02 Νοεμβρίου 2013

Πουρέκια με αναρή (ξανά)

Τη συνταγή την έχω ξαναβάλει. Χωρίς φωτογραφίες, και όπως ακριβώς την είχα βρει από το βιβλίο της Τζένης στην Κύπρο. Έτσι, ήταν γραμμένη με κυπραίικη ορολογία. Στην αρχή είπα να ενημερώσω την παλιά ανάρτηση με φωτογραφίες αλλά τελικά αποφάσισα να την ξαναγράψω. Αφενός  για να είναι στα καλαμαρίστικα κι αφετέρου γιατί της έκανα κάποιες προσαρμογές. Ας πούμε εγώ τα φούρνισα και δεν τα τηγάνισα.
Να διευκρινίσω πως η αναρή του τίτλου είναι η μυζήθρα. Για το συγκεκριμένο γλυκό θέλουμε φρέσκια μυζήθρα, ανάλατη (γλυκιά).

Υλικά

Για τη ζύμη

4 φλιτζάνια αλεύρι άσπρο
2 κουταλιές βούτυρο τύπου φυτίνη
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

3 φλιτζάνια μυζήθρα (περίπου 600 γρ.)
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκια ανθόνερο
1 κουταλάκι κανέλα

Λάδι για το ταψί
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζω πρώτα τη ζύμη. Ρίχνω το αλάτι στο αλεύρι, προσθέτω το βούτυρο και τρίβω με τα δάχτυλα μέχρι να μετατραπεί όλο σε μικρούς σβόλους. Προσθέτω το χλιαρό νερό λίγο – λίγο και ζυμώνω να γίνει μια ζύμη μάλλον σφιχτή.
Ετοιμάζω τη γέμιση. Λιώνω την μυζήθρα με πιρούνι και ρίχνω σ’ αυτή τη ζάχαρη, την κανέλα και όσο ανθόνερο σηκώσει ώστε να γίνει το μείγμα αφράτο.
Χωρίζω τη ζύμη σε κομμάτια. Ανοίγω με το (λεπτό) ξύλινο στρογγυλό ραβδί φύλλο λεπτό στρογγυλό μεγάλο. Κόβω με κουπ ή με ποτήρι στρογγυλά κομμάτια και βάζω μια κουταλιά γέμιση, διπλώνω το φύλλο ώστε να σχηματίζει μισοφέγγαρο.
Τα βάζω σε λαδωμένο ταψί (ή στρωμένο με λαδόκολλα) και τα ψήνω στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα. Όταν κρυώσουν καλά τα πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.
Η εκδοχή της Σταυρούλας που είναι Κυπραία, άρα αυθεντικά. Τηγανητά, αλλά απίθανα. Πώς ήταν τα δικά μου; Καμία σχέση:)
Γίνονται καμιά 45αριά πουρέκια (που τρώγονται εξαιρετικά εύκολα!). Συζητώντας δε με την Ελπίδα (Κυπραία κι αυτή) πρότεινε να μπει σιρόπι από πάνω αντί για άχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.