σε μέτριο προς δυνατό φούρνο (180 – 200 βαθμούς) για 45’ περίπου, μέχρι να ροδίσει η κρέμα.

Εγώ συνηθίζω να παρεμβάλλω τριμμένη φρυγανιά πριν από κάθε στρώση (στο ταψί πριν μπουν οι μελιτζάνες κλπ. στις μελιτζάνες πριν τον κιμά, στον κιμά πριν τη μπεσαμέλ. Κι αυτό για να μαζεύονται τα ζουμιά του κιμά που όσο και να τον καλοβράσω, πάντα κάτι θα περισσέψει.

Παραλλαγή

Για πιο ελαφρύ και εύκολο, αντί να τηγανίσω τις μελιτζάνες κλπ, τις βάζω στο φούρνο και τις ψήνω (με μπόλικο λάδι, βέβαια). Μάλιστα, μερικές φορές ψήνω τις μελιτζάνες όταν τις βρω, τις βάζω στην κατάψυξη ψημένες και τις χρησιμοποιώ όποτε θέλω (μπορώ να το κάνω και με τα κολοκύθια, όχι όμως με πατάτες, αυτές δεν μπαίνουν στην κατάψυξη μαγειρεμένες).

2 σχόλια:

  1. Άντε μετά με τέτοιες συνταγές να κάνω δίαιτα:-) Εμένα με πειράζουν οι μελιτζάνες, οπότε με πατάτες και κολοκύθια προτιμώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδυνατίστε τρώγοντας. Είναι κι αυτή μια μέθοδος :)
      Αλλά γι' αυτό υπάρχουν οι παραλλαγές, για να προσαρμόζει ο καθένας το πιάτο κατά το γούστο του.

      Διαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.