13 Οκτωβρίου 2021

Το Μπλε Τζαμί

Όταν κοιτάς την παλιά Κωνσταντινούπολη από μακριά, αυτό που ξεχωρίζει είναι μια ομάδα από μιναρέδες. Είναι η περιοχή πάνω απ' τον Κεράτιο κόλπο κι οι μιναρέδες ανήκουν στην Αγιασοφιά και στο Μπλε τζαμί. Κι είν' εύκολο να ξεχωρίσεις ποιοι είναι σε ποιο αφού στην Αγιασοφιά υπάρχουν τέσσερις ενώ στο Μπλε τζαμί έξι.
Είναι γνωστό ως μπλε τζαμί αλλά κανονικά είναι το Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ του Α' και χτίστηκε πριν από τετρακόσια περίπου χρόνια με αρχιτέκτονα μαθητή του Σινάν.
Απ' όπου σταθείς θα δεις κάμποσους απ' τους έξι μιναρέδες του.
Το τζαμί είναι επισκέψιμο ως μουσείο τις ώρες που δεν είναι ώρες προσευχής (κι είναι αρκετές τη μέρα) αν και, υπάρχει και χώρος για όσους θέλουν να προσευχηθούν όταν βρεθούν μέσα. Το φως όπως μπαίνει απ' τα παράθυρα δίνει ένα μπλε χρώμα στο χώρο (κάτι που βοηθάνε και τα μπλε πλακάκια από το Ισνίκ - Νίκαια - που καλύπτουν τους τοίχους) γι' αυτό και το όνομά του.
Η είσοδος των επισκεπτών γίνεται από το πλάι και δεν υπάρχει εισιτήριο (τουλάχιστον μέχρι που είχα πάει εγώ). Μόνη υποχρέωση να βγάλεις τα παπούτσια σου (σου δίνουν νάιλον σακούλες να τα βάλεις και να τα κουβαλήσεις) και να είσαι ντυμένος "σεμνά", να μην έχεις ξεσκέπαστα μέρη του σώματος - η μαντίλα στο κεφάλι δεν είναι υποχρεωτική αλλά στους γυμνούς ώμους ναι!
Οι τρούλοι από πάνω δίνουν έξτρα όγκο και προκαλούν δέος σ' όποιον βρίσκεται μέσα.
Το τζαμί βρίσκεται δίπλα απ' τον βυζαντινό ιππόδρομο και στο χώρο ανάμεσα σ' αυτό και την Αγιασοφιά μαζεύεται κόσμος για να κάνει τη βόλτα του και να χαλαρώσει.


2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες πληροφορίες και φωτογραφίες. Ξαναθυμόμαστε κι εμείς τα δικά μας. Και σε άλλα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ.
      Μακάρι να πραγματοποιηθεί η τελευταία ευχή!

      Διαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.