03 Οκτωβρίου 2021

Γέφυρες του Βόσπορου

Έγραφα προχτές για τον Βόσπορο και τα καραβάκια του, σήμερα θα γράψω για τις γέφυρες που ενώνουν τις δυο πλευρές του. Δηλαδή, για την ακρίβεια δεν έχω πολλά να πω, αλλά είναι μερικές όμορφες φωτογραφίες από τις γέφυρες αυτές, άλλες μέρα κι άλλες νύχτα.
Οι γέφυρες είναι δυο (λάθος, τρεις έχουν γίνει). Επί του παρόντος. Γιατί σχεδιάζονται κι άλλες υπέργειες, όπως αυτές που υπάρχουν αλλά και υπόγειες (τούνελ δηλαδή).
Η μια (η παλιότερη - το 1973 βλέπω πως κατασκευάστηκε), αυτή που έχει και το όνομα "Γέφυρα του Βόσπορου" την πρωτοπέρασα πριν από 20 και πάνω χρόνια. Ήταν από τότε με διόδια (που τώρα είναι ηλεκτρονικά και μόνο) και φάγαμε πάρα πολλή ώρα για να πάμε απ' την άλλη πλευρά γιατί είχε κάτι σαν διαδήλωση παιδιών (δεν ξέρω τι ακριβώς ήταν). Την επόμενη φορά που την πέρασα (ναι, δεν είναι και πολλές) το μόνο εμπόδιο ήταν η κίνηση. Κι έχει μεγάλη κίνηση (όπως είναι και λογικό).
Τη νύχτα οι γέφυρες φωτίζονται με εναλλασσόμενα χρώματα κι έτσι είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές.
Τη μέρα δεν φαίνεται τόσο εύκολα μιας και είναι και τα στενά που φαίνονται από πίσω.
Και ενώ στα στενά του Βοσπόρου υπάρχουν τρεις γέφυρες κι ετοιμάζονται κι άλλες, στα άλλα στενά, στα Δαρδανέλια δεν υπάρχει καμιά κι ας έχουν μεγαλύτερο μήκος. Εκεί το πέρασμα γίνεται με τα φέριμποτ που υπάρχουν σε διάφορες μεριές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.