14 Νοεμβρίου 2013

Πίτσα Σκαλτσόνε (Θωμά)

Μιας και πιάσαμε τις πίτσες τις προάλλες, ας ρίξω κι άλλη μία. Σκαλτσόνε λέμε τη σκεπαστή πίτσα. Το ζυμάρι που απλώνω στο κάτω μέρος το φτιάχνω έτσι που να γυρίσει κι από πάνω και να τη σκεπάσει (καλά). Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι ιδιαίτερο κι αν ήταν έτσι θα μπορούσα να είχα συμπληρώσει αυτή την εκδοχή στο τέλος της συνταγής για την πίτσα κι όλα να τέλειωναν εκεί. Η συγκεκριμένη συνταγή του Θωμά όμως, έχει κάτι το ιδιαίτερο. Οι πίτσες (γιατί πρόκειται για ζευγάρι) ψήνονται πάνω σε λαδόκολλα, χαμηλά στο φούρνο έτσι που το χαρτί σχεδόν καίγεται μ' αποτέλεσμα να δίνει μια ιδιαίτερη γεύση, σαν να έχει ψηθεί η πίτσα σε φούρνο με ξύλα.

Υλικά (για δυο πίτσες)

450 γρ. αλεύρι σκληρό
20 γρ. μαγιά νωπή ή ένα φακελάκι
Μπίρα (όχι από ψυγείο)
1 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση

Ανακατεύω τα υλικά μέχρι να γίνει μια ζύμη ομοιόμορφη. Επειδή το αλεύρι είναι σκληρό, ανοίγει αργά γι’ αυτό θέλει καλό και υπομονετικό δούλεμα προσθέτοντας μπίρα μέχρι που παίρνει.
Χωρίζω τη ζύμη σε δυο ίσες μπάλες. Ζεσταίνω το φούρνο στους 240 βαθμούς (μόνο με αντιστάσεις, όχι με αέρα) να κάψει καθώς ανοίγω κάθε μία μπάλα ζύμης με βέργα σε αλευρωμένο πάγκο.
Απλώνω το φύλλο σε λαδόκολλα με το πάνω μέρος του να εξέχει λίγο (αυτό θα μας βοηθήσει στο γύρισμα). Απλώνω στο φύλλο λίγη σάλτσα τομάτας, τυρί και ό,τι άλλο υλικά θέλω, διπλώνω το φύλλο και το κλείνω καλά βρέχοντας τις άκρες με ελάχιστο νερό για να κολλήσουν.
Επαναλαμβάνω τα ίδια με την επόμενη μπάλα ζύμης. Όση ώρα δουλεύω τη μια πίτσα κρατάμε την άλλη (πίτσα ή ζύμη) σε ζεστό μέρος (π.χ. πάνω στην κουζίνα).
Αν θέλω μπορώ να τις πασπαλίσω με λίγο σουσάμι οπότε τις ψεκάζω ελαφρά με λίγο νερό για να κολλήσει.
Τις βάζω στο φούρνο όσο γίνεται πιο χαμηλά (ακόμα και ακουμπισμένο στο κάτω μέρος), αφού αυτός έχει ζεσταθεί καλά (έχει σβήσει το λαμπάκι) και ψήνω για 15’ περίπου. Όταν βγουν τις ψεκάζω με λίγο νερό, τις τυλίγω σε μια πετσέτα για 5’ να μαλακώσουν λίγο και τις σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.