17 Οκτωβρίου 2021

Τουρκία: Ο Σινάν και τα έργα του

Τελειώνουν σήμερα οι αναμνήσεις απ' την Τουρκία και την Πόλη. Είχα και κάποια ακόμα ξεκινήσει, αλλά δεν θυμάμαι τι και πώς!
Μιμάρ Σινάν. Για μας μπορεί και να μην λέει πολλά σήμερα. Κι όμως είναι ένας πολύ σημαντικός αρχιτέκτονας της Οθωμανικής Τουρκίας που έζησε τον 16ο αιώνα. Για ένα μέρος της ζωής του σουλτάνος ήταν ο Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής κάτι που τον βοήθησε να δείξει το ταλέντο του λίγο παραπάνω. Όμως, δεν ήταν ο μόνος σουλτάνος που "υπηρέτησε" κι ούτε μόνο γι' αυτόν έφτιαξε κτίρια. Τα έργα του υπολογίζονται στα 334 και περιλαμβάνουν τζαμιά (αλίμονο) σχολεία, ανάκτορα, γέφυρες, κρήνες κι ό,τι άλλο χρειάζεται να σχεδιαστεί από έναν αρχιτέκτονα (που την εποχή εκείνη ήταν παράλληλα και ο πολιτικός μηχανικός, δεν είχαν χωριστεί οι ειδικότητες :) ).
Πρώτο έργο του Σινάν που γνώρισα ήταν το τζαμί της Αδριανούπολης. Όχι, δεν έχει ένα μόνο τζαμί κοτζάμ Αδριανούπολη με 150 χιλιάδες κόσμο. Αλλά έν' απ' αυτά, το Σελιμιγιέ, είναι τέτοιο που το βλέπαμε από πολλά σημεία της Ελλάδας όταν υπηρετούσα στο Διδυμότειχο κι έτσι όταν κατάφερα να βρεθώ στην πόλη κάναμε μια βόλτα να το δούμε από κοντά. Κι όχι άδικα αφού ο ίδιος το θεωρούσε ως το καλύτερο έργο του αφού κατάφερε να στηρίξει τρούλο μεγαλύτερο απ' αυτόν της Αγίας Σοφίας!
Έργα του υπάρχουν σ' όλη την τότε οθωμανική αυτοκρατορία. Παράδειγμα το τζαμί στα Τρίκαλα που κι αυτό είναι δικό του έργο. Δεν μπορώ να πω πολλά εκτός απ' τον θαυμασμό μου γι' αυτόν.
Κλείνω με μια φωτογραφία από μια κρήνη του κοντά στο σημείο που είναι θαμμένος, στο τζαμί του Σουλεϊμάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.