19 Οκτωβρίου 2021

Γεωργιανή τυρόπιτα

Ο φούρνος
Μια συνταγή για τυρόπιτα από την Γεωργία. Τη χώρα Γεωργία κι όχι από κάποια απ' τις γνωστές μου. Αναδημοσίευση κάνω αλλά έτσι κι αλλιώς, όποιος τη φτιάξει δεν μπορεί να την κάνει όπως στη Γεωργία ούτε καν όπως την πουλάνε γεωργιανοί φούρνοι στην Ελλάδα. Γιατί οι παραδοσιακοί γεωργιανοί φούρνοι είναι σαν πιθάρια μισοχωμένα στο έδαφος που μπαίνει φωτιά και ζεσταίνονται και μετά κολλάνε τη ζύμη στο πλάι και ψήνεται. Στην Ελλάδα υπάρχουν αλλά δουλεύουν με ηλεκτρικές αντιστάσεις (φαντάζομαι πως και στη Γεωργία έτσι θα είναι σήμερα). Κι έτσι είναι ιδιαίτερο το ψήσιμο άρα και η γεύση τους. Για τις πίτες αυτές κάπου είχε διαβάσει πριν κάμποσα χρόνια η Μαρία και βρήκαμε πως ο σχετικός φούρνος δεν ήταν και πολύ δύσκολο να προσεγγισθεί. Στην Αριστοτέλους 79, στην πλατεία Βικτώριας (κάποια στιγμή βγήκα απ' το μετρό, πήρα πίτες και συνέχισα με το επόμενο - τώρα έχει ανοίξει κι άλλος στην 3ης Σεπτεμβρίου 73). Το θέμα είναι πως έχω βγάλει φωτογραφίες αλλά δεν ξέρω πού βρίσκονται (όποιος ψάχνει βρίσκει) ενώ τώρα δεν γίνεται να βγάλεις γιατί λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό δεν μπαίνεις καν μέσα στο μαγαζί. Ας βάλω κι ένα ακόμα λίνκι που έχει εικόνα.
Η περί ης ο λόγος τυρόπιτα!
Η γεωργιανή τυρόπιτα, το χατζαπούρι, είναι πανεύκολη και νόστιμη σε βαθμό που μπορεί να οδηγήσει σε επανειλημμένες επιδρομές στην πιατέλα σερβιρίσματος. Η συνταγή κρατάει αιώνες και η εκτέλεσή της είναι απλούστατη. Μια καλή φίλη, που κατέχει και τη γνώση και τον ενθουσιασμό, είχε την καλοσύνη να με εισάγει στον κόσμο του χατζαπούρι και να εκτελέσει και την συνταγή. Στη Γεωργία χρησιμοποιούν ένα πεντανόστιμο άσπρο τυρί από αγελαδινό γάλα, που λέγεται «βέλι». Τούτου απόντος, χρησιμοποιήστε φέτα, ανθότυρο και κασέρι.
Το ψωμί

Υλικά για τη ζύμη

τρία φλυτζάνια αλεύρι λευκό
ένα φλιτζάνι νερό σε θερμοκρασία 45 βαθμών Κελσίου
ένα φλιτζάνι γιαούρτι
ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι
ένα φακελάκι ξερής μαγιάς
Η αγαπημένη μου πατατόπιτα. Μόλις βγαλμένη απ' τον φούρνο, καυτή ακόμα

Παρασκευή της ζύμης

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το νερό, την μαγιά, το γιαούρτι και την ζάχαρη. Αφού ανακατέψουμε καλά, προσθέτουμε σιγά σιγά 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι και αναμειγνύουμε είτε με το χέρι είτε στο μίξερ. Στο σχετικά υγρό μείγμα προσθέτουμε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτωμα μέχρις ότου έχουμε ένα ομοιογενές ελαστικό μείγμα. Πασπαλίζουμε το μείγμα με αλεύρι και το τοποθετούμε σε ένα μπολ, που του δίνει περιθώρια να διπλασιαστεί σε όγκο. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και μία βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να αφρατέψει για μία ώρα τουλάχιστον.
Ψωμιά στη σειρά

Υλικά για τη γέμιση:

δύο φλυτζάνια τριμμένη φέτα
μισό φλιτζάνι τριμμένο ανθότυρο
μισό φλιτζάνι τριμμένο κασέρι
λίγο βούτυρο για το ψήσιμο
Η προθήκη με τα πιτοειδή

Παρασκευή

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μπαλίτσες και ανοίγουμε καθεμία σε έναν λεπτό δίσκο.
Τοποθετούμε το μείγμα των τυριών επάνω στον δίσκο της ζύμης και τυλίγουμε.
Φέρνουμε όλες τις άκρες μαζί και τις ενώνουμε.
Απλώνουμε τη μικρή σφαίρα, να γίνει δίσκος, και ανοίγουμε μια μικρή τρυπούλα στο κέντρο για να μη σκάσει στο ψήσιμο.
Αλείφουμε με ολίγο βούτυρο και ψήνουμε για 15 λεπτά σε 180 βαθμούς. Καθώς τις βγάζουμε από τον φούρνο, και πριν κρυώσουν, αλείφουμε πάλι με λίγο βούτυρο.
Αριστοτέλους 79

Σερβίρισμα

Κόβουμε τις πίτες και σερβίρουμε ζεστές. Το αντιστέκεσθαι αδύνατον!
Το καινούριο που δεν το έχω δοκιμάσει. Γ' Σεπτεμβρίου 73.

1 σχόλιο:

  1. Κάποιοι μου έγραψαν στο ΦΒ για έναν άλλο γεωργιανό φούρνο στην Κυψέλη, χωρίς ακριβή διεύθυνση. Και έπεσα πάνω σ' αυτό που έχει και τη διεύθυνση αυτή κι άλλες δυο στην Καλλιθέα και στην Αχαρνών αλλά και πολλές πολλές φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.