Ο φούρνος |
Η περί ης ο λόγος τυρόπιτα! |
Το ψωμί |
Υλικά για τη ζύμη
τρία φλυτζάνια αλεύρι λευκόένα φλιτζάνι νερό σε θερμοκρασία 45 βαθμών Κελσίου
ένα φλιτζάνι γιαούρτι
ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι
ένα φακελάκι ξερής μαγιάς
Η αγαπημένη μου πατατόπιτα. Μόλις βγαλμένη απ' τον φούρνο, καυτή ακόμα |
Παρασκευή της ζύμης
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το νερό, την μαγιά, το γιαούρτι και την ζάχαρη. Αφού ανακατέψουμε καλά, προσθέτουμε σιγά σιγά 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι και αναμειγνύουμε είτε με το χέρι είτε στο μίξερ. Στο σχετικά υγρό μείγμα προσθέτουμε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτωμα μέχρις ότου έχουμε ένα ομοιογενές ελαστικό μείγμα. Πασπαλίζουμε το μείγμα με αλεύρι και το τοποθετούμε σε ένα μπολ, που του δίνει περιθώρια να διπλασιαστεί σε όγκο. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και μία βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να αφρατέψει για μία ώρα τουλάχιστον.Ψωμιά στη σειρά |
Υλικά για τη γέμιση:
δύο φλυτζάνια τριμμένη φέταμισό φλιτζάνι τριμμένο ανθότυρο
μισό φλιτζάνι τριμμένο κασέρι
λίγο βούτυρο για το ψήσιμο
Η προθήκη με τα πιτοειδή |
Παρασκευή
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μπαλίτσες και ανοίγουμε καθεμία σε έναν λεπτό δίσκο.Τοποθετούμε το μείγμα των τυριών επάνω στον δίσκο της ζύμης και τυλίγουμε.
Φέρνουμε όλες τις άκρες μαζί και τις ενώνουμε.
Απλώνουμε τη μικρή σφαίρα, να γίνει δίσκος, και ανοίγουμε μια μικρή τρυπούλα στο κέντρο για να μη σκάσει στο ψήσιμο.
Αλείφουμε με ολίγο βούτυρο και ψήνουμε για 15 λεπτά σε 180 βαθμούς. Καθώς τις βγάζουμε από τον φούρνο, και πριν κρυώσουν, αλείφουμε πάλι με λίγο βούτυρο.
Αριστοτέλους 79 |
Σερβίρισμα
Κόβουμε τις πίτες και σερβίρουμε ζεστές. Το αντιστέκεσθαι αδύνατον!Το καινούριο που δεν το έχω δοκιμάσει. Γ' Σεπτεμβρίου 73. |
Κάποιοι μου έγραψαν στο ΦΒ για έναν άλλο γεωργιανό φούρνο στην Κυψέλη, χωρίς ακριβή διεύθυνση. Και έπεσα πάνω σ' αυτό που έχει και τη διεύθυνση αυτή κι άλλες δυο στην Καλλιθέα και στην Αχαρνών αλλά και πολλές πολλές φωτογραφίες.
ΑπάντησηΔιαγραφή